ΑθλητικάευρωπηΚόσμος

Τα πιο σημαντικά στατιστικά του τελικού

Από την Ιταλία και την Αγγλία, τον Κιελίνι, τον Σο και τον Μπονούτσι και από τον Σάουθγκεϊτ στον Ράικαρντ και την Τσέλσι και τη Μάντσεστερ Σίτι.
 Πρωταγωνιστές, διακρίσεις, σερί και ρεκόρ: αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα στατιστικά που χαρακτήρισαν τον τελικό του EURO 2020 ανάμεσα στην Ιταλία και την Αγγλία (3-2 στα πέναλτι / 1-1 στα 90΄ και στα 120΄), όπως τα κατέγραψε η Διεθνής Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS):

* Ο τελικός του EURO 2020 έγινε ο δεύτερος τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που κρίθηκε στα πέναλτι, μετά από εκείνον του 1976.

* Ήταν ο τρίτος τελικός μεγάλης διοργάνωσης (EURO και Παγκόσμιο Κύπελλο) που πραγματοποιήθηκε στο Γουέμπλεϊ. Και στους τρεις παίχθηκε παράταση, αλλά αυτή τη φορά ο νικητής κρίθηκε στα πέναλτι, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις (Αγγλία-Δυτική Γερμανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 και Γερμανία-Τσεχία στο EURO του 1996).

* Ήταν η τρίτη διαδοχική περίπτωση που μια ομάδα, η οποία έπαιζε τελικό EURO στην έδρα της, τον έχασε, μετά την Πορτογαλία το 2004 και τη Γαλλία το 2016.

* Από τους 15 νοκ-άουτ αγώνες που παίχθηκαν στο EURO 2020, 8 πήγαν στην παράταση. Αυτός ο αριθμός αποτελεί ισοφάριση του σχετικού ρεκόρ σε μεγάλα τουρνουά: 8 στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1990 και του 2014.

* Ο Τζιόρτζιο Κιελίνι (Ιταλία) έγινε ο γηραιότερος παίκτης που ξεκίνησε τελικό στο EURO ως αρχηγός (36 ετών και 331 ημερών), ξεπερνώντας τον Τζανλουίτζι Μπουφόν το 2012 (34 ετών και 154 ημερών).

* Η Ιταλία κατέκτησε το 2ο τρόπαιό της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ύστερα από 53 χρόνια από το πρώτο της (1968): αυτό είναι το μεγαλύτερο «χάσμα» για μία ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης.

* Η Ιταλία έγινε η τρίτη ομάδα που νίκησε σε δύο διαδικασίες πέναλτι σε μια μεγάλη διοργάνωση (Παγκόσμιο Κύπελλο ή EURO), μετά την Κροατία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και την Αργεντινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990.

* Τέσσερις παίκτες της Αγγλίας έχουν ηττηθεί στους τελικούς του Champions League και του EURO την ίδια χρονιά: Γουόκερ, Στόουνς, Στέρλινγκ και Φόντεν (όλοι από τη Μάντσεστερ Σίτι). Προηγουμένως, το ίδιο συνέβη με τον Μπάλακ το 2008 (Γερμανία, Τσέλσι) και τον Γκριεζμάν το 2016 (Γαλλία, Ατλέτικο Μαδρίτης).

* Δύο παίκτες της Ιταλίας νίκησαν στον τελικό του Champions League και του EURO την ίδια χρονιά: Ζορζίνιο και Έμερσον.

* Ο Λουκ Σο (Αγγλία) σημείωσε το γρηγορότερο γκολ σε τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος: 1 λεπτό και 57 δευτερόλεπτα. Είναι επίσης το 2ο γρηγορότερο γκολ σε τελική φάση μεγάλων διοργανώσεων (μετά τον Γιόχαν Νέεσκενς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, 1 λεπτό και 27 δευτερόλεπτα).

* Ο Λεονάρντο Μπονούτσι (Ιταλία) έγινε ο γηραιότερος σκόρερ σε τελικό του EURO (34 ετών και 71 ημερών), καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Μπερντ Χέλτσενμπαϊν (Δυτική Γερμανία) το 1976 (30 ετών και 103 ημερών).

* Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊιτ (Αγγλία) έγινε ο δεύτερος άνθρωπος στην ιστορία που ηττήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Στους ημιτελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1996 κόντρα στη Γερμανία ο Σάουθγκεϊτ αστόχησε στο τελευταίο πέναλτι της διαδικασίας. Ένα άλλο τέτοιο άτομο είναι ο Φρανκ Ράικαρντ (Ολλανδία) που το 1992 έχασε ως παίκτης στους ημιτελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στα πέναλτι από τη Δανία και στη συνέχεια ως προπονητής ηττήθηκε με τον ίδιο τρόπο στους ημιτελικούς του EURO 2000 από την Ιταλία. Σε αντίθεση με τον Σάουθγκεϊτ, ο Ράικαρντ ήταν εύστοχος από τα 11 μέτρα στη σχετική διαδικασία.

AΠΕ

Back to top button