ΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπα

Καστοριανοί Νεομάρτυρες: Αγ. Οσιομάρτυρας Νικόδημος εκ Βιθκουκίου ( -11 Ιουλίου 1722)

Ο κατά κόσμον Νικόλαος γεννήθηκε στην εύρωστη κωμόπολη Βιθκούκι από χριστιανούς γονείς, μάλλον αρβανίτικης καταγωγής. Το Βιθκούκι βρίσκεται σήμερα σε αλβανικό έδαφος, 20 χλμ. ΝΔ της Κορυτσάς, αλλά κατά τον 18ο αι. που έζησε ο Άγιος ανήκε στο Σαντζάκι και τη Μητρόπολη Καστορίας, την Πρωτόθρονη ( = πρώτη τη τάξει) της Αρχιεπισκοπής Αχριδών.
Σε κάποια νεαρή ηλικία μετοίκησε στο Βεράτι (Βελλέγραδα), την όμορφη καστοπολιτεία στο φαράγγι του ποταμού Άψου, όπου ακολούθησε το επάγγελμα του ράπτη. Στο Βεράτι ασπάστηκε τον μουσουλμανισμό και έκανε οικογένεια. Όλοι τους ήταν μουσουλμάνοι εκτός από έναν υιό του που κατέφυγε στο Άγιο Όρος. Πηγαίνοντας εκεί να τον βρει, μεταστράφηκε πλήρως, και έγινε μοναχός με το όνομα Νικόδημος στην Καλύβη της Αναλήψεως στη Σκήτη της Αγ. Άννας, όπου παρέμεινε τρία χρόνια.
Σύμφωνα, με το «Νέον Μαρτυρολόγιον» επιστρέφοντας στο Βεράτι, ομολόγησε δημόσια της Πίστη του ως Χριστιανός, δικάστηκε, φυλακίστηκε και βασανίστηκε.
Αποκεφαλίστηκε την 11η Ιουλίου 1722, έναν αιώνα πριν την Ελληνική Επανάσταση.
Μνημονεύεται ως πρώιμος Νεομάρτυρας και συγκαταλέγεται μεταξύ των Εν Καστορία Τιμωμένων Αγίων. Στη γενέτειρά του υπάρχει ναός αφιερωμένος στο όνομά του.

Back to top button