Κόσμος

Οργή στο Πεκίνο για τις δηλώσεις ΠΟΥ περί προέλευσης του κοροναϊού

Η Κίνα απέρριψε την Παρασκευή τις επικρίσεις που διατύπωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους των κινεζικών αρχών στην έρευνα για την προέλευση της επιδημίας.

Εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας δήλωσε ότι το Πεκίνο παρέδωσε «μεγάλη ποσότητα δεδομένων» και η Κίνα «υπέδειξε γραμμή-γραμμή τα στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να προσέξουν ιδιαιτέρως»  τα μέλη του κλιμακίου που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Κίμα.

Την ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις στον ΠΟΥ για την διεξαγωγή νέας έρευνας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ζήτησε από το Πεκίνο «περισσότερη συνεργασία» για να γίνει αντιληπτό «τι πραγματικά συνέβη». Η απροθυμία του Πεκίνου να παραδώσει πρωτογενή στοιχεία συνιστά «πρόβλημα», είπε.

«Το πρώτο πρόβλημα είναι η κοινοποίηση πρωτογενών δεδομένων και είπα ήδη από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της έρευνας ότι αυτό το πρόβλημα θα έπρεπε να διευθετηθεί και το δεύτερο είναι ότι υπήρξε απόπειρα πρόωρης ελάττωσης του αριθμού των υποθέσεων, όπως της υπόθεσης του εργαστηρίου», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αναφερόμενος στο σενάριο που θέλει τον κοροναϊό να διέφυγε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, όπου πραγματοποιούνταν έρευνες για κοροναϊούς των νυχτερίδων.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο από κινέζους επιστήμονες και κλιμάκιο του ΠΟΥ κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το ενδεχόμενο διαρροής είναι «εξαιρετικά απίθανο», εκτίμηση που δεν βρήκε σύμφωνους πολλούς επιστήμονες.

Η θεωρία της διαφυγής από εργαστήριο είχε αποκλειστεί κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας, για να επανέλθει από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και στην συνέχεια από την κυβέρνηση Μπάιντεν που ζητά τη διεξαγωγή νέας έρευνας. Μάλιστα ο Μπάιντεν έδωσε εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών να εξετάσουν το θέμα κατά προτεραιότητα.

Αν και το Πεκίνο καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να βγάλει από το πλάνο την υπόθεση της διαφυγής, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε πως «τα ατυχήματα στο εργαστήριο συμβαίνουν, είναι αρκετά συνηθισμένο [..] και εγώ έχω κάνει τέτοια σφάλματα».

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία και ότι θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με την Κίνα και τα κράτη μέλη», είπε. «Το οφείλουμε στα 4 εκατομμύρια των νεκρών».

ΑΠΕ

Back to top button