Φλώρινα

Φλώρινα: Έντονη κινητικότητα αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές

Μεγάλος αριθμός προσεγγίσεων αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων Κολχικής, Τροπαιούχου, Αμμοχωρίου, Κλεινών, Αλώνων, Δροσοπηγής και Σκοπού του Δήμου Φλώρινας καθώς και σε περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων Βαρικού, Αγραπιδιών, Φιλώτα και Αετού του Δήμου Αμυνταίου, καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα από τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Σε όλα τα περιστατικά κινητοποιήθηκε άμεσα από τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) της Π.Ε. Φλώρινας, μέλη της οποίας επισκέφτηκαν όλα τα σημεία προσέγγισης της αρκούδας στις παραπάνω περιοχές, αντλώντας επιπλέον πληροφορίες και στοιχεία από τους κατοίκους για όλα τα καταγεγραμμένα γεγονότα.

Ως ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός που χρήζει ταχύτατων μέτρων και σχεδιασμού, αντιμετωπίστηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων «περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές» της Π.Ε. Φλώρινας, η οποία συνεδρίασε προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι τοπικές αρχές να συναποφασίσουν τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου.

Στη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής πλην των εκπροσώπων του Δήμου Φλώρινας, της Π.Ε. Φλώρινας και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Αρκτούρος», έγινε διεξοδική συζήτηση για όλα τα περιστατικά προσέγγισης αρκούδας σε οικισμούς της Π.Ε. Φλώρινας, δίνοντας έμφαση στην Τ.Κ. Βαρικού του Δήμου Αμυνταίου όπου έχει παρατηρηθεί αύξηση της συχνότητας εμφάνισής της.

Απόρροια της σύγκλησης του Οργάνου ήταν η πραγματοποίηση ενός ακόμη επιχειρησιακού σχεδίου παρακολούθησης και απώθησης της αρκούδας από τον Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Π.Ε. Φλώρινας. Επισημαίνεται ότι στις αρχές Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 05-07-2021 διενεργήθηκε το πρώτο επιχειρησιακό σχέδιο παρακολούθησης της αρκούδας στην Τ.Κ. Βαρικού, στο οποίο συμμετείχε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Π.Ε. Φλώρινας και ιδιαιτέρως οι κάτοικοι των παραπάνω οικισμών, να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους τις βραδινές ώρες και σε περίπτωση που αντιληφθούν εμφάνιση αρκούδας να ενημερώσουν αμέσως τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας καλώντας στον αριθμό : 23850-45757 εσωτερικό 0 ή το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Για την πληρέστερη ενημέρωση και ασφάλεια των πολιτών της Π.Ε. Φλώρινας, ακολουθούν οδηγίες και μέτρα προφύλαξης σε περιπτώσεις προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Έγκαιρη συλλογή καρποφόρων δέντρων και αποφυγή συγκέντρωσης δεύτερης διαλογής καρπών εντός ορίων των καλλιεργειών ή παράνομα σε δασικές εκτάσεις.
Συλλογή απορριμμάτων από εξωτερικούς χώρους, πλατείες, αυλές σπιτιών καθώς και ότι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα.
Αποφυγή ρίψης απορριμμάτων έξω από τους κάδους ή κατά τις νυχτερινές ώρες στις περιοχές που έχει παρατηρηθεί κίνηση ή αποτελούν βιότοπο της αρκούδας, ώστε οι κάδοι να είναι καθαροί τη νύχτα.
Επισκευή περιφράξεων ή τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης όπου είναι δυνατόν, για την προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου.
Επαρκής φωτισμός περιμετρικά των οικοπέδων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κλπ.
Καθαρισμός οικοπέδων, καλλιεργειών ή άλλων εγκαταστάσεων από πυκνή βλάστηση καθώς και καθαρισμός υπολειμμάτων από περυσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε χωράφια.
Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους κατόχους των οικόσιτων ζώων και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα πρέπει να ασφαλίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες τα ζώα τους και να μην αφήνουν εκτεθειμένα νεκρά ζώα.
Φύλαξη κοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από ποιμενικούς σκύλους.
Αποφυγή ρίψης οικιακών απορριμμάτων σε σκουπιδότοπους και διατήρησης αυτών κοντά σε κατοικημένες περιοχές/οικισμούς.

Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας:

Δεν τρέχουμε
Μένουμε ακίνητοι
Δεν κινούμαστε απειλητικά προς το ζώο με διάφορα αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά κλπ.
Οπισθοχωρούμε σταδιακά αφήνοντας χώρο διαφυγής για την αρκούδα
Φροντίζουμε να κάνουμε συνεχώς θόρυβο εφόσον βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο

ertnews.gr 

Back to top button