ΑθλητικάΚαστοριά

Ιωάννης Ιωάννου: “Ας μη ξεχνάμε, ποδηλατώ σημαίνει σέβομαι και προστατεύω το περιβάλλον” (συνέντευξη)

“Κάθε φορά που βλέπω έναν άνθρωπο να κάνει ποδήλατο, σταματώ να απογοητεύομαι για το μέλλον της ανθρωπότητας”.

G. Wells

Η συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Ποδηλατικού Συλλόγου Καστοριάς “620” κ. Ιωάννη Ιωάννου ήταν αρκετή για να μας πείσει για το πόσο όμορφη δραστηριότητα είναι η ποδηλασία. Τα οφέλη που μπορεί να πάρει ο ποδηλάτης είναι πολλά. Και η Καστοριά διαθέτει και τα ιδανικά τοπία/ μονοπάτια της φύσης. Ο ίδιος μάς μιλάει για την πορεία του Ποδηλατικού Συλλόγου Καστοριάς, τις συμμετοχές, τις δράσεις και τους στόχους του Συλλόγου.

Αρθρογράφος: Ελένη Κωστοπούλου

 Πριν ξεκινήσουμε τη συνέντευξη θα μπορούσατε να μάς κάνετε μια ιστορική αναδρομή και να μας πείτε, πότε ιδρύθηκε ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς “620” και την πορεία του μέχρι και σήμερα;

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς ΄΄620΄΄ γεννήθηκε το 2016 από μια μικρή ιδέα να υπάρξει κάτι οργανωμένο στην πόλη μας που θα αναδείξει το ποδήλατο, ως μέσο μετακίνησης, άθλησης, τουρισμού και από αγάπη για αυτόν τον τόπο.

Για αυτό το λόγο το όνομα, τα χρώματά του και το λογότυπό του είναι όλα συμβολικά και περιγράφουν την όμορφη πόλη μας με την Ιστορία της.

Η πόλη μας βρίσκεται σε υψόμετρο 620μ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και το κόκκινο και κίτρινο είναι τα χρώματα της Καστοριάς, και ιστορικά είναι τα χρώματα του Βυζαντίου.

Πριν την ίδρυση του συλλόγου υπήρχαν αρκετοί ‘’μοναχικοί’’ ποδηλάτες. Με την ίδρυση του συλλόγου άρχισε η παρέα στην ποδηλασία να μεγαλώνει.

Η ποδηλασία είναι ταυτόσημη με την προστασία του περιβάλλοντος. Πιστεύετε ότι αν χρησιμοποιούσαμε περισσότερο το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς θα είχαμε καλύτερες συνθήκες περιβάλλοντος, με την έννοια της μείωσης των ρύπων, καυσαερίων κλπ; 

Θα ξεκινήσω την απάντηση αναφερόμενος καταρχάς, στις επιστημονικές έρευνες, οι οποίες έχουν αποδείξει πως η άσκηση με το ποδήλατο, έχει θετική επίδραση στη γενική υγεία και ευεξία του ανθρώπου. Ο ποδηλάτης αποκτά οικολογική συνείδηση και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με επιπλέον ρύπανση. Ανακεφαλαιώνοντας θα πω ότι η περιήγηση με το ποδήλατο είναι μια δραστηριότητα, που δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να ανακαλύψει τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο μιας περιοχής με τον πιο ευχάριστο και οικολογικό τρόπο. Και ας μη ξεχνάμε, ποδηλατώ σημαίνει -σέβομαι και προστατεύω – το περιβάλλον.

Διοργανώνετε αθλητικές εκδηλώσεις ποδηλατοδρομίας και αν ναι, μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα γι’ αυτές; Επίσης, πιστεύετε ότι η Καστοριά έχει τις κατάλληλες υποδομές;

Μετά την ίδρυση του συλλόγου μας, και για πρώτη φορά στην ποδηλατική ιστορία της Καστοριάς, ξεκινήσαμε με την διοργάνωση του 1ου Brevet Καστοριάς, μιας ποδηλατικής πρόκλησης 200χλμ.Τα Brevet (μπρεβέ) είναι ποδηλατικές δραστηριότητες μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα μεγάλων αποστάσεων με χρονικό περιορισμό, χωρίς εξωτερική βοήθεια και παροχές. Ο σύλλογός μας είχε την ευκαιρία μέσα από αυτές τις διοργανώσεις να αναδείξει την ποδηλασία, το φυσικό κάλλος της περιοχής μας, αλλά ταυτόχρονα και την ιστορία του τόπου μας.

