Κόσμος

Κινέζοι ερευνητές καινοτομούν με ύφασμα που ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος έως 5 βαθμούς Κελσίου

Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ένα «έξυπνο» καινοτόμο ύφασμα, που ανακλά μακριά τη θερμότητα και μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος κατά σχεδόν πέντε βαθμούς Κελσίου. Το λεγόμενο «μετα-ύφασμα», το οποίο μοιάζει με απλή κοντομάνικη μπλούζα (T-shirt), θα μπορούσε, αν παραχθεί μαζικά, να βοηθήσει τους ανθρώπους να προστατευθούν από την ολοένα μεγαλύτερη ζέστη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Για να μειώσουν την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας, οι σχεδιαστές ρούχων συνήθως χρησιμοποιούν ανοικτά χρώματα στα υφάσματα. Μια άλλη μέθοδος είναι να ανακλάται η ηλιακή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τόσο η υπεριώδης (UV) όσο και η εγγύς υπέρυθρη (NIR). Η τελευταία θερμαίνει τα αντικείμενα που την απορροφούν και μετά αυτά αργά ψύχονται, καθώς σταδιακά την εκπέμπουν πίσω στο περιβάλλον. Ένα μειονέκτημα είναι ότι μετά την εκπομπή της από ένα αντικείμενο, η εγγύς υπέρυθρη ακτινοβολία συχνά απορροφάται από τα μόρια νερού της ατμόσφαιρας, με συνέπεια να ζεσταίνει τον γύρω αέρα.

Μια καλύτερη λύση είναι η ακτινοβολία στο μέσο υπέρυθρο φάσμα (MIR), που έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος και δεν απορροφάται από τα μόρια του περιβάλλοντος αέρα, αλλά φεύγει απευθείας στο διάστημα, με αποτέλεσμα να ψύχονται τόσο τα ίδια τα αντικείμενα όσο και ο αέρας γύρω τους. Το ανθρώπινο δέρμα, αντίθετα με τα ρούχα, εκπέμπει MIR.

Οι Κινέζοι ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χουατσόνγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το ίδιο και το “New Scientist”, σχεδίασαν το πρώτο ύφασμα που επιτρέπει στη μεσαία υπέρυθρη ακτινοβολία MIR, η οποία εκπέμπεται από το δέρμα, να διαπερνά εύκολα το ρούχο. Για να είναι πραγματικά αποτελεσματικό, το νέο ύφασμα πρέπει να εφάπτεται στο δέρμα.

Αν και μοιάζει με κανονικό ρούχο, στην ουσία είναι ένα είδος καθρέφτη, σύμφωνα με τους Κινέζους ερευνητές, οι οποίοι ήδη αναζητούν εταιρείες κατασκευής υφασμάτων και ρούχων για να αξιοποιήσουν εμπορικά την εφεύρεση τους. Όπως εκτιμούν, η νέα τεχνολογία ανεβάζει μόνο κατά 10% το κόστος παραγωγής.

ΑΠΕ

Back to top button