ΚοζάνηΠροκηρύξεις

Ένας πυρήνας καινοτομίας και αριστείας στο εργαστήριο «Ithaca» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Δημόσια πρόσκληση στους νέους ερευνητές εντός και εκτός Ελλάδας να αξιοποιήσουν τα νέα εργαλεία τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει σήμερα το «Ithaca»  το εργαστήριο έρευνας και διδασκαλίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, καθώς επίσης και  ο πρώτος τεχνοβλαστός (spin-off) που δημιουργήθηκε εντός του Πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας, απεύθυνε ο Αναπληρωτής καθηγητής Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης με αφορμή την ανακοίνωση της Πρυτανείας για την δημιουργία της πρώτης Start up επιχείρησης του ιδρύματος. Δημιουργοί του τεχνοβλαστού είναι ο ίδιος ο καθηγητής καθώς και 5 υποψήφιοι διδάκτορες που διεξάγουν έρευνα υπό την επίβλεψή του, και η οποία χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά και Εθνικά κονδύλια.

του Σπύρου Κουταβά

Ο Π. Σαρηγιαννίδης μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ εξηγεί ότι το «Ithaca»  είναι ένα εργαστήριο που διαθέτει ισχυρή ακαδημαϊκή και ερευνητική υποστήριξη, εξειδικεύεται σε εφαρμογές και υπηρεσίες όπως η έξυπνη γεωργία, το έξυπνα δίκτυα, τα δίκτυα αισθητήρων και  τηλεπικοινωνιών, εφαρμογές υγειονομικής περίθαλψης, έξυπνες πόλεις και κτίρια μαζί με πρωτοποριακά εργαλεία και έννοιες όπως τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και προστασία της ιδιωτικής ζωής, blockchain, δίκτυα 5 / 6G και υπολογιστές αιχμής. Έχει καταφέρει τα τελευταία τέσσερα χρόνια συμμετέχοντας σε προσκλήσεις στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού ερευνητικού πλαισίου του Ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης Horizon, να κερδίσει τον συντονισμό και την συμμετοχή σε πλέον από 10 προγράμματα που ξεπερνούν τα 30 εκ € εκ των οποίων τα 3 εκ € είναι χρήματα που αφορούν αποκλειστικά τον προϋπολογισμό του εργαστηρίου  του ιδρύματος στο μερίδιο των έργων που διεκπεραιώνει.

Το πρόγραμμα MARS (sMart fArming with dRoneS) που αφορά εφαρμογές στην έξυπνη Γεωργία και το SPEAR ( Secure and PrivatE smArt gRid) που αφορά εφαρμογές κυβερνοασφάλειας, σε έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, είναι δύο  εμβληματικά έργα του «Ithaca» που έδωσαν πλούσια ερευνητικά αποτελέσματα και όπως αναφέρει ο κ. Σαρηγιαννίδης, «δημιούργησαν τις προϋποθέσεις να αναπτυχθούν εμπορικές εφαρμογές για τις οποίες έχουμε την χαρά να αξιοποιηθούν από τον πρώτο τεχνοβλαστό του πανεπιστήμιου μας κι αυτό είναι σημαντικό για ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο όπως της  δυτικής Μακεδονίας».

Προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εμπορικές συνεργασίες με την ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ και την Enel Ισπανίας σε θέματα κυβερνοασφάλειας των δικτύων μεταφοράς Ενέργειας, ενώ προετοιμάζονται εμπορικές εφαρμογές για την έξυπνη Γεωργία στις Δενδροκαλλιέργειες και τα Κροκοχώραφα της δυτικής Μακεδονίας.

O κ. Σαρηγιαννίδης πρόσθεσε ότι στην στρατηγική επιλογή των σημερινών Πρυτανικών αρχών του πανεπιστημίου που στηρίζουν το έργο του εργαστηρίου μας είναι «να κρατήσουμε εδώ τους νέους ερευνητές, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και μεθόδους ώστε στην συνέχεια να κάνουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες στην δυτική Μακεδονία και έτσι να αναπτυχθεί ένα καινούργιο δίκτυο από ανθρώπους που θα μείνουν εδώ και  θα παράγουν έρευνα που  θα έχει αντίκρισμα στην αγορά».

Μισθολογικά κίνητρα αντίστοιχα των Ευρωπαϊκών

Στο ερώτημα ποια είναι τα κίνητρα που θα πείσουν τους νέους ερευνητές να μείνουν και άλλους που είναι στο εξωτερικό να επιστρέψουν, ο κ. Σαρηγιαννίδης αναφέρθηκε σε Μισθολογικά κίνητρα και στο περιβάλλον εργασίας που προσφέρει το εργαστήριο. «Οι αμοιβές που προσφέρουμε στους νέους ερευνητές και σε άλλες ειδικότητας όπως διαχειριστές προγραμμάτων κλπ είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με χώρες της βόρειας Ευρώπης». Για παράδειγμα ανάφερε ότι υπάρχει υποψήφιος διδάκτορας που αμείβεται με 1800 € καθαρά το μήνα δηλαδή λαμβάνει μισθό μεγαλύτερο από αυτό του Αναπληρωτή καθηγητή ενώ ο μέσος μισθός ενός  υποψήφιου  διδάκτορα με προϋπηρεσία κάτω από πέντε χρόνια είναι λίγο πάνω από 1400 € το μήνα.

