ΑγροτικάΓούναΚαστοριάΚοζάνη

Ξεκινά πρόγραμμα του ΑΠΘ για τη διαχείριση του πληθυσμού των μινκ – Ρεπορτάζ από την Καστοριά

Ένα πρόγραμμα του ΑΠΘ αναλαμβάνει να εξετάσει τις συνέπειες που προκάλεσε στο περιβάλλον μετά το 2010 η απελευθέρωση 52.000 μινκ και βιζόν από δύο εκτροφεία στην Καστοριά και την Σιάτιστα Κοζάνης.

Στις όχθες της λίμνης της Καστοριάς, μέσα στους καλαμιώνες, έχουν δημιουργήσει φωλιές οι εναπομείναντες πληθυσμοί των μίνκ, που κυκλοφορούν ακόμη και εντός πόλεως της Κοζάνης, με ότι μπορεί να σημαίνει για ασθένειες που μπορεί να μεταφέρουν ή την επιθετικότητά τους σε οικόσιτα ζώα για να τραφούν.

Όπως εξηγεί η Χριστίνα Ευαγγέλου, επιστημονική συνεργάτιδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, το πρόγραμμα του ΑΠΘ σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς θα καταγράψει τα ίχνη των εναπομεινάντων ζώων και θα γίνει μια προσπάθεια σύλληψης με ειδικές παγίδες των άγριων ζώων και επιστροφής τους στο χώρο που θα έπρεπε να βρίσκονται. Πρόκειται για ένα άγριο ζώο, ένα ξενικό είδος, έναν εισβολέα που δεν ζει σε αυτό το περιβάλλον και προσπαθεί να επιβληθεί στην τροφική αλυσίδα. Παράλληλα, δημιουργούνται επιστημονικά πρωτόκολλα, που θα δοθούν στους εκτροφείς για να μπορούν να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Οι φάρμες εκτροφής εφαρμόζουν μέτρα ασφάλειας και είναι σπάνια η διαφυγή ζώων στο εξωτερικό περιβάλλον. Το 2010 πολλά από αυτά τα μινκ σκοτώθηκαν από διερχόμενα ΙΧ, αλλά κάποια επιβίωσαν και εξαπλώθηκαν στην Κεντρική και δυτική Μακεδονία, κυρίως κοντά σε υδάτινες περιοχές και φυσικά δεν γίνονται αντιληπτά από τον κόσμο, παρά μόνο αν υπάρχει έλλειμμα τροφής και πλησιάζουν το αστικό περιβάλλον. Όμως οι όροι επιβίωσης και διατροφής τους είναι εκείνοι που αλλάζουν την ισορροπία στην πανίδα των περιοχών και ανατρέπουν την φυσική εξέλιξη των άλλων ειδών. Καθώς αναπαράγονται μια φορά τον χρόνο, γεννώντας κάθε φορά τέσσερα έως πέντε μικρά, ο πληθυσμός τους μάλλον έχει υπερβεί τα φυσικώς ανεκτά όρια.

Όταν κάποιοι αυτόκλητοι φιλόζωοι απελευθέρωσαν στο περιβάλλον το ξενικό είδος των μίνκ, αγνοούσαν το τι θα ακολουθήσει. Προείχε η απολυτότητας της ορθότητας των ιδεών τους. Η ακατανόητη ενέργεια προϊόν παντελούς άγνοιας συνοδευόταν και από προκηρύξεις υπέρ της φυτοφαγίας. Σημειώνεται ότι οι συνθετικές γούνες, όπως και όλα τα βαριά συνθετικά ρούχα, που φορά αναγκαστικά ο πληθυσμός στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη προέρχονται από πετρελαιοειδή, δηλαδή ορυκτά καύσιμα, που μολύνουν ποικιλοτρόπως το περιβάλλον, και αυτές οι χημικές ενώσεις είναι εξαιρετικά καρκινογόνες. Επισημαίνεται ότι η βιομηχανία ενδυμάτων είναι η δεύτερη πιο καταστροφική για το περιβάλλον μετά την βιομηχανία πετρελαιοειδών. Επιπλέον, όπως απέδειξε η επιστήμη τα πρωτεύοντα θηλαστικά εξελίχθηκαν σε ανθρωποειδή όταν οι πίθηκοι άρχισαν να καταναλώνουν κρέας, που βοήθησε την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Έτσι, εξελίχθηκε το ανθρώπινο είδος. Καθώς οι μεταλλάξεις του ανθρώπου είναι συνεχείς μια επιστροφή στον άγονο εγκέφαλο, παραμένει ανοικτή επιλογή.

Back to top button