Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Νέο βιβλίο: “Οι Βλάχοι της περιοχής του Άργους Ορεστικού (Χρούπιστας)” του Κωνσταντίνου Αδάμ

Από τον Μορφωτικό Σύλλογός Άργους Ορεστικού ”Ορεστίς”

Ο Σύλλογος μας έχει πρωτοστατήσει στην έκδοση ιστορικών και λαογραφικών μελετών, που αφορούν την ιστορία και λαογραφία της πόλης μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Μαζί δε με την έκδοση της μοναδικής μηνιαίας εφημερίδας της πόλης μας που εκδίδει, της «Ορεστίδος», έχει δημιουργήσει μία παράδοση στο τομέα αυτό, το οποίο εντάσσεται στα πλαίσια της λειτουργίας του ως κατ΄εξοχήν μορφωτικού φορέα, όπως σαφώς ορίζεται και από τις καταστατικές αρχές του συλλόγου.
Πλησιάζοντας την 50ετία ζωής και δράσης του συλλόγου μας, έχουμε την μεγάλη χαρά της συνέχισης της εκδοτικής μας δραστηριότητας, παραδίδοντας σήμερα στο κοινό της πόλης μας, άλλη μία έκδοση μας. Πρόκειται για το βιβλίο «Οι Βλάχοι της περιοχής Άργους Ορεστικού (Χρούπιστας)», το οποίο συνέγραψε ο Πρόεδρος του συλλόγου μας Κωνσταντίνος Αδάμ, και αποτελεί μία αναφορά στην συμβολή των Βλαχοφώνων κατοίκων της περιοχής μας, στη συγκρότηση της Ελληνικής Κοινότητας Χρούπιστας, κατά τους Οθωμανικούς χρόνους.

Μας παρέχεται η ευκαιρία για μία ανασκόπηση της ιστορικής συγκρότησης της Χρούπιστας, κατά τους οθωμανικούς χρόνους, και την μετεξέλιξη της, μετά την απελευθέρωση της, σε μία αξιόλογη πολίχνη της δυτικής Μακεδονίας, το Άργος Ορεστικό. Θα αναζητήσουμε την συμβολή των Βλαχοφώνων Ελλήνων, ως βασικού συντελεστή της κοινωνικής και οικονομικής και πολιτικής συγκρότησης και μετεξέλιξης της, από ένα μικρό οθωμανικό πόλισμα κονιάρων, σπαχήδων και ντερε-μπέηδων, της μεταβυζαντινής περιόδου, σε μία μικρή ελληνική κωμόπολη των μέσων του 18ου αιώνα.

Με την ελπίδα ότι αυτή η μικρή προσπάθεια, (η οποία έγινε με πολύ αγάπη, υπευθυνότητα και προσπάθεια για αντικειμενική αποτύπωση και ερμηνεία των στοιχείων, τα οποία προέκυψαν από την μακροχρόνια έρευνα), θα φωτίσει πτυχές των ιστορικών καταβολών της μικρής μας πόλης, θα θυμίσει στους παλαιότερους πρόσωπα και γεγονότα, τα οποία διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ζωή της, και τέλος θα γνωρίσουν στους νεότερους άγνωστα για αυτούς κεφάλαια της ιστορικής πορείας του τόπου μας, την παραδίνουμε στην κρίση του αναγνωστικού κοινού, και ευελπιστούμε στην γόνιμη και εποικοδομητική κριτική του.

Η παρουσίαση του βιβλίου στο κοινό της πόλης μας θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου σε ειδική εκδήλωση.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Θωμάς Λιόλιος» και τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση του, θα διατεθούν για ενίσχυση του ταμείου της «Ορεστίδος»

ditikostipos.gr

Back to top button