Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Συνέντευξη του Φοίβου στον Ζήση Πετκανά για μουσική και metal!

Ο Φοίβος σίγουρα γνωρίζει από καλή μουσική … η οποία δεν είναι άλλη από το metal, όπως δηλώνει ο ίδιος ανοιχτά, χωρίς φόβο αλλά με πάθος!

Το RockOverdose μίλησε με τον δημοφιλή Έλληνα συνθέτη, στιχουργό και παραγωγό Φοίβο

 Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τον Φοίβο μέσα από τις επιτυχημένες συνεργασίες του σε δίσκους των πιο διάσημων Ελλήνων καλλιτεχνών από τις αρχές της δεκαετίας των ’90μέχρι σήμερα με πολλές και μεγάλες επιτυχίες στην pop δισκογραφία. Τον τελευταίο καιρό, οι νεότεροι τον γνώρισαν μέσα από τη συμμετοχή του ως κριτή σε τηλεοπτικό μουσικό talent show, η συμμετοχή του οποίου προκάλεσε την συμπάθεια της rock/metal κοινότητας, με τα σχόλιά του αλλά και τη συλλογή από τα …  metal t-shirts του! 

 Δημιουργός των πιο εμπορικών ελληνικών pop τραγουδιών των τελευταίων τριών δεκαετιών, ο Φοίβος σίγουρα γνωρίζει από καλή μουσική … η οποία δεν είναι άλλη από το metal, όπως δηλώνει ο ίδιος ανοιχτά, χωρίς φόβο αλλά με πάθος! 

 Διαβάστε παρακάτω την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα μας!

RockOverdose: Καλωσόρισες στο RockOverdose Φοίβο! Αρχικά πες μας πως ήρθες σε επαφή με τη μουσική και σε ποια ηλικία;

Φοίβος: Καλώς σας βρήκα Ζήση! Εννοείς με την μουσική γενικότερα ή με την καλή μουσική; 

RockOverdose: Φαντάζομαι πως για σένα καλή μουσική είναι το metal…

Φοίβος: Δεν υπάρχει άλλη μουσική! Γενικότερα άκουγα πάντα μουσική αλλά αναζητούσα… μου άρεσαν τα «δυνατά τύμπανα»! Δεν ήξερα πώς αλλιώς να το περιγράψω. Ζητώντας λοιπόν από τον πατέρα μου να μου φέρει κάτι που να έχει «δυνατά τύμπανα», εκείνος το αντιλήφθηκε ως προς το να μου φέρει μία κασέτα των ABBA και μία των Bee Gees. Εντάξει, για τον πατέρα μου, που άκουγε πολύ γαλλική μουσική Ανταμό, Αζναβούρ, εκείνης της εποχής που ήταν και πολύ μελωδικά κομμάτια, αυτά που μου έφερε ίσως ήταν πιο «δυναμικά».

Τέλος πάντων, πηγαίνοντας σε ένα φίλο μου μια μέρα σπίτι του, μου έβαλε ένα δίσκο να ακούσω και για πρώτη φορά άκουσα αυτό που ήθελα! Ήταν το “No one like you” των Scorpions! Εκείνη τη στιγμή πήρα το λεωφορείο και κατέβηκα στο Happening, ήταν κοντά και στο γραφείο του πατέρα μου και πάντα περνώντας από εκεί έβλεπα απ’ έξω τα περίεργα εξώφυλλα. Μπαίνω μέσα, και λέω: “Από heavy metal τί παίρνω;” και μου δίνουν το Killers, με το φοβερό εξώφυλλο! Έτσι είδα τον Eddie πρώτη φορά, εντυπωσιάστηκα και ξεκίνησα να ακούω Maiden και τίποτα άλλο! 

RockOverdose: “ΜΟΝΟ MAIDEN” δηλαδή!

Φοίβος: Maiden και ξερό ψωμί! 

