Καστοριά

Σ’ αυτούς που πάλεψαν σκληρά (της Σόνιας Ευθυμιάδου)

Αγαπημένα μας παιδιά,
Σε σας απευθύνομαι που πήρατε μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για να μπείτε στη σχολή των ονείρων σας. Δεν απευθύνομαι σε όλους σας: οι επιτυχόντες έχουν αμειφθεί ήδη, πήραν τις αγκαλιές και τα φιλιά των δικών τους, εισέπραξαν τα συγχαρητήρια
, θερμά σαν τη σημερινή μέρα, δε χρειάζονται κάτι παραπάνω!
Αυτοί που χρειάζονται είναι όσοι δεν τα κατάφεραν να φτάσουν εκεί όπου ήθελαν. Και σ’ αυτούς δεν απευθύνομαι συνολικά, παρά μόνο σε όσους αγωνίστηκαν με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν τα κατάφεραν. Μόνο αυτοί μας χρειάζονται όλους σήμερα, όσοι δεν αγωνίστηκαν όσο μπορούσαν δε νιώθουν την ανάγκη κάποιας στήριξης, ξέρουν τα λάθη τους.
Σ’ αυτούς, λοιπόν, που πάλεψαν σκληρά και νιώθουν σήμερα στενοχωρημένοι θα πω ότι αυτό που σήμερα τους φαίνεται αποτυχία μπορεί και να ‘ναι η αρχή της μελλοντικής τους επιτυχίας! Τα καλά στη ζωή θέλουν χρόνο, οπότε θα μπορούσε η σχολή της πρώτης τους προτίμησης να μην τους εξασφάλιζε την ευτυχία που μια άλλη σχολή φυλάγει για λογαριασμό τους, μιλάω από προσωπική πείρα!
Ξέρετε πόσες συμμαθήτριές μου μου έλεγαν πόσο λυπήθηκαν όταν έμαθαν πως έγινα δασκάλα; Κι όμως, το δασκαλίκι άνοιξε στη ζωή μου δρόμους που δε φανταζόμουν πως θα βάδιζα κι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ευλογία στη ζωή μου μετά την οικογένειά μου! Το σημαντικό είναι πως δεν το κατάλαβα τώρα, αλλά από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας μου. Λέω λοιπόν ότι αυτό που φαινόταν στα μάτια των άλλων, μα και στα δικά μου την πρώτη στιγμή, σαν αποτυχία, η ζωή κι η μετέπειτα πορεία μου έδειξε πως ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία! Το σπουδαίο είναι ότι ξέρω και άλλους που το έζησαν και αυτοί!
Συγχωρέστε με, παιδιά μου, αλλά δεν ξέρετε τι ετοιμάζει για σας η ζωή, τι ευχάριστες εκπλήξεις σας περιμένουν στον δρόμο της, εκπλήξεις που δεν τις φαντάζεστε!
“Έκαστος δημιουργός της τύχης του” έγραψε αγαπημένος μου σοφός και πιστεύω πως έχει το δίκιο με το μέρος του. Σημασία έχει να μετατρέπει κανείς αυτό που μοιάζει με αποτυχία σε εφαλτήριο για τη μελλοντική του επιτυχία και ευτυχία, γιατί όχι; Εύχομαι να κατασταλάξει μέσα σας η πίκρα και με τη στήριξη της αγαπημένης σας οικογένειας να κάνετε τις πιο σωστές επιλογές που αυτή τη στιγμή μπορείτε: αν το θέλατε πολύ, να επιμείνετε και να συνεχίσετε, αν όχι, διαλέξτε ό,τι σας πάει περισσότερο! Μη σας κυριεύσει η απογοήτευση και θολώσει τον νου σας!
Και μην ξεχάσετε ποτέ πως κι οι αποτυχίες μες στη ζωή είναι κι είναι για όλους ανεξαιρέτως! Ψυχραιμία κι όλα θα ξεκαθαρίσουν, κανένας δεν πάει χαμένος αν δεν το θέλει να χαθεί, αλλά και κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, να το θυμάστε πάντα! Συνεχίστε να αγωνίζεστε με καθαρό νου κι όρθια καρδιά κι όλα θα πάνε καλά, να με θυμηθείτε! Όλες οι ευχές μας μαζί σας!
Από το Facebook της Σόνιας Ευθυμιάδου

Back to top button