Υπάρχει ένα ανοικτό κάλεσμα στα ευρωπαϊκά δίκτυα όπου συμμετέχει το «Ithaca» Ελληνικά μυαλά που έχουν φύγει στο εξωτερικό και έχουν ανέβει την ιεραρχία είτε σε ακαδημαϊκό είτε σε βιομηχανικό περιβάλλον να έρθουν πίσω. Επισημαίνει ότι «η κουλτούρα της ομάδας το περιβάλλον που δουλεύουμε στο εργαστήριο δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε οι άνθρωποι αυτοί εάν θέλουν  να επιστρέψουν, να μείνουν κα να δημιουργήσουν στο τόπο τους από κει που ξεκίνησαν».

Παρότι οι μισθολογικές απολαβές αγγίζουν κατά μέσο όρο τις αντίστοιχες κλίμακες της Αγγλίας και της Γαλλίας, εν τούτοις όπως σημειώνει ο κ Σαρηγιαννίδης «η θετική απάντηση στο προσκλητήριό μας  εξαρτάται κι από άλλες προϋποθέσεις που αφορούν το συνολικότερο περιβάλλον της χώρας, την γραφειοκρατία, τις συνθήκες στην καθημερινή ζωή των οικογενειών των  επιστημόνων».

Νεες θέσεις εργασίας υψηλών προσόντων 

Το εργαστήριο «Ithaca» απασχολεί περίπου 35 άτομα στους οποίους περιλαμβάνονται 12 υποψήφιοι Διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί ερευνητές, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, συντονιστές προγραμμάτων, διοικητικό προσωπικό με προϋπολογισμό για το 2021 από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα τα 3,1 εκ ε και ετήσιο μισθολογικό κόστος λίγο πάνω από τα 300.000 € ετησίως, «αγγίζουμε προϋπολογισμούς μισθοδοσίας ευρωπαϊκών εργαστηρίων» κατέληξε ο κ Σαρηγιαννίδης, ενω σε ότι αφορά το ηλικιακό προφίλ, ο μέσος όρος ηλικίας των ερευνητών είναι κάτω των 30 ετών και με τους νέους υποψήφιους διδάκτορες να είναι στην ηλικία των 23 έως 25 ετών.

Ο Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης δεν το μετάνιωσε ούτε στιγμή που έμεινε στην Ελλάδα και κάνει ακαδημαϊκή και ερευνητική  καριέρα σε ένα μικρό νεότευκτο Περιφερειακό Πανεπιστήμιο, κι όπως φροντίζει να υπενθυμίζει σε κάθε συνομιλητή του, χάρις στην δουλειά πολλών νέων ερευνητών το «Ithaca»  δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα μεγάλα και παραδοσιακά Πολυτεχνικά ερευνητικά εργαστήρια της Ελλάδας και της αλλοδαπής.

Μιλάμε επι “ίσοις όροις” 

Υπογραμμίζει ότι ως συντονιστές μεγάλων ερευνητικών πρότζεκτ «μιλάμε επί ίσοις όροις με μεγάλα πανεπιστήμια και στελέχη της βιομηχανίας, καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι και με πολλούς Έλληνες» που εκπροσωπούν οργανισμούς, εταιρίες και πανεπιστήμια της Ευρώπης και όπως επισημαίνει αυτό δείχνει την δυναμική των επιστημόνων μας ότι «υπάρχουν δυνατά μυαλά που βρίσκονται εκτός Ελλάδας και προσφέρουν στις οικονομίες των χωρών τους».  Εξηγεί ότι το εργαστήριο έχει αποκτήσει ένα δυνατό όνομα στην Ευρώπη που αναγνωρίζεται έτσι «συμμετέχουμε σε πάνελ όπου καθορίζονται οι πολιτικές που θα ακολουθήσει η ΕΕ  σε θέματα κυβερνοασφαλειας και ασφάλειας δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και πιστοποίησης διαδικασιών για την ασφάλεια δικτύων σε κρίσιμες υποδομές του Κράτους.

Μία συμβουλή 

Σε λίγες ημέρες χιλιάδες μαθητές θα δηλώσουν την σχολή η τα τμήματα της προτίμησης τους, ποιο είναι το μήνυμα η συμβουλή που δίνετε στα παιδιά; τον ρώτησα. «Συστήνω ανεπιφύλακτα να πάνε σε τμήματα η Σχολές που υπάρχουν φοιτητικές ομάδες και ερευνητικές δράσεις για την ασφάλεια την Ρομποτική η οτιδήποτε που δείχνει μια άλλη δραστηριότητα πέρα από την κλασσική διδακτική ενός μαθήματος» σημείωσε. «Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει αρκετές τέτοιες ομάδες  που έχουν αγκαλιαστεί από τους τους φοιτητές».

ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Back to top button