Καστοριά

Αναστάσιος Γουγούσης: “Ανδρική υπογονιμότητα, φίμωση, κονδυλώματα”

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης με τον Χειρουργό Ουρολόγο -Ανδρολόγο κ. Αναστάσιο Γουγούση θα μιλήσουμε για τη φίμωση, όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τα κονδυλώματα, σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία τους. Και τέλος, αναφερόμαστε και στη διερεύνηση της ανδρικής υπογονιμότητας.

Αρθρογράφος: Ελένη Κωστοπούλου 

  • Πολλοί άντρες ρωτάνε για την Φίμωση. Τι είναι φίμωση, ποια αίτια την προκαλούν και πώς αντιμετωπίζεται; 

Η φίμωση είναι η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει είτε κατά τη γέννηση (συγγενής) ή δημιουργείται αργότερα (επίκτητη) μια στένωση στην ακροποσθία, η οποία αποτελεί το τμήμα του δέρματος το οποίο καλύπτει τη βάλανο (κεφαλή) του πέους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μη αποκάλυψη της βαλάνου τόσο σε χάλαση του πέους όσο και σε στύση. Το δέρμα της ακροποσθίας φυσιολογικά είναι ελαστικό, ώστε να μπορεί με ευκολία να έλκεται προς τη βάση του πέους και να έχουμε την αποκάλυψη της βαλάνου.

Η φίμωση όπως προανέφερα μπορεί να είναι είτε συγγενής (υπάρχει κατά τη γέννηση ενός παιδιού), είτε επίκτητη (εμφανίζεται κάποια στιγμή της ζωής του παιδιού ή του ενήλικα).

Παράγοντες και παθήσεις που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της φίμωσης είναι:

Χρόνιες φλεγμονές της βαλάνου ή της ακροποσθίας οι βαλανοποσθίτιδες οι οποίες προκαλούνται από την επίδραση μυκήτων ή άλλων μικροβίων.

Η επίδραση του σμήγματος άσπρου ή ανοιχτού κίτρινου χρώματος, που εκκρίνεται από τους αδένες της βαλάνου.

Παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ο οποίος αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για την δημιουργία φλεγμονών.

Οι τραυματισμοί κατά την σεξουαλική πράξη ή άλλου είδους, όπως και η κακή υγιεινή της περιοχής.

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η φίμωση είναι:

Οι υποτροπιάζουσες φλεγμονές της ακροποσθίας και της βαλάνου τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, όπως και δυσχέρεια στην ούρηση όταν η στένωση είναι μεγάλη η έχουμε τέλεια απόφραξη της βαλάνου.

Πόνο κατά την στύση η τη σεξουαλική επαφή με αποτέλεσμα την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας, πρόωρη εκσπερμάτιση, παραφίμωση(την αδυναμία επαναφοράς της ακροποσθίας) και τέλος, σπανίως την ανάπτυξη καρκίνου του πέους.

Η θεραπεία είναι χειρουργική  και ονομάζεται περιτομή. Είναι η αφαίρεση της ακροποσθίας του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο το οποίο είναι παθολογικό. Γίνεται με τοπική αναισθησία διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ο ασθενής επανέρχεται κανονικά στις καθημερινές του δραστηριότητες.

  • Θα ήθελα να μας πείτε και για τα κονδυλώματα στους άντρες. Τι είναι, πώς μεταδίδονται, πώς ανιχνεύονται, πώς γίνεται η αφαίρεση και αν μετά τη θεραπεία τα κονδυλώματα θα επανέλθουν; Επίσης, αν αναφερθούμε στην πρόληψη, πώς μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί;

Τα κονδυλώματα είναι μία οξεία ιογενής πάθηση η οποία οφείλεται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, (Human Papilloma virus – HPV)

Είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση στις μέρες μας.

Το 50% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών θα έρθει σε επαφή με τον ιό.

Έχουν ταυτοποιηθεί περισσότεροι από 150 τύποι του ιού έως σήμερα. Οι τύποι χωρίζονται σε χαμηλού και υψηλού κινδύνου, ανάλογα με τον κίνδυνο καρκινογένεσης. Χαμηλού κινδύνου είναι οι HPV6 και HPV11, ενώ υψηλού κινδύνου οι HPV 16 και HPV 18.

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση της γενετικής περιοχής, του πρωκτού, της στοματικής κοιλότητας. Εμφανίζονται ως ανθοκραμβοειδείς ή επίπεδες βλάβες,  υπόλευκες ή ρόδινες, μεμονωμένες ή σε ομάδες. Μοιάζουν με κουνουπίδι.

Στην ερώτηση από πού κόλλησα; Η απάντηση είναι δυστυχώς ή ευτυχώς δεν θα το μάθουμε ποτέ, αφού δεν υπάρχει τρόπος. Άλλωστε η μόλυνση μπορεί να έχει γίνει και χρόνια πριν.