Το 1ο Brevet που διοργανώσαμε με απόλυτη επιτυχία, το οποίο και επαναλήφθηκε για 3 χρόνια συνολικά, είχε την επωνυμία ”Ο Γύρος του Γράμμου” και ήταν μια ποδηλατική περιπλάνηση εντός του νομού Καστοριάς και με κεντρικό θέμα τα χωριά του Γράμμου. Ποδηλάτες από όλη την Ελλάδα αγκάλιασαν αυτή την εκδήλωση, οι οποίοι ‘’ανταμείφθηκαν’’ με όμορφα αναμνηστικά δώρα. Έτσι, διαφημίστηκε η περιοχή μας και προωθήθηκε η ιδέα του ποδηλατικού τουρισμού.

Η επόμενη διοργάνωση Brevet ήταν μια καινούρια διαδρομή, που μας ταξίδεψε από τα χωριά του Γράμμου στα πέτρινα σοκάκια της Πυρσόγιαννης και από εκεί στα χωριά του Βoΐου, Επταχώρι και Πεντάλοφο, τιμώντας την ιστορία της Γυναίκας της Πίνδου. Για τον σύλλογό μας πάντα η ανάδειξη της ποδηλασίας περνάει μέσα από την αγάπη για την φύση, το περιβάλλον και τον σεβασμό για την Ιστορία του Τόπου μας. Με αυτό το κριτήριο πάντα θα δημιουργούμε διοργανώσεις, που στόχο θα έχουν την προσέλκυση ποδηλατών που θέλουν να βαδίσουν μέσα σε ‘’μονοπάτια’’ της ιστορίας αναζητώντας μια αυθεντική εμπειρία.

Μια άλλη πολύ μεγάλη διοργάνωση-πρόκληση για τον σύλλογο και την πόλη μας, ήταν ένας ποδηλατικός αγώνας σιρκουί για πρώτη φορά μέσα στην πόλη μας και συγκεκριμένα στην Λεωφόρο Κύκνων. Σε συνδιοργάνωση με το ΑΣ 1000 Δέντρα Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με τον τεχνικό υπεύθυνο Σπύρο Καρατζούλη. Φιλοξενήσαμε έναν πολύ δύσκολο και τεχνικό αγώνα για τα δεδομένα της πόλης και του συλλόγου μας, που έδωσε μια απίστευτη εικόνα με ένα ‘’μελίσσι’’ ποδηλατών να κινείται με ταχύτητα στους δρόμους μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, την καλύτερη ανάδειξη της όμορφης Καστοριάς και της ποδηλασίας. Η διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, χάρις στη βοήθεια των εθελοντών, των μελών μας, αλλά και των εξαιρετικών μέτρων Τάξης και Τροχαίας που έλαβε η Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς και ειδικότερα το Τμήμα Τροχαίας Καστοριάς.

Σε όλες τις διοργανώσεις και προσπάθειές μας είχαμε κοντά μας την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, το Δ. Καστοριάς, το Δ. Νεστορίου και το Δ. Βοΐου, τους οποίους και ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την άψογη συνεργασία.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς, τη μεγαλύτερη κινητήριο δύναμη του συλλόγου μας, που είναι τα μέλη και οι εθελοντές μας, που χωρίς αυτούς θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί οτιδήποτε.

Γιατί, ό,τι καλό γίνεται στην πόλη μας, γίνεται για ΌΛΟΥΣ μας !!!

Υπάρχουν όμορφες διαδρομές στην περιοχή μας, εσείς ποια έχετε ξεχωρίσει και γιατί; 

Από τον γύρο λίμνης μέχρι τα Αλπικά τοπία του Γράμμου, οι διαδρομές και οι επιλογές είναι αμέτρητες. Δρόμοι χωρίς καθόλου κίνηση, προσφέρουν ασφάλεια στους ποδηλάτες και τους αφήνουν να απολαύσουν το φυσικό κάλλος της περιοχής μας. Σε μικρότερη ή μεγαλύτερη απόσταση από την Καστοριά, μπορεί ο ποδηλάτης να βρεθεί στο Βίτσι, στην Βίγλα, στην Κλεισούρα, στον Γράμμο, θα ‘’αποζημιωθεί’’ από τη διαδρομή, είτε επιλέξει να κινηθεί σε χώμα είτε σε άσφαλτο.

