ΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριο

Γράμμος: Πρόσκληση προς τους δεινούς πεζοπόρους κι όχι μόνο

Θέλουμε να ενώσουμε πεζοπορικά το Ζαγόρι με τις Πρέσπες, μέσω του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης και του Νεστορίου, στα χνάρια της ρωμαϊκής Εγνατίας. Δυο από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας, της ορεινής Ελλάδας ιδιαίτερα, εμπεδωμένους διεθνώς τουριστικούς προορισμούς, μια ζώνη ορεινών όγκων που ενώνουν χώρες, λαούς και πολιτισμούς της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε μια σχεδόν αναλλοίωτη και μοναδική φύση, με μια κοινή ιστορία και προορισμό. Ειρήνη, συμμετοχή, ένας κόσμος. One Free Green World.
Η επέκεινα χώρα στο πλαίσιο της πολύ-εκδήλωσης YONDER για τους νέους και το κλίμα, ταυτόχρονα με ενέργειες για τη διαμόρφωση, προώθηση και προβολή του σχεδίου με τη συνεργασία των δημοσίων αρχών και άλλων οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, ξεκίνησε την εξερεύνηση του πεδίου. Μια συνολική απόσταση, δεκαπέντε ημερήσιων διαδρομών (7-20 χλμ ανα τμημα).
Την Παρασκευή, 23.7 θα συγκεντρωθούμε στο Νεστόριο το βράδυ. Το Σάββατο το πρωί, θα περπατήσουμε από το σημείο «Βαρέλια» πλησίον του χωριού Αρρενες ως το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων στον Γραμμο, όπου θα γευματίσουμε, ξεκουραστούμε, συνεδριάσουμε, δειπνήσουμε, διασκεδάσουμε, διανυκτερεύσουμε. Την Κυριακή το πρωί θα κάνουμε μια άλλη τετράωρη πεζοπορία από το Πάρκο στο Νεστόριο διαμέσου της Παλαιάς και Νέας Κοτύλης, όπου θα γευματίσουμε και αποχαιρετιστούμε.
Ένα δώρο που θα αποκαλύψουμε αργότερα, θα αποκτήσουν οσοι συμμετάσχουν στο σύνολο των 15 διαδρομών. Ευπρόσδεκτες Οργανώσεις της Κοινωνιας Πολιτών που επιθυμουν να συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές.
Τα μονοπάτια είναι πρώτα απ´ όλα βίωμα. Άμα τα βάλουμε στο μυαλό μας θα έχουν ήδη γίνει. Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, νησιά, όλη η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ένα μοναδικό δίκτυο μονοπατιών (και κάπου – κάπου γκαλντεριμιων), να γίνει ένας διεθνής προορισμός της νεολαίας και όλων των ηλικιών, την εποχή του αγώνα για τη διατήρηση του κλίματος και ανάκτησης μετά την κατάκτηση της φύσης. Μια απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων ξεκινάει με το πρώτο!
Δήλωση συμμετοχής: [email protected]

 

Back to top button