Φλώρινα

Στις 20-23 Αυγούστου οι εκδηλώσεις “Πρέσπες 2021” – Ποιοι καλλιτέχνες θα εμφανιστούν

????????????????????????????????????

Φιλόδοξο και «ίσως το καλύτερο επαρχιακού φεστιβάλ» χαρακτήρισε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Πρέσπες 2021» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Πρεσπών Γιώργος Λιάνης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά την οποία έγινε η παρουσίαση του.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάνη οι «Πρέσπες 2021» θα διεξαχθούν από τις 20 έως τις 23 Αυγούστου ως εξής:

α) Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Αχίλλειο στις 20 Αυγούστου και αποτελείται από δύο μέρη.

Στο πρώτο θα παρουσιαστεί ένα μονόπρακτο του Στρατή Πασχάλη για την Φλέρυ Νταντωνάκη με τον τίτλο «Με λένε Ελευθερία, με φωνάζουν Φλέρυ» σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου και πρωταγωνίστρια την Κάτια Γκουλιώτη.

Το δεύτερο μέρος θα είναι ένα αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκι με τους Λευτέρη Μητσιά, Βασίλη Λέκκα και Ρίτα Αντωνοπούλου.

β) Η δεύτερη εκδήλωση, πιθανότατα στη Φλώρινα, θα είναι η συναυλία των Πυξ Λαξ με τη συμμετοχή της Φλωρινιώτισσας Έλενας Φερεντίνου.

γ) Η τρίτη εκδήλωση – και αυτή πιθανόν στη Φλώρινα – θα είναι η συναυλία του συγκροτήματος Μέλισσες.

δ) Η τέταρτη εκδήλωση θα είναι η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα.

Οι ακριβείς ημερομηνίες και οι χώροι των εκδηλώσεων θα ανακοινωθούν επίσημα το επόμενο διάστημα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε μία από τις μεγάλες συναυλίες (Πυξ Λαξ ή Νταλάρα) θα υπάρχει εισιτήριο των 10 ευρώ.

Ο κ. Λιάνης ανέφερε επίσης πως στις σκέψεις του ήταν να πραγματοποιηθεί και συναυλία των Μπρέγκοβιτς – Πάολα, η οποία όμως έχει υψηλό κόστος.

Σε όλες τις εκδηλώσεις θα υπάρχει αυστηρή τήρηση των κανόνων για την αποφυγή του κορωνοϊού, ενώ όσοι εισέρχονται ή θα έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή θα γίνεται εκείνη των ώρα rapid test.

Ο κ. Λιάνης αποκάλυψε πως ήρθε σε επαφή και με τη λοιμωξιολόγο Αθηνά Λινού, με την οποία συζήτησε το – απευκταίο – ενδεχόμενο κινδύνου ματαίωσης των εκδηλώσεων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, με την κα Λινού να δηλώνει πως θα μπορεί να έχει μια πιο πλήρη εικόνα της κατάστασης το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Επιπρόσθετα ο κ. Λιάνης ανέφερε πως για την εκδήλωση του Αγίου Αχιλλείου υπάρχει πρόσκληση προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου, ενώ παρούσα θα είναι η Υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη.

Στη συνέντευξη τοποθετήθηκαν ακόμη επί του προγράμματος η πρόεδρος του Οργανισμού Πρεσπών κα Χρύσα Μάντση, ο αντιπρόεδρος κ Νίκος Ταμουτσέλης και το μέλος κα Ρήνα Μηλώση.

Να σημειωθεί πως πέρα από τις προαναφερθείσες εκδηλώσεις θα υπάρχουν δύο ακόμη: α) έκθεση φωτογραφίας της Νούλης Πέρκα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και β) παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Λιάνη.

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Λιάνη

Στο περιθώριο της συνέντευξης ο κ. Λιάνης παρουσίασε στους δημοσιογράφους το νέο του βιβλίο που τιτλοφορείται «Συνομιλώντας με τον 20ό αιώνα» και περιλαμβάνει 40 συνεντεύξεις κορυφαίων προσωπικοτήτων.

Πρόκειται για συνεντεύξεις με τους: Γιάννη Ρίτσο, Οδυσσέα Ελύτη, Κώστα Βάρναλη, Νίκο Εγγονόπουλο, Μανώλη Αναγνωστάκη, Νίκο Καρούζο, Γιάννη Σκαρίμπα, Ντίνο Χριστιανόπουλο, Βασίλη Τσιτσάνη, Δημήτρη Γκόγκο ή Μπαγιαντέρα, Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Κάρολο Κουν, Γιάννη Τσαρούχη, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Αλέξανδρο Παναγούλη, Οριάνα Φαλάτσι, Σπύρο Μουστακλή, Ιάκωβο Καμπανέλλη, Φλέρυ Νταντωνάκη, Νίκο Γκάλη, Μάνο Κατράκη, Δημήτρη Χορν, Έλλη Λαμπέτη, Μελίνα Μερκούρη, Ειρήνη Παπά, Θανάση Βέγγο, Νίκο Κούρκουλο, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Στέλιο Καζαντζίδη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Διονύση Σαββόπουλο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Θάνο Μικρούτσικο, Μαρία Φαραντούρη, Αλέκο Αλεξανδράκη, Ζωή Λάσκαρη, Ιννοκέντι Σμοκτουνόφσκι, Μάγια Πλιτσέσκαγια και Αντρέι Βάιντα.

Το βιβλίο προλογίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και χαιρετίζουν οι Προκόπης Παυλόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης, Λευτέρης Παπαδόπουλος και Κώστας Λαλιώτης.

neaflorina.gr

Back to top button