ΕκδηλώσειςΚαστοριάΦλώρινα

Επετειακή εκδήλωση στη Μητρόπολη Καστοριάς για το 1821

Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι εκδηλώσεις των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821

Καστοριά

Την Κυριακή 6 Ιουνίου, η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας θα τιμήσει τους Καστοριανούς Νεομάρτυρες και Εθνομάρτυρες. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, ως Τοποτηρητής, θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καστοριά και στη συνέχεια θα τελέσει το Μνημόσυνο των αδελφών Ιωάννου και Παναγιώτου Εμμανουήλ, των Καστοριανών συνεργατών του Ρήγα Βελεστινλή, οι οποίοι θανατώθηκαν από τους Τούρκους τον Ιούνιο του 1798. Επίσης ο Σεβασμιώτατος θα αναγνώσει την Πράξη Αγιοκατατάξεως των Καστοριανών Νεομαρτύρων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Φλώρινα

Την ίδια ημέρα και ώρα 17:00 η Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας θα διοργανώσει, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, Επιστημονική Εσπερίδα στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αμυνταίου. Το θέμα θα είναι: “Αγώνες και Θυσίες στη Μακεδονία για του Χριστού την Πί-στη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία. Τοπικοί Νεομάρτυρες, Ήρωες και Αγωνιστές της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821”.

Θα αναγνωσθεί Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και θα παρουσιάσουν εισηγήσεις οι εξής ομιλητές: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Αρ-χιμ. Νικηφόρος Μανάδης, Αρχιμ. Σεβαστιανός Τοπάλης, Αρχιμ. Ειρηναίος Χατζηεφραιμίδης, Ηλίας Μογλενίδης, Δημήτριος Ρίζος, Ιωάννης Παπαλαζάρου, με συντονιστή τον Δημήτριο Παπαδόπουλο. Η Εσπερίδα θα κλείσει με την καταληκτήριο ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μηροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου.

Η Εσπερίδα θα μεταδοθεί διαδικτυακώς από τον ιστότοπο www.ekklisia1821.gr και από τα κανάλια στο youtube του Κέντρου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας και του Καθεδρικού Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αμυνταίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το 1821 μπορείτε να επισκέπτεστε τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr, που ειδικώς δημιουργήθηκε για το σύνολο των επετειακών δράσεων του έτους αυτού, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Twitter, Instagram, Youtube (@ekklisia1821).

 

Back to top button