Φλώρινα

«Κοινές Πτήσεις»: Μια ιστορία σε ντοκιμαντέρ για την Πρέσπα, τον υγρότοπο και τη συνεργασία (βίντεο)

Την ιστορία του υγροτόπου της Μικρής Πρέσπας «περιγράφει» το ντοκιμαντέρ «Κοινές Πτήσεις», που υλοποιήθηκε από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Prespa Waterbirds το οποίο έκανε πριν λίγες μέρες διαδικτυακή πρεμιέρα.

«Φτερουγίσματα, εύθραυστα βήματα στην ακρολιμνιά, δράση και νέες τεχνολογίες στο πεδίο, κοπάδια, βαρκάδες ανάμεσα στις καλαμιές, αλλά και λόγια ειπωμένα από τα χείλη των ανθρώπων που ζουν τις αλλαγές, συμμετέχουν στις δράσεις, εκτιμούν και αξιολογούν τα αποτελέσματά τους, γιατί αυτά τα αποτελέσματα επηρεάζουν τη δική τους καθημερινή ζωή. Αυτοί οι άνθρωποι μας διηγούνται την ιστορία της ισορροπίας στον καλαμιώνα αλλά και το παράδειγμα της αρμονίας και της συνύπαρξης του ανθρώπου και της φύσης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών.

Στην ταινία βλέπουμε την πορεία της συνεργασίας στον υγρότοπο της Μικρής Πρέσπας. Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης επέκτασης του καλαμιού και την έλλειψη υγρών λιβαδιών, τις παρεμβάσεις μέσω του προγράμματος LIFE, αλλά και τις δραστηριότητες των κατοίκων, αυτές που εγκαταλείφθηκαν αλλά και αυτές που συνεχίζονται και επηρεάζουν -αλλά και επηρεάζονται- από την κατάσταση του υγροτόπου.

«Ο Ισπανός σκηνοθέτης Francisco Márquez μέσα από τον φακό του μας βοηθά να κατανοήσουμε, πως βελτιώνοντας τις συνθήκες της βλάστησης στον υγρότοπο δίνουμε σε πουλιά και ψάρια τη δυνατότητα να φωλιάσουν και να αναπαραχθούν, και αυτά με τη σειρά τους θα μεταφέρουν το δικό τους όφελος σε εμάς, σε γεωργούς και αλιείς», αναφέρεται σχετικά.

Το LIFE Prespa Waterbirds – LIFE15 NAT/GR/000936, «Δράσεις για την προστασία των υδρόβιων πουλιών στη Μικρή Πρέσπα: συμβάλλοντας στην προσαρμογή των οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή και δημιουργώντας οφέλη για την τοπική κοινωνία», αποσκοπεί στη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας στη λίμνη Μικρή Πρέσπα, με έμφαση στην ορνιθοπανίδα και ειδικότερα σε 9 είδη υδρόβιων πουλιών.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά 60% από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος (LIFE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Prespa Ohrid Nature Trust (PONT), το Πράσινο Ταμείο και με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (IΣΝ), στο πλαίσιο της στήριξής του για την υλοποίηση του προγράμματος Poliprespa.

ΑΠΕ

Back to top button