Κάθε μέρα μπορεί να επιλέξεις και μια διαφορετική διαδρομή, αλλά σίγουρα μια διαδρομή είναι στις καρδιές όλων μας, είτε επιλέξουμε να την ποδηλατήσουμε ή να περπατήσουμε ή να τρέξουμε.

Είναι ο μικρός γύρος λίμνης, περίπου 10 χλμ απόσταση, και είναι το μέρος όπου ταξιδεύει και γαληνεύει η ψυχή. Ξεκινώντας από την Νότια παραλία με τα πόδια ή το ποδήλατο και περνώντας από τη Μονή της Μαυριώτισσας, καταλήγουμε  στην άλλη άκρη της πόλης, κάνοντας μία από τις μοναδικές διαδρομές της Ελλάδας δίπλα στο νερό και κάτω από τα πλατάνια. Η διαδρομή είναι ιδανική όλες τις εποχές του χρόνου, με την κάθε εποχή να έχει ξεχωριστή ομορφιά.

Πώς μπορεί ένας φίλος της ποδηλασίας να γίνει και μέλος του Συλλόγου; Χρειάζονται κάποιες ειδικές προϋποθέσεις; Και αν κάποιος ενδιαφέρεται, πού μπορεί να βρει περισσότερες πληροφορίες;

Η βασική προϋπόθεση που πρέπει να πληροί κάποιος για να γίνει μέλος μας είναι μία. Το πάθος για το ποδήλατο. Φυσικά -εκείνο που βέβαια ζητάμε- σε όσους συμμετέχουν στις δραστηριότητές μας είναι η χρήση μέτρων αυτοπροστασίας π.χ. κράνος, επαρκή φωτισμό, κ.α. Φυσικά, φροντίζουμε για την τήρηση του ΚΟΚ. Ο σύλλογός μας έχει δημιουργήσει σελίδα στο διαδίκτυο με την ονομασία “Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς “620”, όπου κάποιος μπορεί να βρει αρκετά πράγματα, όπως πλήθος από ποδηλατικές διαδρομές, βίντεο και πολλά άλλα. Επίσης, μπορούν να επικοινωνήσουν με το email του συλλόγου [email protected].

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας σύλλογος; Υπάρχει κάποια οικονομική βοήθεια; Και ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι ενέργειες των τοπικών παραγόντων, ώστε να μπορέσει να υπάρξει μεγαλύτερη διάδοσή του γιατί στόχος και των δράσεων είναι η προσέλκυση τουρισμού;  

Ο σύλλογός μας, όπως και κάθε σύλλογος, είναι ένας ζωντανός εθελοντικός οργανισμός, κύτταρο πολιτισμού, και η δύναμή του πηγάζει από τα μέλη και τους αθλητές του. Στόχος και σκοπός όλων μας είναι η διάδοση και η ανάπτυξη της ποδηλασίας με όλα τα οφέλη που πηγάζουν από αυτή, καθώς και η μετάδοση της αγάπης για τον αθλητισμό

Σε όλες τις διοργανώσεις και προσπάθειές μας είχαμε κοντά μας την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, το Δ. Καστοριάς, το Δ. Νεστορίου, το Δ. Βοΐου και τους επαγγελματίες χορηγούς μας,  τους οποίους και ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την άψογη συνεργασία. Θα θέλαμε να συνεχίσουν να στηρίζουν τις δράσεις μας καθώς ο σκοπός όλων μας είναι κοινός. Οι εποχές που διανύουμε έχουν την δική τους δυσκολία και η συνεργασία όλων κρίνεται απαραίτητη για να πετύχουμε όλοι μαζί, διαφορετικά θα αποτύχουμε ο καθένας ξεχωριστά.

