ΕκδηλώσειςΦλώρινα

Πρέσπες: Δωρεάν μουσικές παραστάσεις της Σαβίνας Γιαννάτου στον Άγιο Αχίλλειο το Σαββατοκύριακο

Δώς μοι τοῦτον τον ξένον: Η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Γιάννης Μεσσαλάς συναντιούνται το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιουλίου στο νησί του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες, για μια πολύ ιδιαίτερη μουσική παράσταση

Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μια γενναία ανασύνθεση θρησκευτικών ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας από τη Συλλογή «Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα» του Γεωργίου Ραιδεστινού (1833 – 1889), με τοξωτό ταμπουρά (yaylitanbur), ένα όργανο που εμπνέεται από τη δυναμική και το ηχόχρωμα της φωνής και θέλει να ακινητοποιήσει τον χρόνο, να ακροβατήσει ανάμεσα στην πραγματικότητα και την υπέρβασή της. Να αναδείξει τη δύναμη του θρησκευτικού μέλους αναβαπτισμένη, και μέσω αυτής να ξαναβρεί το ιερό, πατώντας στη γη της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου: έναν ερειπωμένο βυζαντινό ναό του 10ου αιώνα, που βρίσκεται στο νησί του Αγίου Αχιλλείου, στη λίμνη Μικρή Πρέσπα.

Ο λόγος και η κίνηση όμως δεν απουσιάζουν. Κτίζονται φωνητικές αυτοσχεδιαστικές γέφυρες ανάμεσα στους ύμνους που ξεκινούν ένα διάλογο ανάμεσα στο  παλιό και το νέο, τις φόρμες της βυζαντινής παράδοσης και τις ανοικτές αυτοσχεδιαστικές φόρμες και τελικά, ανάμεσα στην οπτική της ψυχής ως σταθερό σχήμα και την συμπληρωματική της, ως αεικίνητο περιεχόμενο.

Ο Ευγένιος Βούλγαρης μαζί με τον Γιάννη Μεσσαλά θα αποδώσουν με yaylitanbur τους ύμνους σε τυπική βυζαντινή φόρμα (μελωδία – ισοκράτης) ολοκληρώνοντας την ενόργανη ψαλτική αναπαράσταση, ενώ η Σαβίνα Γιαννάτου θα παρεμβαίνει γεφυρώνοντας τα μουσικά κομμάτια με φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς και δράσεις.

Η οπτική επένδυση της παράστασης επιχειρείται μέσα από την συναισθηματικά συνταρακτική συρραφή φιλμικών στιγμών από το έργο του Pier Paolo Pasolini «Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον», σε ανάγλυφη προβολή (projection mapping).

«Δώς μοι τοῦτον τον ξένον»
Σαβίνα Γιαννάτου – Ευγένιος Βούλγαρης – Γιάννης Μεσσαλάς

17 & 18 Ιουλίου 2021
Ώρα έναρξης παράστασης: 21:30

Συντελεστές

Σαβίνα Γιαννάτου, φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί / Performance
Ευγένιος Βούλγαρης,  yaylitanbur
Γιάννης Μεσσαλάς, yaylitanbur
Βασίλης Βανταράκης, Εικαστικό Videoediting, projection
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
Σύλληψη – Ιδέα: Ευγένιος Βούλγαρης
Παραγωγή: Creativa

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. 

Αναλυτικό πρόγραμμα και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/.

Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.

 

Back to top button