Καστοριά

Μπάμπης Μακρίδης: «Δεν έχω δει ποτέ σε όνειρο ότι πετάω»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)», που προσγειώνεται στο θερινό σινεμά «Στέλλα» μιλάει για την πτήση, την πτώση και την ελευθερία που γεννήθηκε μέσα από μια παρέα με αφετηρία την παράσταση του Νίκου Καραθάνου.
Κείμενο: Λίνα Ρόκου
Δεν είναι ανάγκη να έχεις παρακολουθήσει την παράσταση «Όρνιθες» του Νίκου Καραθάνου για να δεις την ταινία του Μπάμπη Μακρίδη «Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)», η οποία ξεκινά να προβάλλεται στο θερινό σινεμά «Στέλλα».
Ο Μακρίδης έβαλε ένα στοίχημα και το κέρδισε με την υποστήριξη της Στέγης Iδρύματος Ωνάση και όλων των ανθρώπων της παράστασης. Να δημιουργήσει ένα μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ που δημιουργεί τη δική του μοναδική πτήση με επίκεντρο την ανθρώπινη ύπαρξη. Και τα «Πουλιά»; Πού βρίσκονται τα πουλιά, τι είναι πτήση, τι φέρνει η πτώση, ποια είναι η έκκληση προς την ίδια τη ζωή;
Η πρώτη ελληνική ταινία που έκανε πρεμιέρα στο διαδίκτυο, στο πρώτο lockdown του 2020, με πάνω από 60.000 θεατές τις φορές που παρουσιάστηκε στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση και στη συνέχεια στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης χαρακτηρίστηκε από την Guardian ως «ένα ποιητικό και ουτοπικό μανιφέστο για την αυτοαπελευθέρωση εμπνευσμένο από το έργο του Αριστοφάνη».
Ο Μπάμπης Μακρίδης δίνει τη δική του αφήγηση για το πώς γεννήθηκε η ταινία, πού τον οδήγησε και πού καταλήγει.
Η αρχική πρόταση από τη Στέγη όσον αφορά τους Όρνιθες ήταν πολύ συγκεκριμένη. Μου είπαν ότι η παράσταση θα ξαναζωντανέψει για να πάει στη Νέα Υόρκη, ότι ξεκινούν οι πρόβες για να γίνουν οι παραστάσεις εκεί και ήθελαν εμένα για να αποτυπώσω αυτό το ταξίδι ως ένα making of της παράστασης που θα αρχίζει από τις πρόβες και θα φτάνει μέχρι την Αμερική. Τους είπα ότι αυτό δεν θα έχει ενδιαφέρον και τους ρώτησα «θέλετε να κάνουμε μια τρέλα;». Εννοούσα ότι θα μπορούσε να γεννηθεί κάτι άλλο μέσα από αυτό, αφού θα ξεκινήσουμε την κινηματογράφηση. Τους πήγα λοιπόν ένα πεντάλεπτο συνειρμικό demο, τους άρεσε στη Στέγη και μου έδωσαν την ελευθερία να κάνω ό,τι θέλω.
Όλα ξεκίνησαν χωρίς να υπάρχει σενάριο. Ήμουν καθημερινά επί δύο μήνες στις…
Συνέχεια στο elculture.gr

Back to top button