Καστοριά

Κατερίνα Λιάντση: “Τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ νωρίς να μην δέχονται τον ρατσισμό και το bullying”

“Η κίνηση ποτέ δεν ψεύδεται. Είναι ένα βαρόμετρο που δείχνει την κατάσταση της ψυχής, σε όλους όσους είναι ικανοί να τη διαβάσουν”

Martha Graham 

Συναντήσαμε την δασκάλα χορού κα. Κατερίνα Λιάντση για μια συνέντευξη, που δε θα μπορούσε παρά να μας χαρίσει θετική ενέργεια. Αυτό δεν είναι ο χορός άλλωστε; Η ίδια μας δίνει κάποια αυτοβιογραφικά στοιχεία, μάς μιλάει για τα αμέτρητα οφέλη του χορού στη ψυχοσωματική υγεία και τέλος, αναφερόμαστε και στην επαναλειτουργία των ερασιτεχνικών σχολών χορού.

Αρθρογράφος: Ελένη Κωστοπούλου

Ξεκινώντας τη συνέντευξη, θα ήθελα να μας δώσετε κάποια αυτοβιογραφικά στοιχεία. Πείτε μας για την ενασχόλησή σας με το χορό, την πορεία σας, αν είχατε κάποια επιρροή από το περιβάλλον σας και με ποια είδη χορού έχετε ασχοληθεί; 

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον χορό επαγγελματικά το 2012, ενώ μέχρι τότε υπήρξα αθλήτρια του Ταεκβοντό. Για μένα ο χορός ήταν περισσότερο χόμπι. Από το 2012 συμμετείχα σε επαγγελματικά προγράμματα ιδιωτικών σχολών χορού και ομαδικής άσκησης και εκγύμνασης, όπως της Grafts Hellas.   Έχω αποκτήσει δύο πιστοποιητικά δασκάλας χορού Χιπ Χοπ ένα από την ιδιωτική σχολή Danza Fuerte και ενα από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.  Συμμετείχα επίσης, σε διάφορους διεθνείς και παγκόσμιους διαγωνισμούς, όπως και σε  πολλές θεατρικές παραστάσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κατακτώντας τις πρώτες θέσεις.  Έλαβα μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς,  παρουσιάζοντας  ομαδικά σόου με τους χορούς Hip Hop, Dancehall, Reggaeton , κάποιοι από αυτούς τους διαγωνισμούς είναι το Hip Hop International,  TDF , Battle Of The Best, Dancehall Master Greece, Balkan Fest και πολλοί άλλοι. Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς επέστρεψα στην γενέτειρά μου, την Καστοριά και εργάστηκα σε διάφορες σχολές χορού και γυμναστήρια.  Ώσπου, τον Οκτώβριο του 2020 ίδρυσα την  “Liantsi Dance Academy” στην περιοχή Βαλαλά. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο, να προσθέσω ότι έχω κάνει και μεταπτυχιακές σπουδές στην ψυχολογία counseling στο University of Sheffield.

Πώς θα περιγράφατε αυτό που σας δίνει ο χορός, ή το τι είναι χορός για εσάς; 

Χορός για μένα πέρα από το βασικό μου επάγγελμα, είναι μια ενασχόληση που μου δίνει χαρά, αυτοπεποίθηση, αναγνώριση, ψυχική και σωματική υγεία. Είναι επίσης ένα άθλημα, διότι εγώ προσωπικά έχω συνηθίσει να παίρνω μέρος σε αγώνες και προσπαθώ να περάσω την ίδια αντίληψη και στους μαθητές μου. Οι Χορευτικοί αγώνες και τα έπαθλά τους δεν είναι γνωστά στον κόσμο της Καστοριάς, καθώς έχουν συνηθίσει όλοι να  βλέπουν τον χορό, που δεν αφορά το μπαλέτο,  μόνο ως ένα τρόπο ψυχαγωγίας και γυμναστικής. Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχουν εξίσου ευκαιρίες και επαγγελματικοί προσανατολισμοί και στον τομέα των street dances χορών.

Θα ήθελα να ρωτήσω και για τα οφέλη του Χορού. Πόσο βοηθάει ψυχικά η ενασχόληση με το χορό; Πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει κάποιο άτομο και στην κοινωνικοποίησή του; 

Προσωπικά πιστεύω, ότι μέσα από τον χορό μαθαίνουμε να εκτιμάμε, να ανακαλύπτουμε νέες πτυχές του εαυτού μας και τις απεριόριστες δυνατότητες τις οποίες έχουμε και δεν γνωρίζουμε. Τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ νωρίς να μην δέχονται τον ρατσισμό και το bullying. Μέσα από τον χορό δημιουργείται επικοινωνία, αγάπη και αποδοχή προς όλα τα σωματότυπα και τις φυλετικές διαφορές. Οι street dances χοροί είναι πιο απελευθερωτικοί, όσον αφορά το πνεύμα και την αυτοεικόνα των χορευτών. Μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε τις διαφορές μας και να δημιουργούμε ο κάθε ένας ατομικά το προσωπικό του στυλ. Δεν προσπαθούμε να μοιάσουμε ο ένας στον άλλον. Από την άλλη  σε αγωνιστικό επίπεδο βέβαια, όλα αλλάζουν και η προπόνηση διαφοροποιείται.

