Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Κίνητρα και ποινές – Αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για τη δημιουργία τείχους ανοσίας έναντι της πανδημίας, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε, καθώς το 30% με 35% των νέων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 10 ημέρες, είναι μετάλλαξη «Δέλτα». Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ειδικές ομάδες εργαζομένων και ξεκαθάρισε ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι αποκλειστικά καθήμενων στη διασκέδαση.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα γίνει σε δύο φάσεις. Οι εργαζόμενοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων έχουν προθεσμία για να εμβολιαστούν έως τις 16 Αυγούστου και οι επαγγελματίες Υγείας έως την 1η Σεπτεμβρίου. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα, με διατάξεις που θα προβλέπουν τη δυνατότητα προσλήψεων ορισμένου χρόνου, για την αντικατάσταση όσων βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών. Σχετικά με το ποινολόγιο των υγειονομικών, γίνονται εισηγήσεις να περιλαμβάνει μόνο την άδεια άνευ αποδοχών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, στις ιδιωτικές δομές, το ποσοστό των ηλικιωμένων που είναι εμβολιασμένοι ανέρχεται σε 85% και των εργαζομένων σε 65%. Στις δημόσιες, έχει εμβολιαστεί το 77% των ηλικιωμένων και το 45% των εργαζομένων.

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το τελευταίο 24ωρο, προγραμματίστηκε ο εμβολιασμός 45.000 πολιτών και συνολικά κλείστηκαν 80.000 ραντεβού. Επίσης, από τις 28 Ιουνίου έως σήμερα, 100.000 νέοι -κάτω των 25 ετών- έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό.

Ποιες ομάδες εργαζομένων αφορά η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Όλο το προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, υποστηρικτικό) των ιδιωτικών και δημοσίων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ, το οποίο θα πρέπει έως τις 16 Αυγούστου να έχει εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο. Σε όσους παραλείψουν την υποχρέωση αυτή, θα χορηγηθεί άδεια άνευ αποδοχών.

Επιπλέον, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Ειδικότερα, η υποχρεωτικότητα στον τομέα αυτό αφορά στους εργαζόμενους σε:

 • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
 • Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
 • Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης
  Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
 • Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων
 • Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία
 • Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων
 • Οικοτροφεία
 • Ειδικά ιδρύματα
 • Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
 • Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας
 • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ)
 • Επιπλέον, προβλέπεται υποχρέωση εμβολιασμού όλου του προσωπικού των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας (διαγνωστικών Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, Δομών ΠΦΥ, κ.λπ.) έως 01-09-2021 (με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο).
  Οι δημόσιοι φορείς θα προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Εν τω μεταξύ, αρνητικό ρεκόρ διμήνου κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο οι νέες διαγνώσεις κορονοϊού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 3.109 νέα κρούσματα, όταν πριν από μία εβδομάδα, στις 6 Ιουλίου, είχαμε 1.797 κρούσματα. Πριν από 15 ημέρες, στις 29 Ιουνίου, τα κρούσματα ήταν 605. Ανησυχία όμως προκαλούν και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, καθώς από τις 40 έως 45 καθημερινά, σκαρφάλωσαν στις 112. Το τελευταίο 24ωρο (εκτός από τα 3.109 νέα κρούσματα) είχαμε 4 θανάτους, ενώ 133 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Μέσα σε μία εβδομάδα, σημαντική αύξηση παρουσίασε το ιικό φορτίο στα λύματα:

-της Αττικής κατά 106%,
-της Θεσσαλονίκης κατά 133% και
-του Ηρακλείου κατά 530%.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης συγκαλεί σήμερα νέα ειδική σύσκεψη, για να εκτιμηθεί η ως τώρα πορεία των ελέγχων στην ακτοπλοΐα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.