Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΚοζάνη

Τα παρεκκλήσια του Αγίου Λουκά σε Δρυόβουνο και Βογατσικό (φωτο)

Ο όσιος Λουκάς, Επίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας (1877 – 1961), είναι ένας μεγάλος και θαυματουργός άγιος της ρωσικής εκκλησίας, και γενικότερα ολόκληρης της Ορθοδοξίας. Ο άγιος αυτός υπήρξε ένας επιφανής Ρώσος ιατρός, που για την ακλόνητη πίστη του στον Χριστό και για τις πάμπολλες αρετές του υπέστη φοβερές διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες και βασανισμούς απ’ το άθεο καθεστώς της αλήστου μνήμης Σοβιετικής Ένωσης. Όλα αυτά τα προσωπικά δεινά ο άγιος Λουκάς τα υπέμεινε με θάρρος και καρτερικότητα. Δεν λιποψύχισε ποτέ και δεν λύγισε μπροστά στους χριστιανομάχους διώκτες του, υπηρέτησε δε σε όλη του τη ζωή με πάθος και αφοσίωση τον Χριστό και την αγία Εκκλησία Του.
Ο πιστός λαός της ομόδοξής μας Ρωσίας, καθώς και ο ευσεβής λαός της Ελλάδος, αναγνώρισαν, αναγνωρίζουν κι εκτιμούν αναλόγως τους αγώνες και τις θυσίες του αγίου Λουκά της Κριμαίας για την Εκκλησία του Χριστού. Ενδεικτικά αναφέρεται εδώ, ότι οι φιλόχριστοι Δυτικομακεδόνες, θέλοντας να εκφράσουν το σεβασμό, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους προς το σεπτό πρόσωπο τού αγίου Λουκά ανήγειραν επ’ ονόματί του δύο μικρούς ιερούς ναούς σε ισάριθμες μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης. Ο πρώτος από τους εν λόγω μικρούς ναούς βρίσκεται στην ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρυόβουνου Βοΐου, και ο δεύτερος στην ιερά μονή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βογατσικού Καστοριάς.
Ο ναός του οσίου Λουκά στην ιερά μονή
Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Δρυόβουνου.
Εικόνες του αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως και φωτογραφίες των δύο αναφερόμενων ναών, καθώς και άλλες εικονίσεις και φωτογραφίες σχετικής θεματικής, συνοδεύουν το παρόν κείμενο.
Απολυτίκιον οσίου Λουκά.
Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Ιατρόν και ποιμένα, Λουκά τιμήσωμεν, Συμφερουπόλεως ποίμνης, Αρχιερέα λαμπρόν, τον βαστάσαντα Χριστού τα θεία στίγματα, τας εξορίας, τα δεινά, εγκλεισμούς εν φυλακαίς, τας θλίψεις και τα ονείδη, τον επ’ εσχάτων φανέντα, εν Ρωσία νέον Άγιον.
Μεγαλυνάριον
Χαίροις της Ρωσίας νέος βλαστός, και των θεραπευομένων ο προστάτης και βοηθός, χαίροις Εκκλησίας Χριστού ο Ιεράρχης, Λουκά ποιμήν θεόφρον, αξιοτίμητε.
Ο λαμπρός ναός του Αγίου Νικάνορος  Καστοριάς,
όπου εορτάζεται πανηγυρικώς κατ΄ έτος την

11η ιουνίου η μνήμη του οσίου Λουκά.
Κόλλυβα του οσίου Λουκά.
Ο Καστοριανός δάσκαλος Γιώργος  Αλεξίου
που θαυμάζει και ευλαβείται πολύ τον όσιο Λουκά.

fos-kastoria.blogspot.com

 

Back to top button