Οι τύποι HPV6 και HPV11 είναι αυτοί που συχνότερα προκαλούν κονδυλώματα.

Ένας στους δέκα 1/10 άνδρες θα εμφανίσουν κονδυλώματα, ενώ επτά στους δέκα 7/10 που θα έρθουν σε σεξουαλική επαφή με άτομο που έχει τον ιό θα μολυνθούν αλλά δεν θα τα εμφανίσουν.

Ο ιός δεν κολλάει μόνο με σεξουαλική επαφή, αλλά  έχει βρεθεί και σε γάντια, εργαλεία, στον καπνό κλπ. Έχει επίσης, συζητηθεί αλλά δεν έχει αποδειχθεί η μετάδοση με το φίλημα.

Η θεραπεία γίνεται ανάλογα με το σημείο εμφάνισης, με το μέγεθος και τον αριθμό των κονδυλωμάτων. Χρησιμοποιούνται κρέμες, αλοιφές, η κρυοπηξία, η διαθερμία, το laser και η χειρουργική αφαίρεση.  Τα κονδυλώματα θα ξαναεμφανιστούν όταν ο οργανισμός του ανθρώπου έχει μειωμένη ανοσολογική αντίδραση.

Για την πρόληψη συστήνεται η χρήση προφυλακτικού ωστόσο, οι εκτεθειμένες περιοχές όπως το όσχεο (η σακούλα που καλύπτει τους όρχεις), το εφήβαιο (το τριχωτό τρίγωνο γύρω από το πέος), το περίνεο (η περιοχή μεταξύ όρχεων και πρωκτού) και ο πρωκτός συνεχίζουν να κινδυνεύουν! Ο εμβολιασμός είναι ο τρόπος με τον οποίο υπάρχει πλήρης προφύλαξη για τουλάχιστον 9 χρόνια και για τους άνδρες. Τις επόμενες μέρες, 150 φορείς καταθέτουν στη πολιτεία αίτημα για να παρέχεται το εμβόλιο δωρεάν και στους άνδρες όπως γίνεται και σε άλλες χώρες.

  • Η υπογονιμότητα είναι ένα πρόβλημα που, δυστυχώς, απασχολεί πολλά ζευγάρια στη σημερινή εποχή. Ποιο ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο; Μπορείτε να μας πείτε κάποιες παθήσεις που εμπλέκονται στην αντρική υπογονιμότητα και ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει ένας άντρας για να δει αν είναι γόνιμος;

Υπογονιμότητα είναι η ανικανότητα ενός σεξουαλικά ενεργού ζευγαριού να επιτύχει εγκυμοσύνη στη διάρκεια ενός έτους.

Το 85% των σεξουαλικά ενεργά ζευγαριών θα πετύχει εγκυμοσύνη μέσα σε ένα χρόνο όμως μένει ένα 15% που δε θα μπoρέσει να το πετύχει.

Ο άνδρας ευθύνεται στο 30% των περιπτώσεων αυτών. Για να βρει λύση στο πρόβλημα πρέπει να απευθυνθεί σε ουρολόγο –ανδρολόγο.

Πρωταρχικό ρόλο στη επίλυση του προβλήματος  παίζει η λήψη ενός καλού ιστορικού  από τον ουρολόγο και η κλινική εξέταση του ανδρός, όπως και ένα ιστορικό της συντρόφου .

Ο ουρολόγος-ανδρολόγος θα ρωτήσει στο πλαίσιο του ιστορικού για την ύπαρξη άλλων ασθενειών όπως σακχαρώδους διαβήτη, παθήσεις του θυρεοειδούς, παρωτίτιδας, νεφρικής ανεπαρκείας, δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, κίρρωση ήπατος . Τυχόν επεμβάσεις στη κοιλιακή χώρα, στο όσχεο, στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο ,στο κατώτερο ουροποιητικό μπορεί να έχουν σχέση με την υπογονιμότητα .

Στο ιστορικό γονιμότητας ο ουρολόγος θα ρωτήσει για προηγούμενη τεκνοποίηση ή προηγούμενη κύηση, για τη συχνότητα των επαφών για τη στύση, την χρήση λιπαντικών και  προηγούμενη αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

Ο εξεταζόμενος θα ερωτηθεί αν έχει λάβει κάποια φαρμακευτική αγωγή όπως χημικοθεραπευτικά, κινολόνες που είναι αντιβιοτικά ,φάρμακα για το έλκος, αντιφλεγμονώδες, αντιυπερτασικά. Επίσης, για χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, αν ήρθε σε επαφή  με εντομοκτόνα, κ.α.

