Καστοριά

Μη φοβάσαι να ζήσεις (του Αλέξανδρου Ταρχανίδη)

Θέλει θάρρος και γενναιότητα για να εμπιστευτούμε. Θέλει θάρρος για να διεκδικήσουμε όλα όσα επιθυμούμε και χρειαζόμαστε

Φόβος. Ο φόβος είναι η αντίδραση του υποσυνειδήτου σε οτιδήποτε βρίσκεται έξω από τη ζώνη άνεσης μας. Η ζώνη άνεσης μας είναι το αγαπημένο μέρος του υποσυνειδήτου. Όμως όλα όσα θέλουμε βρίσκονται έξω από αυτήν.
Σύμφωνα με τον φιλόσοφο Πλάτωνα “φόβος είναι η ψυχική ταραχή που προκαλείται από την αναμονή του κακού”. Προχωρώντας παραπέρα από αυτή τη σκέψη του Πλάτωνος, ο φόβος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα σημάδι ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για να κατακτήσουμε όλα όσα επιθυμούμε. Όταν γίνει αυτό, ο φόβος μπορεί να γίνει οδηγός μας στην έξοδό μας από την ζώνη άνεσης μας, εκεί που υπάρχει όλη η μαγεία.
Όπως είπε και ο Αμερικάνος καθηγητής Joseph Campbell “η σπηλιά που φοβάσαι να μπεις, κρύβει το θησαυρό που ψάχνεις”.
Η αληθινή ζωή είναι οποιαδήποτε ζωή έρχεται σε επαφή με τα θέλω μας. Όποτε εκπληρώνουμε ένα “θέλω” μας, ζούμε.
Αδιαφιλονίκητα η ζωή δεν είναι φτιαγμένη μόνο από “θέλω”, αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο να υπηρετούμε κατεξοχήν τα “δεν θέλω”. Ας ρίξουμε λοιπόν λίγο νερό στο κρασί της συμβατικότητας.
Αρχικά οφείλουμε να αποδεχτούμε και να καταπολεμήσουμε τοn φόβο που δεν μας επιτρέπει να ζούμε και που ελλοχεύει σε πολλά μικρά πράγματα της καθημερινότητας μας. Οφείλουμε να αποδεχτούμε τον εαυτό μας. Οφείλουμε να δείχνουμε θάρρος, διότι εκ πρώτης όψεως το θάρρος είναι το αντίθετο του φόβου.
Θέλει θάρρος και γενναιότητα για να εμπιστευτούμε. Θέλει θάρρος για να διεκδικήσουμε όλα όσα επιθυμούμε και χρειαζόμαστε.
Ωστόσο, η άλλη όψη του νομίσματος λέει ότι το αντίθετο του φόβου είναι η αγάπη. Η αγάπη έχει την δύναμη να μας λυτρώσει από τοξικά και αρνητικά συναισθήματα. Ο,τι κακό κάνουμε το κάνουμε από φόβο μη χάσουμε κάτι και αντιστοίχως ό,τι κακό μας κάνουν είναι από φόβο μη χάσουν κάτι. Η αγάπη είναι το ιδανικό αυτό φάρμακο που μας οδηγεί να καταπολεμάμε την έμφυτη τάση μας να φοβόμαστε.
Τα στοιχεία αυτά θα μας χτίσουν την απόλυτη υπευθυνότητα για τα συναισθήματά μας και ιδίως τον έλεγχο του φόβου μας.
Ας μην μπλέκουμε τον εαυτό μας σε καταστάσεις δύσκολες που “ροκανίζουν” την αυτοπεποίθησή μας. Ας γίνουμε συναισθηματικά αυτοδύναμοι. Ας ακούσουμε την φωνή της σοφίας μέσα μας. Ας γίνουμε περισσότερο τολμηροί. Ας δώσουμε όλες αυτές τις εσωτερικές μάχες και φυσικά ας τις νικήσουμε!
Όπως είπε και ο Όσσο “Η ζωή είναι μικρή και αρχίζει εκεί που τελειώνει ο φόβος”.

Ο Αλέξανδρος Ταρχανίδης είναι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 docuventa.gr

 

 

 

Back to top button