Καστοριά

Πρότυπο Λύκειο: Η μεγάλη ευκαιρία (του Βασίλη Λ. Κωνσταντίνου)

Αύριο θα εξεταστούν τα παιδιά για μια θέση στο πρότυπο Λύκειο «πρώην πρώτο Λύκειο». Προσωπικά ενώ πίστευα ότι είναι ευλογία για την εκπαίδευση και τον νομό μας , δεν έγραψα κάτι, για να αφήσω ανεπηρέαστους τους γονείς.
Όντας ο ίδιος Διευθυντής Λυκείου Μεσοποταμίας και έχοντας κάποιες πιθανές επιπτώσεις από την λειτουργία του , μείωση μαθητών και τμημάτων στην πρώτη Λυκείου, βρίσκομαι σε δύσκολη θέση να υποστηρίξω όπως θα ήθελα το Σχολείο αυτό. Παρόλα αυτά ήμουν και είμαι υπέρ των πρότυπων για έναν απλό  λόγο.
Πρέπει να δημιουργήσουμε την κουλτούρα του «ευ αγωνίζεστε» και το σχολείο αυτό να παρασύρει προς τα πάνω και τα υπόλοιπα Λύκεια. Να δείχνει τον δρόμο και να αρχίσουν και τα υπόλοιπα σχολεία να το ακολουθούν ,στο κατά δύναμη βέβαια.
Το τέλμα και ο λαϊκισμός που επικράτησαν επί χρόνια στην παιδεία πρέπει να σταματήσει .Η ισοπέδωση και η εύκολη βαθμολόγηση δημιουργούν στους γονείς μια  «τεχνητή ηρεμία», ότι το παιδί πάει καλά ,ενώ πολλές  φορές   στις πανελλαδικές αποδεικνύεται ότι δεν ήταν έτσι!!
Δε γίνεται να μην βλέπουμε τις σύγχρονες εξελίξεις στην εκπαίδευση, να μην προσαρμοζόμαστε στο σήμερα ,να μην αναδεικνύουμε ταλέντα στην επιστήμη. Νομίζω μόνο ο διπλάσιος αριθμός των υποψηφίων δείχνει ότι οι γονείς το θέλουν. Ελπίζουν σε κάτι καλύτερο.
Το κυριότερο κατά την γνώμη μου είναι να αρχίσουν να κάνουν το σχολείο αγαπητό χρήσιμο και ενδιαφέρον στα παιδιά . Βέβαια είναι νωρίς ,δεν είναι εύκολο και πρέπει να έχουμε υπομονή. Όμως έχουμε καθήκον να το υποστηρίξουμε. Να το αναδείξουμε και να βάλουμε ψηλά τον πήχη ,για διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα.
Καλή επιτυχία στα παιδιά για αύριο ,καλή επιτυχία στο σχολείο και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, γονείς στο Υπουργείο ,στον Δήμο που θα κληθούν να το λειτουργήσουν!

 

 

 

Back to top button