Ελλάδα

Νέες γονικές άδειες: Οι δικαιούχοι και οι εξαιρέσεις

Σε εφαρμογή πλέον το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αλλαγές στις γονικές άδειες.

Από τις 19 Ιουνίου ισχύει το νέο πλαίσιο των αδειών για εργαζόμενους γονείς και φροντιστές. Μεγαλύτερη άδεια θα λαμβάνει πλέον ο πατέρας και οι λεπτομέρειες διευκρινίζονται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας.

Με το νέο εργασιακό ο εργαζόμενος που γίνεται πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας 14 ημέρες αντί 2 για γεννήσεις από 19 Ιουνίου και μετά. Μπορεί να την πάρει είτε ολόκληρη με την γέννηση του παιδιού ή 2 μέρες πριν και 12 μετά (συνολικά ή τμηματικά εντός 30 ημερών από την γέννηση).

Όσοι έγιναν πατέρες λίγο πριν τις 19 Ιουνίου και πήραν ήδη τις 2 ημέρες που προέβλεπε το παλαιό καθεστώς δικαιούνται να λάβουν τις υπόλοιπες 12 μέρες ή όσες είναι δυνατόν να λάβουν πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από την γέννηση.

Σημειώνεται ότι οι ημέρες της άδειας δεν αυξάνονται στις περιπτώσεις διδύμων, τριδύμων…
Σε ισχύ από τις 19 Ιουνίου και η 4μηνη γονική άδεια που θα λαμβάνει πλέον και ο πατέρας για κάθε παιδί έως 8 ετών. Προϋπόθεση η απασχόληση για ένα έτος στον ίδιο εργοδότη.

Για το πρώτο δίμηνο ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει στον γονέα επίδομα ίσο με τις κατώτατες αποδοχές. Επίδομα για 4 μήνες θα καταβάλλεται στους γονείς διδύμων, τριδύμων…

Κανονικά ολόκληρο το επίδομα θα δοθεί και σε όσους είχαν ήδη πάρει γονική άδεια η οποία δεν είχε λήξει στις 19 Ιουνίου.

ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

 

Back to top button