Κόσμος

Η Καταλονία επαναφέρει τα περιοριστικά μέτρα

Η Καταλονία αποφάσισε να επιβάλει και πάλι περιοριστικά μέτρα για να φρενάρει την πρόσφατη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 κυρίως μεταξύ των νέων, σε αυτήν την περιφέρεια της βορειοανατολικής Ισπανίας.

Εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνηση δήλωσε ότι οι ντισκοτέκ και άλλοι χώροι νυκτερινής διασκέδασης σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να κλείσουν από το τέλος της εβδομάδας και ότι θα απαιτείται η παρουσίαση αρνητικού τεστ PCR ή rapid test ή πιστοποιητικού ολοκληρωμένου εμβολιασμού για την συμμετοχή σε εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους με την συμμετοχή άνω των 500 ατόμων.

«Η επιδημιολογική κατάσταση στην Καταλονία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, διότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό, πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που μπορούμε να αντέξουμε».

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, οι νέες παραλλαγές είναι πολύ μεταδοτικές και έχουμε ακόμη μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που δεν είναι εμβολιασμένα. Δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι νικήσαμε τον ιό», είπε η εκπρόσωπος.

Η εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της υποχρέωσης χρήσης της μάσκας, τονίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση αυτή δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της αυτόνομης καταλανικής κυβέρνησης.

Η χρήση μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους στην Ισπανία από τις 26 Ιουνίου.

«Με βάση τους αριθμούς που βλέπουμε σήμερα, θεωρούμε ότι η μάσκα θα πρέπει να γίνει και πάλι υποχρεωτική στην Καταλονία, αλλά μόνο η ισπανική κυβέρνηση μπορεί να το αποφασίσει».

Η υγειονομική κατάσταση επιδεινώθηκε αιφνιδιαστικά τις τελευταίες ημέρες στην Ισπανία, με έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων στους νέους.

Χθες, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας Φερνάντο Σιμόν παραδέχθηκε ότι οι αριθμοί «δεν είναι καθόλου καλοί», αφού η επίπτωση έχει φθάσει στο 600 μεταξύ των νέων και πάνω από το 200 στον γενικό πληθυσμό.

Λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης, πολλές περιοχές έχουν κάνει γνωστό ότι προσανατολίζονται προς την επαναφορά των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων.

Εκτός της Καταλονίας, η Ναβάρα ανακοίνωσε επίσης την επαναφορά κάποιων μέτρων από αύριο και είναι πιθανόν να ακολουθήσει η Ανδαλουσία.

Ταυτόχρονα, η εκστρατεία εμβολιασμού επιταχύνεται: το 40,3% των 47 εκατομμυρίων Ισπανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ το 55,9% έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Την περασμένη εβδομάδα, μία τεράστια εστία μετάδοσης αποκαλύφθηκε τις Βαλεαρίδες, με την επιβεβαίωση 1.824 κρουσμάτων μεταξύ των εκατοντάδων νέων που είχαν πάει στην Μαγιόρκα για διακοπές και επέστρεψαν την ηπειρωτική χώρα. Περί τα 6.000 άτομα τέθηκαν σε καραντίνα σε ολόκληρη την Ισπανία.

Με 81.000 νεκρούς και περισσότερα από 3,8 εκατομμύρια κρούσματα, η Ισπανία είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης.

ΑΠΕ

Back to top button