Καστοριά

Τι απαντάει η Λίνα Μενδώνη για την παραβατικότητα στο ΞΕΝΙΑ

 

Περιστατικό παρενόχληση περιοίκου και εκδήλωση παραβατικής συμπεριφοράς ατόμων που συχνάζουν στο κτίριο

Σύμφωνα με ενημέρωση πολιτών της Καστοριάς και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του διαδικτύου, συνεχής και διαχρονική είναι η απαξίωση του άλλοτε επιβλητικού «Ξενία», της Καστοριάς, καθώς και της ποιότητας ζωής πέριξ αυτού. Συγκεκριμένα, στους εσωτερικούς χώρους του άλλοτε μνημειώδους και απαράμιλλου κάλλους ξενοδοχείου «Ξενία», ομάδες νεαρών βανδαλίζουν και καταστρέφουν ό,τι έχει απομείνει. Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα, δεν περιορίζονται οι «δραστηριότητές» των τελευταίων μόνον στο εσωτερικό του εν λόγω κτηρίου, αλλά επεκτείνονται οι ανεπίτρεπτες συμπεριφορές τους, σε ασχημονίες εναντίον των περιοίκων και των περαστικών έξω από τον χώρο του άνω κτηρίου. Η δημιουργηθείσα κατάσταση προέρχεται από την έλλειψη φύλαξης και προστασίας, τόσο της ευρύτερης έκτασης πέριξ του ανωτέρω κτηρίου, όσο και του εσωτερικού του, λόγω του ότι ακόμη δεν έχει ακόμα παραχωρηθεί το “Ξενία” της Καστοριάς στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου, αφενός, να διασφαλιστεί η τάξη και η γαλήνη των περιοίκων και των περαστικών έξω από τον χώρο του κτηρίου, του πάλαι ποτέ «Ξενία» της Καστοριάς, αστυνομεύοντας τον εν λόγω κτηριακό χώρο, καθώς και την πέριξ αυτού έκταση, και αφετέρου, να επιλυθεί οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ως άνω «Ξενία», με παραχώρηση των εγκαταστάσεών του προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 6203/22.4.2021 Ερώτησης του Βουλευτή, κ. Κωνσταντίνου Χήτα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά το ΥΠΠΟΑ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το «Ξενία Καστοριάς», φερόμενης ιδιοκτησίας Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε., βρίσκεται στην Πλατεία Δεξαμενής, σε άμεση γειτνίαση με το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, οικοδομήθηκε το 1952­1953 και φέρει την αρχιτεκτονική υπογραφή του Χαράλαμπου Σφαέλου. Το κέλυφος του κτηρίου είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο, λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, κοινωνικής και ιστορικής σημασίας του (Υ.Α. ΥΠΠΟΤ/ΔΝΣΑΚ/484/9/27-1-2011, ΦΕΚ 47/ΑΑΠ/2011).

Κατόπιν οδηγίας μου, έγιναν οι σχετικές ενέργειες των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, σε συνεργασία με την Ε.Τ.Α. Α.Ε., για την παραχώρηση του εν λόγω κτηρίου στο ΥΠΠΟΑ για 40 χρόνια, έναντι μισθώματος, προκειμένου το ακίνητο να χρησιμοποιηθεί ως μουσειακή υποδομή και οι κτιριακές του εγκαταστάσεις να συνδεθούν με το παρακείμενο Βυζαντινό Μουσείο. Με την αρ. 631/24.03.2021 συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε. αποφάσισε ομόφωνα, υπό όρους, την παραχώρηση της χρήσης του κτηρίου στο ΥΠΠΟΑ. Από πλευράς ΥΠΠΟΑ έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και έχουν προβλεφθεί οι σχετικές πιστώσεις, προκειμένου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση παραχώρησης μεταξύ της ΕΤΑΔ Α.Ε και του ΥΠΠΟΑ.

Ενόψει του περιστατικού παρενόχλησης περιοίκου, που έλαβε πρόσφατα χώρα και των γνωστοποιήσεων προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς σχετικά με την εκδήλωση παραβατικής συμπεριφοράς ατόμων που συχνάζουν στο κτίριο του “Ξενία”, δεδομένου ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ, ζητήθηκε η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας για την αστυνόμευση του χώρου, ώστε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια τόσο του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς και του προσωπικού του, όσο και των περιοίκων.

Η Υπουργός

Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

 

 

Back to top button