Καστοριά

Καστοριά – Συλλογή υπογραφών: Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά

Φύση – Πολιτισμός, δύο πολύτιμα στοιχεία, συνυφασμένα με έναν άρρηκτο τρόπο, ορίζουν και περιγράφουν την ζωή μας στο πέρασμα των αιώνων σε τούτον τον τόπο.      
Εδώ, όπου η ομορφιά ξεχειλίζει και η ιστορία καταδεικνύει τις αρχέγονες μνήμες μας.

Εδώ,ταχθήκαμε να τις κρατούμε ζωντανές, ως άλλοι Ακρίτες, υπερασπιζόμενοι τους εαυτούς μας και τις δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπος να προχωρήσει μπροστά.
Χωρίς τις αρπακτικές διαθέσεις κερδοσκόπων που για ακόμη μία φορά, με την κάλυψη των επιδοτήσεων, ακονίζουν τα νύχια τους και σπεύδουν να
εκμεταλλευθούν την ευκαιρία εύκολου πλουτισμού σε βάρος των τοπικών κοινωνιών
που είναι στενά συνδεδεμένες με την Φύση και τον Πολιτισμό, όπως προέκυψε,
διαβιώντας μέσα σε αυτήν.
Στο όνομα της «προστασίας του περιβάλλοντος» γίνεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε αυτό με μη αναστρέψιμες καταστροφές από την εγκατάσταση αιολικών σταθμών.
Οι ανεμογεννήτριες θα αποτελέσουν τον «δούρειο ίππο», για να αποτελειώσουν περιοχές που αντέξανε στον χρόνο προσφέροντας στον απλό άνθρωπο όσα χρειάζεται για να πορευθεί με ευγνωμοσύνη για ό,τι υπάρχει.
Οφείλουμε να σταθούμε απέναντι και όλοι μαζί να πούμε:
– Θέλουμε αειφόρο βιώσιμη προοπτική στα όνειρά μας.
– Αρνούμαστε να ορίζεται η ζωή μας ανάλογα με τις αρπακτικές ορέξεις των εταιρειών.
– Θέλουμε να στηρίζονται προτάσεις που ενισχύουν και αναδεικνύουν την φύση και όχι εκείνες που την καταστρέφουν.
– Θέλουμε για τα παιδιά μας ανέγγιχτη την φύση.
Να την γνωρίσουν, να την αγαπήσουν έτσι όπως μοναδικά υπάρχει και όχι κατεστραμμένη άπαξ και διαπαντός χωρίς περιθώρια να επανέλθει.
– Ζητούμε ουσιαστικά να στηριχθεί η ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη, με έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό, την κτηνοτροφία και άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες, οι οποίες είναι η μόνη βιώσιμη προοπτική για να ανακάμψουν οι ανθρώπινοι πληθυσμοί και να συμβάλλει η κάθε περιοχή, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στην εθνική οικονομία.

-Το έργο της εγκατάστασης αιολικών σταθμών θα επιφέρει συνολική απαξίωση του τόπου και των περιουσιακών στοιχείων (σπίτια, επιχειρήσεις, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ).

– Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Για να δημιουργηθεί ένας αιολικός σταθμός απαιτούνται συνήθως αρκετά χιλιόμετρα νέων δρόμων (και διαπλάτυνση του υφιστάμενου οδικού δικτύου), πυλώνες, καλώδια μεταφοράς και τεράστιες τσιμεντένιες βάσεις (μία για κάθε ανεμογεννήτρια).

Όλα αυτά συνεπάγονται μια μη αναστρέψιμη υποβάθμιση των βιοτόπων, τόσο αισθητική όσο και αντικειμενική, (αποψίλωση δασών, καταστροφή γεωλογικών δομών και βλάστησης, φαινόμενα διάβρωσης, θάνατοι πτηνών, αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς, ηχητική ρύπανση).

– Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.

– Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
– Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες.

– Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών σταθμών.
Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν.

Υπογράψτε ΕΔΩ

– Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια.
Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.

– Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.

– Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της.
Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.

– Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 και πλέον  χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα.
Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους.Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.

– Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.

– Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.

– Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε
διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.

– Τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι ελάχιστα . Η επένδυση θα αποδώσει λιγοστά οικονομικά αντισταθμιστικά οφέλη αφού σε κάθε οικογένεια αντιστοιχούν λίγες δεκάδες ευρώ το χρόνο.
Και αυτά μετά τη πώληση του τελικού προϊόντος μετά τη διασύνδεση ΑΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ γίνει.

– Το όποιο όφελος για τις οικιακές καταναλώσεις αναιρείται από της μεγάλες αυξήσεις στη ΔΕΗ που θα ακολουθούν προκειμένου να αντισταθμιστεί
η υψηλή τιμή που αγοράζει η ΔΕΗ το ρεύμα από τους αιολικούς σταθμούς

– Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι
μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.

– Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει.

