Μαζική η συμμετοχή στην απεργία και στα συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ που πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη 10/6. Χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, όπως και σε ανάλογες κινητοποιήσεις που έγιναν σε Θεσσαλονίκη και σε 70 πόλεις της περιφέρειας, με αιχμή την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, που όπως τονίζουν “καταργεί το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το Σ.ΕΠ.Ε. και φαλκιδεύει το δικαίωμά στην απεργία, καταργώντας τον Ν1264/82”.
Στην Αθήνα περίπου 16.500 άτομα συμμετείχαν σύμφωνα με την Αστυνομία τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν το πρωί στο κέντρο. Μαζικότερη συγκέντρωση αυτή του ΠΑΜΕ με περίπου 11.000 άτομα.
Το εργασιακό νομοσχέδιο εγκρίθηκε χθες επί της αρχής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ,το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25,ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. Απόψε ολοκληρώνεται στην Επιτροπή η επί των άρθρων συζήτηση, ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η δεύτερη ανάγνωση. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη,με στόχο να ψηφιστεί την Πέμπτη 17 Ιουνίου.
Την ίδια ώρα τα συνδικάτα συζητούν νέα απεργιακή κλιμάκωση για τις 16 Ιούνη και νέα απεργιακή συγκέντρωση.
Το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση έδωσαν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης.
«Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Για να μη ζήσουν μια ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα» τόνισε ο γ.γ, του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
“Για χάρη μιας μικρής ελίτ επιχειρηματιών, ως επί το πλείστον φίλων του κ. Μητσοτάκη, η Κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τις δυνάμεις της εργασίας. Νομοθετεί περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό και να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό. Πολύ σύντομα όμως ο κόσμος της εργασίας θα δώσει ρεπό διαρκείας στον κ. Μητσοτάκη και τους Υπουργούς του. Και μια προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις εργασιακού μεσαίωνα και να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά κοινωνικής συνοχής και τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας” δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
“Είμαστε απέναντι στην Κυβέρνηση της ΝΔ που με το εργασιακό νομοσχέδιο μας γυρίζει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων, της εργοδοτικής ασυδοσίας και του αυταρχισμού. Εμείς ανοίγουμε ένα νέο δρόμο, το δρόμο της νέας αλλαγής με το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο” δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.
“Είμαστε εδώ ως ΜέΡΑ25 για να στηρίξουμε τα κινήματα, να ενισχύσουμε τους εργαζόμενους, στην προσπάθειά τους να θανατώσουν το νομοσχέδιο-ζόμπι του κ. Χατζηδάκη. Δεν είμαστε εδώ για να ζητήσουμε ανάθεση εντολής από τα κινήματα, από τους εργαζόμενους, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κυρίτσης. Η ανάθεση είναι ανάθεμα για τα κινήματα και για το λαό, όπως πολύ πικρά μάθαμε το 2015” είπε ο γγ του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
“Το νομοσχέδιο αυτό, ακόμα και αν ψηφιστεί θα καταργηθεί, θα μείνει στα χαρτιά, όπως και άλλα τέτοια νομοσχέδια στο παρελθόν” είπε ο πρόεδρος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπρατης τονίζοντας ότι αυξάνει τον ημερήσιο χρόνο από 8 σε 10 ώρες, 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ώρου και στη χώρα μας από την Κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1920. “Καταργεί και την Κυριακάτικη αργία σε ένα σωρό κλάδους και επιχειρήσεις και έτσι ο εργαζόμενος δεν θα γνωρίζει πια, ποιος είναι ο εργάσιμος κι ο ελεύθερος χρόνος του. Θα είναι ένας εργαζόμενος – λάστιχο, με περισσότερες ώρες εργασίας, με λιγότερη αμοιβή, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με πρωτοφανή ανασφάλεια”, πρόσθεσε.
Όπως τονίζει η ΑΔΕΔΥ το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων:
1. Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας, καθημερινά, είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Θα «επιστραφούν» στον εργαζόμενο, όταν η επιχείρηση το αποφασίσει, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό ή μέρες άδειας.
2. Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων, στη ζύμωση και τελικά στη σύνθεση. Πρόκειται ουσιαστικά, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα.
3. Καταργούν τον Ν. 1264/82. Στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%. Ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, η απεργία αναστέλλεται!!!
4. Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών και απελευθερώνουν τις απολύσεις εργαζομένων, αφού ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο. Ταυτόχρονα, καμιά νομική υποχρέωση δεν έχουν οι εργοδότες για αύξηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας των αυξημένων υπερωριών και του 10ώρου.
5. Διαλύουν ουσιαστικά το ΣΕΠΕ απομακρύνοντάς το από την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας με τη μετατροπή του σε «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή, απεκδυόμενοι την πολιτική ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
“Με το νομοσχέδιο αυτό πετιούνται ως δόλωμα ορισμένες ρυθμίσεις που αφορούν ζητήματα βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, την τηλεργασία, την ψηφιακή κάρτα, έχοντας όμως κενά και παραλείψεις, που στην πραγματικότητα ακυρώνουν κάθε θετική προσέγγιση. Από την άλλη εισάγονται μία σειρά από διατάξεις που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό από όλες τις απόψεις. (…) Αν περάσει αυτό το έκτρωμα, η αγορά εργασίας που θα ξημερώσει την επόμενη ημέρα, θα είναι χαοτική, χωρίς κανόνες, με τον πανίσχυρο εργοδότη να ρυθμίζει όπως αυτός θέλει το χρόνο εργασίας, τον τρόπο πληρωμής, την ίδια την ύπαρξη της θέσης εργασίας” ανέφερε στην ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση ο γενικός γραμματέας του ΕΚΑ Κ. Κουλούρης.
Στον Πειραιά τα ναυτεργατικά σωματεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη.
Εκτός από τα πλοία ακινητοποιημένα ήταν όλη την ημέρα τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ) και τα τρόλεϊ, όπως και ο ΟΣΕ. Τα λεωφορεία κινήθηκαν μεταξύ 9:00 – 21:00. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προχώρησε σε 4ωρη στάση εργασίας.
Επίσης δεν λειτούργησαν δημόσιες υπηρεσίες (εφορίες, Δήμοι, κλπ), ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ.
Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία είχαν και τα σωματεία όλων των ειδικοτήτων εργαζομένων στα ΜΜΕ (τεχνικοί, δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι).
ertnews.gr