RockOverdose: Με κλίμακα από το 1 ως το 10, πόσο μεταλλάς αισθάνεσαι;

Φοίβος: Με όριο το 10, θα έβαζα 11! 

RockOverdose: Πάνω από το όριο δηλαδή!

Φοίβος: Ο καθένας φαντάζεται διαφορετικά το τί σημαίνει μεταλάς! π.χ. Να έχεις μακριά μαλλιά, να φοράς συγκεκριμένα ρούχα, να έχεις συγκεκριμένη συμπεριφορά και απόψεις….

Για μένα αυτό που αποδεικνύει αν είσαι μεταλάς, είναι πως, παρά το πέρας της ηλικίας σου, εξακολουθείς και στα 50 σου χρόνια, όπως έχω φτάσει εγώ τώρα, να επιλέγεις εσύ το τί θα ακούσεις και αυτό να είναι αυτή η μουσική και τίποτα άλλο! Αυτό για μένα είναι ο πραγματικός μεταλλάς. 

Κάποια στιγμή σταμάτησα να ακούω μουσική. Ειδικά στο ξεκίνημα της δουλειάς μου μετά το 1990, ήμουν νυχθημερόν σε ένα studio – κοιμόμουν εκεί. Περνώντας τα χρόνια και γύρω στο 2001 που άλλαξα studio, μου ήρθε μια φλασιά να βάλω να ξανα-ακούσω μουσική, μες στο αμάξι τουλάχιστον μέχρι να πάω από το σπίτι στο studio για να χαλαρώσω. Κι έτσι ξεκίνησα να μετατρέπω όλα τα βινύλια που έχω σε cd. Έφαγα 2 – 3 βδομάδες που έκανα αυτό το πράγμα ψάχνοντας στα δισκάδικα, ό,τι έβλεπα από metal το έπαιρνα με τις σακούλες! Πήγαινα θυμάμαι να γράψω Μαζωνάκη στο Sierra και κατεβαίνοντας είπα να βάλω Peace Of Mind που είχα καιρό να ακούσω… το βάζω και καθώς το άκουγα, δάκρυσα !Είναι δυνατόν, έλεγα, ένιωσα πως ήταν και γελοίο ίσως… Κι όμως, θέλω να σου πω πως ειδικά με τους Maiden σαν παιδί, είχα ταυτιστεί τόσο πολύ, τους είχα αγαπήσει τόσο πολύ, που προφανώς ακούγοντας τα τραγούδια άρχισα να κλαίω από συγκίνηση, δε ξέρω πως… 

Άρα για αυτό σου λέω πως με άριστα το 10, αισθάνομαι 11 μεταλάς! Παρότι έκοψα τα μαλλιά μου, παρά το γεγονός πως η δουλειά μου είναι διαφορετική… Είχα πάει στο Ελληνικό όταν είχαν έρθει σε ένα tour νομίζω το Matter Of Life And Death tour και καθόμουν πολύ μπροστά, εκεί με είδε ένας τύπος και μου είπε “Εσύ δεν είσαι ο Φοίβος; Τί δουλειά έχεις εδώ;” Του απάντησα, “Εγώ άκουγα Maiden πριν γεννηθείς εσύ!” και μου λέει: “Και γιατί γράφεις μαλακίες;!” …. Κατάλαβες δηλαδή; Είναι αυτά τα νέα παιδιά που έχουν κάφρικη συμπεριφορά, που νομίζουν ότι μόνο αυτοί είναι πιο ροκ από όλους τους άλλους και γίνονται επικριτικοί και προσβλητικοί χωρίς να ξέρουν καν….άλλο η δουλειά, άλλο το metal! 

