Καστοριά

Ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Καστοριάς: Ο Ιωνάς με το κήτος που θυμίζει γριβάδι!

Των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου σήμερα. Στη Καστοριά ή μνήμη τους τιμάται από ένα μονόχωρο ναό στη συνοικία της Ελεούσας . Η κτητορική επιγραφή μας πληροφορεί ότι η ανακαίνιση και η ιστόρηση του ναού έγινε δαπάνη του άρχοντα Γεωργίου Θεοδώρου γιου του μακαρίτη Παπά Μανώλη. Το έργο τελείωσε στις 23 Ιουλίου του 1547.
Αγιογράφος ο Ονούφριος Αργίτης, που σπούδασε στην “περίφημη πόλη των Βενετιών”. Ο Ονούφριος ήταν από τους σημαντικότερους αγιογράφους της εποχής του με έργα του να υπάρχουν στη Καστοριά και την ευρύτερη Βαλκανική περιοχή. Στην εικόνα βλέπουμε την παράσταση του Ιωνά με το κήτος, μια παραβολή της Ανάστασης, σε ασυνήθιστο σημείο. Στην Αγία Τράπεζα.
Μόνο στην επτανησιακή σχολή συνηθίζεται στο κάτω μέρος του τέμπλου ενώ συνήθως το βλέπουμε στον κυρίως ναό. Ένας συγκερασμός ίσως;
Ενδιαφέρον έχει και το κήτος που θυμίζει λίγο γριβάδι της λίμνης και όχι θαλάσσιο τέρας.
Τα ενδιαφέροντα δεν τελειώνουν εδώ…Η ανάγνωση της κτητορικής επιγραφής από έναν Ιταλό και δύο Αλβανούς Βυζαντινολόγους την δεκαετία του 60 ως ” περίφημης πόλης των Βερατιών” αντί “Βενετιών” σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Ονούφριος εργάστηκε και έζησε στην πανέμορφη αυτή Αλβανική πόλη, αρκούσαν για την Αλβανική ιστοριογραφία και κρατική πολιτική στο να παρουσιάζεται ο Ονούφριος ως Εθνικά Αλβανός, να υπάρχει ολόκληρο Μουσείο μόνο για το έργο του και άγαλμα του (με μορφή φανταστική ) στο κάστρο του Μπερατίου.
Την αποκατάσταση της Ιστορικής αλήθειας έκανε ο δυστυχώς πρόωρα χαμένος Γιωργος Γκολομπίας ο οποίος στην έρευνα του διαπίστωσε τον Ονούφριο Αργίτη, ως μέλος στην Ελληνική κοινότητα της Βενετίας με πιθανότερη καταγωγή την Πελοπόννησο.
Εδώ η εξαιρετική δουλειά του Γ.Γκολομπία: grissh.gr/article
Το εξαιρετικό Μουσείο του Ονουφριου στη πόλη Μπεράτι:  muzeumet-berat.al
Ρωμύλος Μαντζούρας

Back to top button