ΑγροτικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριά

Παλιούρι: Ο άγνωστος θάμνος που είναι γεμάτος στα ανατολικά ο νομός μας και βγάζει το καλύτερο μέλι (φωτο)

Παλίουρος , το παλιούρι (Paliurus) είναι φυλλοβόλος ακανθώδης θάμνος με πολύ μικρά, κίτρινα άνθη και οι καρποί του είναι στρόγγυλοι σαν μικροί δίσκοι.

Τώρα η εποχή άνθησης του παλίουρου και οι μέλισσες κυριολεκτικά πέφτουν πάνω του. Να ακούς να βουίζουν σμήνη ολόκληρα !! Δεν ασχολούνται πολύ πλέον με τις υπόλοιπες ανθοφορίες, μιας και το παλιούρι δίνει πολύ και καλής ποιότητας νέκταρ.
Το παλιούρι παράγει μέλι άριστης ποιότητος, φωτεινού κίτρινου χρώματος.
Τα μελίσσια στην εποχή άνθισης του παλιουριού κάνουν θαυμάσιες βασίλισσες, γιατί είναι πολύ καλά ταϊσμένες σε βασιλικό πολτό.
Ο παλίουρος ως κοινώς ονομάζεται και το «αγκάθι του Χριστού» επειδή σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση, το αγκάθινο στεφάνι του Ιησού πριν από τη Σταύρωση φτιάχτηκε με τα κλαδιά του .
Ο καρπός του έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και δρα ως αντιφλεγμονώδες, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, αποχρεμπτικό, στυπτικό και διουρητικό βότανο.
Στο νομό Χαλκιδικής υπάρχει ένα παραδοσιακό οικισμό που λέγεται το Παλιούρι. Η ονομασία του χωριού οφείλεται στα παλιούρια, που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για την περίφραξη των σπιτιών.
Zinaida Berestovaia

Back to top button