Κόσμος

Σιγκαπούρη: Να μένουν σπίτι συνιστούν στους ανεμβολίαστους οι Αρχές

«Ισχυρή» σύσταση να μένουν σπίτι όσον το δυνατόν περισσότερο τις επόμενες λίγες εβδομάδες εξέδωσε το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης για τους ανεμβολίαστους, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, επικαλούμενο αυξημένες ανησυχίες για τον κίνδυνο εξάπλωσης στην κοινότητα του νέου κορονοϊού.

Η Σιγκαπούρη κατέγραψε χθες, Κυριακή, 88 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης του κοροναϊού, τον υψηλότερο αριθμό από τον περσινό Αύγουστο, έπειτα από αύξηση των συρροών που συνδέονται με μπαρ καραόκε και ένα λιμάνι εμπορίου αλιευτικών προϊόντων.

Αν και ο αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων της Σιγκαπούρης είναι μόνον ένα κλάσμα αυτού που καταγράφουν καθημερινά γειτονικές της χώρες στην νοτιοανατολική Ασία, η αύξηση των κρουσμάτων συνιστά πισωγύρισμα για τον επιχειρηματικό αυτόν κόμβο στην Ασία, ο οποίος είχε αναχαιτίσει με επιτυχία προηγούμενα ξεσπάσματα του νέου κορονοϊού. Στις 10 Ιουλίου δεν είχε καταγραφεί κανένα νέο κρούσμα στη χώρα.

Για προληπτικούς λόγους, οι αρχές έκλεισαν χθες, Κυριακή, τις αγορές φρέσκων ψαριών και θαλασσινών καθώς υπέβαλλαν σε διαγνωστικά τεστ τους εργαζόμενους στην αλιεία και τους ιχθυοπώλες.

«Ανησυχούμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν υπολανθάνουσες αλυσίδες μετάδοσης, από τις οποίες μπορεί να συνεχίζεται η εξάπλωση εντός της κοινότητας. Ο πορώδης χαρακτήρας των ανοιχτών αγορών καθιστά λιγότερο απλή την ιχνηλάτηση και την απομόνωση», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ το υπουργείο Υγείας.

Περίπου το 73% του πληθυσμού των 5,7 εκατομμυρίων κατοίκων της Σιγκαπούρης έχει κάνει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 και η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ώθηση στον εμβολιασμό περισσότερων ηλικιωμένων, καθώς αυτοί που είναι άνω των 70 ετών έχουν το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 71%.

Η αύξηση των κρουσμάτων ώθησε τις αρχές της Σιγκαπούρης να ενισχύσουν ορισμένους περιορισμούς στις κοινωνικές συναθροίσεις από σήμερα, μία μόλις εβδομάδα μετά την χαλάρωσή τους. Ωστόσο οι κανόνες είναι ηπιότεροι για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί.

Καθώς αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμών και η Σιγκαπούρη προετοιμάζεται να αρχίσει να ζει με τον ιό, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα κοιτάξει πέραν των αριθμών των κρουσμάτων και θα στηριχθεί κυρίως στον αριθμό των σοβαρά νοσούντων για να αποφασίσει σχετικά με περαιτέρω μέτρα που μπορεί να λάβει για την αναχαίτιση της COVID-19.

Από τους 243 ανθρώπους που νοσηλεύονται σήμερα με COVID-19 στη Σιγκαπούρη, οι 5 είναι σοβαρά και χρειάζονται οξυγόνο και ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική.

ΑΠΕ

Back to top button