Καστοριά

Ο Σύλλογος Ορεινών Δραστηριοτήτων Καστοριάς (ΣΟΔΚ) είναι ενάντια σε κάθε ενέργεια καταστροφής των βουνών μας

Δυστυχώς η αλόγιστη ανάπτυξη των αιολικών σταθμών στη χώρα μας έμελλε να χτυπήσει και την δικιά μας πόρτα,με την τοποθέτηση υπερβολικά μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στις παρθένες κορυφές των βουνών μας.
Η τοποθέτηση των αιολικών σταθμών δεν είναι καθόλου μια απλή υπόθεση καθώς θα πρέπει να γίνει διάνοιξη δρόμων μεγάλου πλάτους για την μεταφορά εξοπλισμού, ενώ η θεμελίωση τους απαιτεί τόνους τσιμέντο. Προφανώς μιλάμε για καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος καθώς εδώ να αναφέρουμε ότι με την κατασκευή δρόμων στα βουνά συντελείται η υποβάθμισή τους και την απώλεια της βιοποικιλότητας τους,με συνέπεια να επιτείνεται η κλιματική αλλαγή και όπως είπαμε καταστροφή.
Επίσης ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας και των βουνών μας είναι οι πληθυσμοί της αρκούδας που ζουν εδώ, όπου με την κατασκευή δρόμων και της κατάτμηση των βουνών ριμαζει ο τόπος κατοικίας τους.
Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, που μας ανήσυχοι και μας προβληματίζει, είναι κόστος που θα έχει στους πληθυσμούς των πελεκάνων και άλλων πτηνών, ακόμα και είδη προς εξαφάνιση, καθώς η λίμνη της Καστοριάς με τις λίμνες Πρεσπών, Χειμαδιτιδα και Ζαζαρη δημιουργούν εναέριες οδούς για αυτούς τους πληθυσμούς.
Είναι άξιο απορίας πως κάτι το οποίο ονομάζεται “πράσινη ενέργεια” να καταστρέφει ότι πράσινο υπάρχει γύρω του.
Ο Σύλλογος Ορεινών Δραστηριοτήτων Καστοριάς Σ.Ο.Δ.Κ με τη μακρά πορεία του και την ξεκάθαρη αγάπη του για τον τόπο και τα βουνά του, είναι ξεκάθαρα ενάντια σε κάθε ενέργεια καταστροφής τους.
Με εκτίμηση το Δ.Σ και τα Μέλη του συλλόγου..

 

Back to top button