RockOverdose: Είσαι μεταλάς στην ψυχή! Το πως αισθάνεσαι! Δεν παίζει ρόλο τί δουλειά κάνεις, πως ντύνεσαι κλπ

Φοίβος: Αυτό ακριβώς! Δε το καταλαβαίνουν όλα τα παιδιά αυτό. Όταν λέω εγώ ότι αισθάνομαι μεταλάς με τοπ το 10, 11 αυτοί θα γελάνε, εντάξει όμως… εγώ είπα αυτό που αισθάνομαι!

RockOverdose: Ποιό είδος της metal γουστάρεις πιο πολύ;

Φοίβος: To sleaze, το glam… το πιο εμπορικό metal! Αν μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε πιο μπακαλίστικα θα έλεγα το pop metal! Και τί εννοώ; Η κυριολεξία του όρου pop είναι το popular, το πολύ εμπορικό δηλαδή, που περιλαμβάνει το glam και το sleaze και λιγότερο το power και το heavy metal κλπ 

To power metal μου κάνει πιο πολύ εφηβικό. Δε μπορώ πια να το ακούσω. Μου κάνει βαρετό, κουραστικό, cringe θα έλεγα … Όσες όμως φορές και να ακούσω όλη αυτή την αμερικάνικη σχολή, από Kiss, Mötley Crüe, Ratt, Great White, Britney Fox, Quiet Riot,Kix, Pretty Maids, Poison, Bon Jovi μέχρι και Steelheart … Cinderella είναι άπειρα τα group… Γουστάρω τρελά! Και εννοείται και το αυτό καθεαυτό μέταλ, το κλασικό πχ Dio, Judas Priest, Ozzy, Accept, Saxon και οι επικοί Manowar. Αλλά και απόλυτος σεβασμός στους παλαιότερους, δηλ Black Sabbath, Led Zeppelin, Deep Purple, Foreigner κλπ

Για μένα οι Maiden είναι κάτι το διαφορετικό, είναι αυτοί και όλοι οι υπόλοιποι! Ένα κεφάλαιο μόνοι τους! Τους αγάπησα τόσο πολύ σαν παιδί και ίσως οφείλεται σε αυτό… 

Λατρεύω Kiss επίσης, έχω πάει σε διάφορα μέρη του κόσμου να τους δω. Γενικώς, η μουσική που έχει μια party διάθεση, η θετική μουσική… η μουσική που παίζεις με την κιθάρα για να βγάλεις μια ωραία κοπέλα (στην εποχή μου…) ας πούμε… η πιο λαμπερή πλευρά της μουσικής, η πιο χαρούμενη!

RockOverdose: Αυτή που βάζεις για να ανέβεις! 

Φοίβος: Ακριβώς! Με φρικάρουν τα σατανιστικά, τα καταθλιπτικά (η ζωή είναι μαύρη – θέλω να πεθάνω φάση… ) και όλες αυτές οι βλακείες! Αυτά δε τα μπορώ! 

RockOverdose: Υπάρχουν επιρροές από metal κομμάτια σε τραγούδια που έχεις γράψει; κι αν ναι, μπορείς να αναφέρεις μερικά;

Φοίβος: Σίγουρα θα υπάρχουν! Πρώτα από όλα, τα κομμάτια που έγραφα τα έκανα όσο πιο ψηλά γίνεται επειδή είχα συνηθίσει! Οπότε τους τραγουδιστές τους έφτανα στα όρια! Στο metal ειδικά ήταν μια περίοδος που όποιος τραγουδούσε πιο ψηλά ήταν ο καλύτερος, αυτό προφανώς μου είχε μείνει και ένιωθα πως η καλύτερη ερμηνεία στον τραγουδιστή ήταν όταν τα έδινε όλα! Μόνο και μόνο αυτό είναι στοιχείο της μουσικής που ακούω. 

Δε μιλάμε για τις ενορχηστρώσεις, τα brakes των drums που έβαζα, για το πώς παίζανε μπάσα… ακόμα και ένα τσιφτετέλι μου αν ακούσεις έχει τις rock βάσεις του. 