Αφού μιλήσαμε για το χορό και τα οφέλη του, θα αναφερθώ και σε μια δυσάρεστη κατάσταση, αυτή της πανδημίας. Πώς βιώσατε προσωπικά την πανδημία και το lockdown; 

Εγώ προσωπικά, βίωσα δημιουργικά την κρίση της πανδημίας, προσπάθησα να κερδίσω χρόνο κάνοντας online μαθήματα με Χοροδιδασκάλους από όλο τον κόσμο για την προσωπική μου αυτοβελτίωση. Παρακολούθησα μαθήματα με δασκάλους από την Αμερική, Ιταλία, Γαλλία, Κίνα, Κορέα, Τζαμάικα και πολλές άλλες χώρες. Χάρηκα ιδιαίτερα γιατί δεν έχασα τις επαφές μου με τους μαθητές του αγωνιστικού μου τμήματος. Κερδίσαμε τον χαμένο μας χρόνο επίσης, κάνοντας κάποια διαδικτυακά μαθήματα, όταν αντιληφθήκαμε ότι δεν θα ανοίξουν σύντομα οι σχολές χορού. Βέβαια, ήταν και παραμένει μια πολύ δύσκολη χρονιά οικονομικών δυσκολιών, καθώς το 70% των μαθητών μου σταμάτησαν να ασχολούνται, είτε με διαδικτυακά μαθήματα χορού είτε με την φυσική τους παρουσία, πλέον στις αίθουσες. Σε αυτό το σημείο, να τονίσω ότι τον Μάρτιο του 2020 η σχολή έκλεισε για το πρώτο lock down έχοντας 70 εγγεγραμμένα μέλη. Το καλοκαίρι του 2020, που λειτουργήσαμε ξανά μέχρι τον Οκτώβριο πριν το 2o lock down, είχα μόνο 15 βασικούς μαθητές. Όπως καταλαβαίνετε, οι απώλειες είναι τεράστιες. Και για τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο η σχολή δεν είχε καθόλου μαθητές.

Παρόλο που τηρούμε πολύ αυστηρά τα μέτρα, ο κόσμος φοβάται να επιστρέψει στις αίθουσες. Τα δυο καλοκαίρια που ανοίξαμε, το περσινό και το φετινό ήταν, δυστυχώς, δύσκολα και από άποψη εποχής, διότι τις καλοκαιρινές περιόδους οι σχολές χορού κλείνουν.

Από τις 15 Ιουνίου εγκρίθηκε το άνοιγμα των ερασιτεχνικών σχολών χορού. Μπορείτε να μας πείτε αναλυτικά για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας;  

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα επιτρέπουν έναν αριθμό ατόμων ανά αίθουσα και προτείνουν την δημιουργία υπό τμημάτων σε περίπτωση υπέρβασης. Επίσης,  υποχρεώνουν την ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ ατόμων στους χώρους αναμονής και 1,5 μέτρο  στην αίθουσα χορού. Είναι υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους χώρους, εκτός από την αίθουσα διδασκαλίας. Πριν και μετά από κάθε μάθημα γίνεται καθαρισμός και απολύμανση της αίθουσας, και τα παράθυρα διατηρούνται ανοιχτά. Είναι υποχρεωτική επίσης, η δήλωση αρνητικών self test εβδομαδιαίως.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια και οι προσδοκίες σας;

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να κατακτήσουμε θέσεις με τα αγωνιστικά τμήματα της σχολής, να πάρουμε μέρος στο τηλεοπτικό σόου “Ελλάδα Έχεις Ταλέντο” και να αναδείξουμε την σχολή και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Θα ήθελα ακόμα, να επεκταθώ και σε άλλες πόλεις παραδίδοντας μαθήματα και κάνoντας workshops.  Επίσης, θα με ενδιέφερε να πλαισιώνω καλλιτέχνες σε συναυλίες, όπως το 2020 που κάναμε το opening στην συναυλία του Mad Clip στην Καστοριά. Τα Video Clips είναι επίσης, κάτι με το οποίο ασχολούμαι.

Ευχαριστούμε πολύ την κα. Κατερίνα Λιάντση για το χρόνο που μάς αφιέρωσε και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Back to top button