Υπογράψτε ΕΔΩ

Οι ανεμογεννήτριες, για παράδειγμα, στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.
Στην δική μας περιοχή σύμφωνα με το Υπόμνημα της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών  εκτός των άλλων πουλιών αποδημητικών και μη για τα οποία αποτελούν κίνδυνο οι ανεμογεννήτριες, βρίσκονται και στους εναέριους «διαδρόμους» μετακίνησης των πελεκάνων (αργυροπελεκάνων και ροδοπελεκάνων), που φωλιάζουν μεν στην Πρέσπα, αλλά τρέφονται σε καθημερινή βάση και σε άλλους υγροτόπους εκτός Πρεσπών τόσο στη Δυτική όσο και στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο σημαντικότερος διάδρομος μετακίνησης, με πολλές χιλιάδες διελεύσεις πελεκάνων ετησίως, βρίσκεται μεταξύ των λιμνών Πρεσπών και της λίμνης Κερκίνης. Ο διάδρομος αυτός και τα παρακλάδια του διέρχονται από όλους τους ενδιάμεσους υγροτόπους της διαδρομής: λίμνη Καστοριάς, λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη, λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών, λίμνη Δοϊράνη και χρησιμοποιούνται σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κυρίως όμως κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.
Η αναπαραγωγική αποικία του αργυροπελεκάνου στην Πρέσπα αντιπροσωπεύει άνω του 60% του πληθυσμού Μαύρης Θάλασσας-Μεσογείου (Catsadorakis et al., 2015) και περίπου το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού (Catsadorakis & Portolou 2018).Αντίστοιχα, η αναπαραγωγική αποικία του ροδοπελεκάνου της Πρέσπας αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη με περίπου 700 ζευγάρια (Κατσαδωράκης κ.α. 2020).
Συνεπώς η χώρα μας φέρει πλέον μεγάλη ευθύνη, ειδικά για τη διατήρηση του αργυροπελεκάνου, καθώς στο σύνολο των αναπαραγωγικών αποικιών της Ελλάδας που πλέον βρίσκονται σε έξι υγροτόπους
(Αμβρακικός, Μεσολόγγι, Πρέσπα, Χειμαδίτιδα, Κάρλα και Κερκίνη) (Handrinos&
Catsadorakis2020) φιλοξενείται πάνω από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους
– Σε κάθε περίπτωση, η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να σταθεί αυτόνομα, γιατί δεν φυσάει πάντα και γιατί, με τη σημερινή τεχνογνωσία, δεν υπάρχει κάποιος αποτελεσματικός τρόπος αποθήκευσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρέπει πάντοτε να υποστηρίζεται από κάποια πιο αξιόπιστη μορφή παραγωγής ενέργειας (καύση φυσικού αερίου, καύση λιγνίτη ή υδατοπτώσεις στην ελληνική  πραγματικότητα).
– Συμφωνούμε, στηρίζουμε και υπογράφουμε την καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συστηματική και κατάφωρη παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας από την Ελληνική Δημοκρατία, που κατέθεσαν οι πλέον αρμόδιοι και κατάλληλοι φορείς να τοποθετηθούν για το θέμα αυτό.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία , η Καλλιστώ και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης . Ο λόγος που οδήγησε στην καταγγελία αυτή είναι η συστηματική αδειοδότηση και εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 .
Τα αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία, με βάση δεδομένα δορυφορικής τηλεμετρίας, δείχνουν ότι οι συγκεκριμένοι ΑΣΠΗΕ θα έχουν επιβλαβείς συνέπειες για την ακεραιότητα των ευαίσθητων οικοτόπων και θα αποτελέσουν απειλή για τη βιοποικιλότητα . Τα πουλιά, και ειδικά ορισμένα κρισίμως απειλούμενα και προστατευόμενα είδη όπως το Όρνιο, ο Μαυρόγυπας και ο Ασπροπάρης, αλλά και τα χειρόπτερα (νυχτερίδες), θα έχουν αυξημένη θνησιμότητα εξαιτίας των προσκρούσεων στους έλικες των ανεμογεννητριών.

Προστατευόμενα είδη προτεραιότητας της άγριας πανίδας (αρκούδα, λύκος) θα εκτοπιστούν, ενώ θα μειωθεί η αναπαραγωγική τους επιτυχία εξαιτίας της απώλειας ή/και κατάτμησης κρίσιμων θέσεων φωλεοποίησης, ενώ ταυτόχρονα θα απειληθούν προστατευόμενα
ενδημικά ή/και απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας (λεπιδόπτερα) από την
ένταση και έκταση της βιομηχανικής κλίμακας δραστηριότητας εντός των
προστατευόμενων περιοχών.

– Αντιδρούμε και είμαστε ενάντια στην καταστροφή του πολύτιμου ορεινού μας όγκου.
– Αντιδρούμε και είμαστε ενάντια στην λεηλασία της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς μας στον βωμό του κέρδους.

– Αντιδρούμε στην λεηλασία του φυσικού μας πλούτου.
Η χλωρίδα, η πανίδα, τα παραδοσιακά μονοπάτια, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων, της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης.

– Αντιδρούμε στο καίριο πλήγμα που θα δεχτεί ο τουρισμός και ειδικά ο ήπιος εναλλακτικός ορεινός καθώς και η κτηνοτροφία, μελισσοκομία και όλοι αυτοί που εργάζονται και ζουν από το βουνό και το δάσος.

– Αντιδρούμε και είμαστε ενάντια στην κατευθυνόμενη ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος και την ενεργειακή εξάρτηση σε καύσιμα και φυσικό αέριο.

– Συμφωνούμε και υπερασπιζόμαστε ανθρωπογενείς δραστηριότητες ήπιας μορφής (αλιεία, κτηνοτροφία, τουρισμός, πεζοπορία κ.ά)

– Συμφωνούμε στην εγκατάσταση με αυστηρά Περιβαλλοντικά κριτήρια ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), (πλην των αιολικών), με κεντρικό σχεδιασμό, δημόσιο φορέα διαχείρισης και σεβασμό στο Περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι το κέρδος.

-Υπερασπιζόμαστε το ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΟΜΟΥ  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  ΜΑΣ

Υπογράψτε ΕΔΩ

 

 

Back to top button