Από την πλευρά μας θα είμαστε κοντά με ιδέες και προτάσεις απλές, που θα μπορέσουν να αποτελέσουν μια μικρή αρχή, ώστε η πόλη μας να γίνει πιο φιλική στο ποδήλατο και ο κάθε άνθρωπος να λάβει όλα τα ευεργετήματα και οφέλη από τη χρήση του ποδηλάτου. Μόνο μέσα από τέτοιες αλλαγές, η πόλη μας με τόση φυσική ομορφιά θα μπορέσει να μετατραπεί, το κατά δύναμη, σε μια ποδηλατική πόλη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους της, αλλά και για τον τουρισμό. Η ανάπτυξη στον τόπο μας θα προέλθει από ένα σύνολο μικρών αλλαγών σε όλους τους τομείς. Ο κάθε Δήμος πρέπει να “αγκαλιάζει” την κάθε φιλότιμη προσπάθεια, που γίνεται από ανθρώπους και συλλόγους, που στόχο έχουν την ανάδειξη της περιοχής μας μέσα από αθλητικές ή πολιτιστικές δράσεις.

Ποια είναι τα σχέδια σας και οι στόχοι σας για την ανάπτυξη του Συλλόγου; 

Οι εποχές που διανύουμε έχουν μια ιδιαίτερη δυσκολία που για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε. Ο άνθρωπος πάντα ως κοινωνικό ον  έχει την ανάγκη της επαφής και κοινωνικοποίησης. Ζούμε αναγκασμένοι να ‘’αποφεύγουμε’’ αυτές τις επαφές λόγω της πανδημίας και οι άνθρωποι φοβισμένοι απομονώνονται όλο και πιο πολύ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι πολύ δύσκολο να σχεδιάζεις. Είναι καθήκον όλων μας να εργαστούμε, ώστε ό,τι χάσαμε μέχρι τώρα και δεν το εκτιμήσαμε, να γυρίσουμε σε αυτό πιο δυνατοί. Να δούμε ξανά μεγάλες παρέες ποδηλατών και παιδιά μαζεμένα στις πλατείες να παίζουν με τα ποδήλατά τους. Στόχος του συλλόγου, είναι όλα αυτά να γίνονται με ασφάλεια, είτε αφορά τους μεγάλους είτε τα παιδιά. Θέλουμε όλοι να είμαστε ασφαλείς στους δρόμους και για να το πετύχουμε αυτό οι δράσεις μας θα εστιάσουν στην ενημέρωση ποδηλατών, οδηγών οχημάτων για την αρμονική συνύπαρξη όλων μας .

Ετοιμάζουμε δράσεις με γνώμονα την αγάπη μας για τον ποδήλατο, την φύση, τα παιδιά και την ιστορία του τόπου μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ρωτήσω γιατί επιλέξατε αυτόν τον τρόπο άθλησης; Με άλλα λόγια γιατί το ποδήλατο και όχι κάτι άλλο; Τί σας συνδέει και τι αποκομίζετε από την ενασχόλησή σας αυτή;

 Θα σας απαντήσω με μια περιγραφή από το βιβλίο του Ρόμπερτ Πεν,  ‘’Όλα για το ποδήλατο’’.

‘’Αν έχεις βιώσει μια στιγμή δέους ή ελευθερίας πάνω σε ένα ποδήλατο, αν έχεις δραπετεύσει από τη θλίψη πάνω σε δύο τροχούς που γυρίζουν ρυθμικά ή αν έχεις αισθανθεί την ελπίδα να ξαναγεννιέται ενώ ανεβαίνεις στην κορυφή ενός λόφου με ιδρωμένο από την προσπάθεια μέτωπο, αν ποτέ αναρωτήθηκες, ενώ κατεβαίνεις έναν λόφο με το ποδήλατο πετώντας σαν πουλί, αν η γη σταμάτησε να γυρίζει, αν ποτέ έστω και μία φορά έκανες ποδήλατο με την καρδιά σου να τραγουδάει κι ένιωσες σαν κοινός θνητός που αγγίζει τους θεούς, τότε μας ενώνει κάτι θεμελιώδες. Τα δίνουμε όλα για το ποδήλατο.’’

Το ποδήλατο δεν το επιλέγουμε, υπάρχει μέσα στον καθένα μας, είναι η σύνδεση με την παιδική μας ηλικία.

Το ποδήλατο είναι ελευθερία, κίνηση, περιπέτεια, αναζήτηση, ταξίδι…

Σας ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μάς παραχωρήσατε, για το χρόνο που μάς διαθέσατε και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

Back to top button