Κόσμος

ΗΠΑ: Η παραλλαγή Δέλτα απειλή για την εξάλειψη της πανδημίας, λέει ο δρ Φάουτσι

Η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, θέτει την μεγαλύτερη απειλή στην προσπάθεια των ΗΠΑ να εξαλείψουν την Covid-19 στην επικράτειά τους, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο δρ Άνθονι Φάουτσι, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με δημοσιογράφους.

“Η μεταδοτικότητα είναι αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερη” στην παραλλαγή Δέλτα από το αρχικό στέλεχος της Covid-19, δήλωσε ο κορυφαίος υγειονομικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, ειδικός στις μολυσματικές νόσους, προσθέτοντας ότι “αυτή συνδέεται με αυξημένη σοβαρότητα της νόσου.”

Η παραλλαγή Δέλτα εξελίσσεται σε παγκοσμίως κυρίαρχη παραλλαγή του ιού, δήλωσε την Παρασκευή η Σουμία Σουαμινάθαν, επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο δρ. Φάουτσι τόνισε ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου Pfizer/BioNTech, είναι αποτελεσματικά έναντι της νέας παραλλαγής της Covid-19.

“Έχουμε τα εργαλεία, οπότε ας τα χρησιμοποιήσουμε και να κατατροπώσουμε το ξέσπασμα”, ανέφερε.

Οι ΗΠΑ δεν θα επιτύχουν τον στόχο που έθεσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως τις 4 Ιουλίου και πιθανότατα θα χρειαστούν μερικές επιπλέον εβδομάδες για να επιτύχουν αυτό το ποσοστό, τόνισε ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της Covid-19, Τζέφρι Ζίεντς κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας.

Ο Ζίεντς πρόσθεσε ότι αναμένει ότι το 70% των ενηλίκων άνω των 27 ετών θα έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου έως τις 4 Ιουλίου.

Περισσότεροι από 150 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ, ή πάνω από το 45% του πληθυσμού, έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που δημοσιοποίηθηκαν χθες.

Η παραλλαγή Δέλτα συνέβαλε σε ένα σοβαρό ξέσπασμα της Covid-19 στην Ινδία τον Απρίλιο και τον Μάιο κατακλύζοντας τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα και προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

ΑΠΕ

Back to top button