Εάν έχει έρθει σε επαφή και με άλλους βλαπτικούς παράγοντες όπως ακτινοβολία στην κοιλιακή χώρα ή στην πύελο , ή έκθεση στη θερμότητα και σε βαφές ανιλίνης.

Στην κλινική εξέταση θα ελεγχθεί το πέος, ο προστάτης, το όσχεο,  η κοιλία, δευτερεύοντα σεξουαλικά χαρακτηριστικά, η χροιά της φωνής, η τριχοφυΐα, το δέρμα.

Ο ουρολόγος –ανδρολόγος θα υποδείξει και μια εξέταση σπέρματος το σπερμοδιάγραμμα που είναι και το βασικό εργαλείο για τη διάγνωση και απεικονίζει τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του σπέρματος . Θα πρέπει δε να λαμβάνεται με ειδικό τρόπο και να εξετάζεται από εξειδικευμένα εργαστήρια.

Επίσης ο ουρολόγος θα προβεί  σε υπερηχογράφημα και triplex οσχέου και του ουροποιητικού όπως και θα συστήσει αιματολογικό έλεγχο, έλεγχο ορμονών, εξέταση ούρων και καλλιέργεια σπέρματος.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ:

Η ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ είναι η διόγκωση των φλεβών των όρχεων δηλαδή η δημιουργία κιρσών στους όρχεις.

Τα αίτια είναι ανατομικά λόγω της κάθετης γωνίας στη εκβολή μεταξύ αριστερής σπερματικής φλέβας και της αριστερής νεφρικής φλέβας με αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης και ανεπάρκειας των βαλβίδων,  η ύπαρξη όγκων στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο μπορεί να είναι αίτιο κιρσοκήλης, η καθημερινή άρση βαρών κ.α .

Συνήθως, εμφανίζεται στον αριστερό όρχι, πιο σπάνια στο δεξιό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στους δυο όρχεις ταυτόχρονα.

Το 40% των υπογόνιμων ανδρών εμφανίζει κιρσοκήλη.

Η κιρσοκήλη μειώνει τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και τις φυσιολογικές μορφές τους, αλλά έχει επίδραση και στο παρέγχυμα του όρχι προκαλεί ατροφία με την πάροδο του χρόνου.

Τις περισσότερες φόρες είναι ασυμπτωματική, όμως μπορεί να υπάρχει πόνος στο όσχεο ή να ψηλαφώνται οι διευρυμένες φλέβες.

Αντιμετωπίζεται χειρουργικά με απολίνωση των φλεβών.

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΤΗΤΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ: Η αγενεσία των όρχεων όταν οι όρχεις δε υπάρχουν. Η κρυψορχία όταν ο ένας ή και οι δυο όρχεις δε βρίσκονται στο όσχεο αλλά σε θέση στη κοιλία ή του βουβωνικού πόρου. Η χειρουργική αντιμετώπιση όσο το δυνατό γρηγορότερα στα βρέφη θα μειώσει την πιθανότητα της υπογονιμότητας. Η δυσπλασία των όρχεων, ο υποσπαδίας και ο επισπαδίας, που είναι ο σχηματισμός του έξω στομίου της ουρήθρας σε έκτοπη θέση. Ανάλογα με τη θέση που βρίσκονται χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης. Η φίμωση η μη αποκάλυψη της βαλάνου χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης.

ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ υπογοναδισμός όταν έχουμε ανεπάρκεια των γοναδοτροπινών με μείωση της σπερματογένεσης, διαταραχή θυρεοειδούς, χρήζουν ανάλογη ορμονική  θεραπεία

ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ (προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα, ορχίτιδα, αντιμετώπιση με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή).

ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ (σύνδρομο Κλινεφέλτερ, κυστική ίνωση ).

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ (παίζει ρόλο στη στυτική λειτουργία και σπερματογένεση)

ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ (συχνή χρήση σάουνας, ζεστά μπάνια, καθιστή θέση, στενά εσώρουχα, εργασία με laptop χρήση κινητού ή tablet).

ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει μεταμόσχευση νεφρού η αν αργεί υποβοηθούμενη γονιμοποίηση.

ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ: Έχουμε όταν δεν μπορούμε να καθορίσουμε το αίτιο ή όταν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αποτελεί το 15% προτείνεται φαρμακευτική αγωγή ή υποβοηθούμενη γονιμοποίηση.

ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓOΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ: (κάπνισμα, αλκοόλ, τοξικές ουσίες, χρήση φαρμάκων, προβλήματα στην εκσπερμάτιση, στην στύση και στην ακτινοβολία).

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά για την ενημερωτική συνέντευξη που μάς παραχωρήσατε και για το χρόνο που μάς διαθέσατε.

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Αναστάσιος Γουγούσης: “Η έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτή, αρκεί οι άνδρες να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο για την πάθηση και να μην φοβούνται την επίσκεψη στον ουρολόγο”

Back to top button