Κόσμος

Πορτογαλία: Πάνω από το 70% των κρουσμάτων στη Λισαβόνα οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% των περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19 στην περιοχή της Λισαβόνας, προέρχονται από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, το οποίο μεταδίδεται ταχύτατα σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως εξήγησε μία αναφορά, με τις αρχές να προσπαθούν να σταματήσουν μία ανησυχητική αύξηση των μολύνσεων.

Το Ινστιτούτο Υγείας Ricardo Jorge εξήγησε στην αναφορά του ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, το οποίο εντοπίστηκε πρώτα στην Ινδία, αντιστοιχεί σε ποσοστό 51% των μολύνσεων στην κεντρική Πορτογαλία, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι «εξαπλώνεται γρήγορα» όπως συνέβη στην Βρετανία.

Τα νέα περιστατικά μόλυνσης αυξήθηκαν χθες, κατά 1.604 κρούσματα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τη 19η Φεβρουαρίου, όταν στη χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, εφαρμόζονταν λοκντάουν.

Συνολικά, η Πορτογαλία έχει αναφέρει 871.483 περιστατικά μόλυνσης με 17.081 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα νέα περιστατικά μόλυνσης καταγράφονται στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της Λισαβόνας, η περιοχή Αλγκάβρε στα νότια της χώρας, έχει τον υψηλότερο δείκτη μετάδοσης των κρουσμάτων «R» στο 1,34 σύμφωνα με την ίδια αναφορά.

Η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται μετά το άνοιγμα της Πορτογαλίας στους τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία στα μέσα Μαΐου. Η Πορτογαλία είναι εξαρτώμενη από τον τουρισμό.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις άνοιξαν και πάλι. Το καλοκαίρι έφτασε και οι παραλίες έχουν γεμίσει από κόσμο.

– «Εκθετική φάση» στη Νότια Αφρική –

Αντιμέτωπο με μια «επικίνδυνη και ανησυχητική» αύηξηση του αριθμού των κρουσμάτων αυτή της παραλλαγής, το Μπανγκλαντές θα επιβάλει από αύριο, Δευτέρα, ένα νέο εξαιρετικά αυστηρό λοκντάουν.

Στην παραλλαγή Δέλτα οφείλεται επίσης μια έξαρση των νέων κρουσμάτων στη Νότια Αφρική, δήλωσαν χθες, Σάββατο, επιστήμονες, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει επιπλέον μέτρα.

Η χώρα αυτή κατέγραψε χθες 18.762 νέα κρούσματα της Covid-19, το μεγαλύτερο αιρθμό από τον Ιανουάριο.

«Εισήλθαμε σε μια εκθετική φάση της πανδημίας», προειδοποίησε ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα, ένας από τους γνωστότερους ιολόγους της Νότιας Αφρικής.

Στη Γαλλία, δύο ασθενείς κατέληξαν στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας λόγω της παραλλαγής Δέλτα. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν «ένα σχέδιο άμεσης δράσης» για να «αποφευχθεί μια επανέναρξη της επιδημίας».

Ωστόσο σε χώρες της Ευρώπης οι περιορισμοί εξακολουθούν να χαλαρώνουν.

Στην Ισπανία, από χθες, Σάββατο, η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους.

Στη Μαδρίτη, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν ωστόσο να την φορουν. «Ξέρω πως είμαι προστατυμένος, όμως μπορεί και πάλι να είμαστε μεταδοτικοί, συνεπώς κάθε μέτρο ασφαλείας είναι καλό», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εδουάρδο Μαρίν Βαλντές, ένας 59χρονος δάσκαλος που έχει εμβολιασθεί.

Η Ελβετία αποφάσισε επίσης να άρει το Σάββατο μεγάλο μέρος των περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν, ιδιαίτερα τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Στην Ιταλία, η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν θα είναι υποχρεωτική από αύριο, Δευτέρα.

Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου χιλάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες, Σάββατο, στο κέντρο του Λονδίνου για να καταγγείλουν τους περιορισμούς που επιβάλλονται εξαιτίας της Covid-19, μετά την αναβολή για τον Ιούλιο της άρσης των τελευταίων εξ αυτών λόγω μιας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στην κυβέρνητική δράση κατά της πανδημίας, ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, την παραίτησή του επειδή παραβίασε τους κανόνες που ισχύουν λόγω της Covid-19 στο πλαίσιο μιας σχέσης του με μια σύμβουλο, την οποία αποκάλυψε μία ταμπλόιντ.

AΠΕ

Back to top button