Οι νέοι στόχοι της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η διοίκηση της οποίας καθετοποιεί τις δραστηριότητες
Το εργαλείο και των διμερών συμβολαίων θα αξιοποιήσει η ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών που εξαγόρασε προσφάτως από την KIEFER και αποτελούν το πρώτο βήμα εισόδου της εταιρίας στην αγορά των ΑΠΕ. Η εταιρία αναμένει τους όρους σύνδεσης για να αποφασίσει στη συνέχεια ποια από τα έργα θα προχωρήσουν μέσω δημοπρασιών και ποια μέσω διμερών συμβολαίων.
Το πρώτο μάλιστα διμερές συμβόλαιο θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες με την θυγατρική της ΕΠΑ Αττικής η οποία εκτός από το φυσικό αέριο δραστηριοποιείται και στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με βιομηχανικές επιχειρήσεις που βλέπουν τα διμερή συμβόλαια, ως την πλέον συμφέρουσα λύση τροφοδοσίας στο πολύ κοντινό μέλλον.
Ηδη ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρεύματος της χώρας, η Αλουμίνιον της Ελλάδας ανακοίνωσε το τέλος της εξάρτησής της από τη ΔΕΗ το 2023 και την συνέχιση της τροφοδοσίας της με ενδοομιλικό διμερές πράσινο συμβόλαιο της Mytilineos που αναπτύσσεται δυναμικά και στον τομέα των ΑΠΕ.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης εξαγόρασε προσφάτως το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της North Solar (SPV της εταιρίας kIEFER) το χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 499,1 MW στη Δυτική Μακεδονία. Η εν λόγω εξαγορά αποτελεί το πρώτο βήμα εισόδου της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην αγορά των ΑΠΕ καθώς η εταιρία δεν αποκλείει την προοπτική μελλοντικής συμμετοχής και σε άλλα έργα εφόσον υπάρξει κάποια ελκυστική προσφορά.
Σε ανοδική πορεία φυσικό αέριο και ναυτιλία
Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης που έχει «παγώσει» με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το Φθινόπωρο δεν έχει ανακόψει ωστόσο την αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας που η δίοκηση Ξιφαρά έχει ξεκινήσει εδώ και δύο περίπου χρόνια. Μάλιστα η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει ανακτήσει σημαντικά μερίδια στην χονδρική αγορά καθώς η αυξητικής πορείας των τιμών LNG ευνοεί το αέριο των αγωγών με συμβόλαια προμήθειας που λαμβάνουν υπόψη τους και την τιμή του πετρελαίου, όπως της ΔΕΠΑ.
Παράλληλα η εταιρία επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες. Σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ και τον Οργανισμό Λιμένα Πατρών, μια μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας και LNG bunkering στους χώρους του λιμένα, με στόχο την τροφοδοσία όχι μόνο του λιμανιού, αλλά ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας.
Αναπτύσσει επίσης συστηματικά ένα πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων CNG (FISIKON), επεκτείνοντας την αεριοκίνηση σε όλη την επικράτεια.
Αλλά και στη ναυτιλία, η ΔΕΠΑ πρωτοστατεί, μέσω των προγραμμάτων POSEIDON MED II και BlueHUBS, στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας με LNG στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία κατασκευάζει ένα καινοτόμο πλοίο μεταφοράς LNG, χωρητικότητας 3.000 κ.μ., το πρώτο αυτού του είδους, το οποίο θα τροφοδοτεί τα λιμάνια και τα πλοία της ευρύτερης περιοχής, εισάγοντας την ελληνική ναυτιλία σε μια νέα εποχή.