Πόλος έλξης ξένων επισκεπτών για τους λάτρεις του φυσιολατρικού τουρισμού στην Κρήτη έχει γίνει το χωριό Ζαρός με την περίφημη λίμνη, που βρίσκεται στους πρόποδες του Ψηλορείτη και έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια και για το πολυβραβευμένο νερό του.
«Μετά τη βράβευση, το 2017 όταν και ανακηρύχθηκε «καλύτερο εμφιαλωμένο νερό του κόσμου» σε διεθνή διαγωνισμό στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ είχαμε ως εταιρεία αρκετά μηνύματα από όλο τον κόσμο όπου ήθελαν να επισκεφτούν το χωριό και τις πηγές. Και πράγματι, αρκετοί επισκέπτες του Ζαρού δείχνουν ενδιαφέρον για το νερό της περιοχής που συνδέεται άμεσα με την κρητική διατροφή και έχει σημαντικά θρεπτικά χαρακτηριστικά, αλλά και για την ιστορία της εταιρείας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της Zaro’s, Χριστόφορος Παπαδημητράκης.
«Έχουμε και αρκετούς επισκέπτες στο χωριό και από χώρες όπου έχουμε σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, μέχρι τα Εμιράτα και την Κίνα», τονίζει ο κ. Παπαδημητράκης, ενώ είναι ενδεικτικό ότι ο διανομέας του νερού ZARO’S στο Ισραήλ διοργανώνει κάθε χρόνο οργανωμένα γκρουπ τουριστών που ταξιδεύουν στην Κρήτη και τον Ζαρό.
«Ήδη εδώ και δέκα μέρες που άνοιξε ο τουρισμός στη χώρα, έχουμε τουρίστες που επισκέπτονται τη λίμνη και δείχνουν ενδιαφέρον για τις πηγές του νερού μας», συμπληρώνει ο γενικός διευθυντής της Zaro’s.
Τονίζεται ότι η ιστορία του νερού Zaro’s ξεκινά το 1980 όταν και ξεκίνησε μια εταιρεία με μετόχους τους κατοίκους του χωριού με στόχο να αξιοποιήσει τις τοπικές πηγές φυσικού μεταλλικού νερού. Μάλιστα, το ίδιο το όνομα Ζαρός ήταν γνωστό για την αφθονία νερού από την αρχαιότητα και μάλιστα ετυμολογείται από το Zα (πολύ) + Pους (ροή).
Το 1988, ξεκινά εκεί η παραγωγή μεταλλικού, εμφιαλωμένου νερού. Πλέον, η ZARO’S είναι ανώνυμη εταιρεία με μεγαλομέτοχό της τον Δήμο Φαιστού με ποσοστό περίπου 44% και το υπόλοιπο 56% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει σε περίπου 1.050 μικρομετόχους, κατοίκους ή φορείς της ευρύτερης περιοχής του Ζαρού, κανείς ωστόσο από τους οποίους δεν διαθέτει μεγαλύτερο ποσοστό του 2%.
ΑΠΕ