Συγκεκριμένα τώρα δε μπορώ να σου πω πχ πήρα αυτό το riff και το προσάρμοσα στο ελληνικό. Εντάξει, ίσως μπορείς να πεις πως το τραγούδι “Απορώ αν αισθάνεσαι τύψεις” που έχει τραγουδήσει ο Βασίλης Καρράς, είναι πολύ κοντά στο Child In Time – Deep Purple.

RockOverdose: Αυτό σου βγήκε ή το έκανες επίτηδες;

Φοίβος: Γενικώς όλα μου βγαίνουν. Βγήκε έτσι και το φαντάστηκα και με τη φωνή του Βασίλη, ότι το blend θα είναι πολύ περίεργο που το ανέχτηκα και το άφησα… 

RockOverdose: Όλοι αυτοί οι λαϊκοί τραγουδιστές ξέρουν την αγάπη που έχεις για τη metal μουσική; 

Φοίβος: Αρκετοί ναι την ξέρουν, βέβαια! Σε πολλούς έβαζα και ακούγανε, και βλέπανε και clips. Ειδικά μια περίοδο που είχα εντυπωσιαστεί με τους Rammstein, τους τα έβαζα … κάνανε ότι τους άρεσαν, δε μπορούσαν κι αλλιώς… καταλαβαίνεις! 

RockOverdose:Ποιο θεωρείς το πιο … rock/metal κομμάτι που έχεις γράψει;

Φοίβος:Δε μπορώ να σκεφτώ! Εδώ δε θυμάμαι κομμάτια που έχω γράψει… 

RockOverdose: Είναι οι Maiden το μεγαλύτερο metal συγκρότημα; 

Φοίβος: Για μένα ναι, αλλά αυτό ξέρεις είναι μια ερώτηση πολύ υποκειμενική. Για άλλον είναι οι Metallica, για κάποιον άλλο οι Black Sabbath, για άλλον οι Deep Purple…. Ανάλογα σε ποια εποχή έχεις μεγαλώσει. Για μένα είναι οι Maiden, μπορεί αν σταματήσουν να βγάζουν δίσκους να πέσω σε κατάθλιψη… 

RockOverdose: Ποια η γνώμη σου για νέα συγκροτήματα πχ Ghost; 

Φοίβος:Δε ξέρω για ποιο λόγο αλλά μου είχαν ξεφύγει. Τους είδα εκεί στο ΚΨΜ με τον Επίτροπο, έβαλα να ακούσω και εντυπωσιάστηκα! Είναι πολύ έξυπνος ο τύπος και σαν παραγωγός! Αυτό που λίγο δε μ’αρέσει είναι το όλο καταθλιπτικό image που έχει και όλη αυτή η darkιλα, δεν είναι του γούστου μου. Μου βγάζει μια κατάθλιψη, μια μιζέρια, ένα δυσοίωνο πράγμα που με χαλάει. Οι μελωδίες είναι εκπληκτικές, αλλά με χαλάει το όλο κλίμα. 

RockOverdose: Λες πως η εικόνα δε συνάδει με τη μουσική;

Φοίβος:Μ’αρέσει κι αυτό που βλέπω, είναι προκλητικό. Όπως πχ οι Slipknot, οι οποίοι για έναν ανώμαλο να πω; περίεργο λόγο ας πούμε, δε μου κάνουν τόσο καταθλιπτικοί όσο μου κάνουν οι Ghost. 

RockOverdose: Με τους Slipknot πάμε προς το Nu Metal… 

Φοίβος: Καλά, Nu Metal ακούω πάρα πολύ! Γουστάρω πάρα πολύ! Είναι το πιο επιθετικό και το πιο παραγωγικά γεμάτο metal! Slipknot, Korn, Drowing Pool, Paparoach, Seether, Rev Theory και όλα αυτά πάνε λίγο, βέβαια, και προς την darkιλα… αλλά αυτοί μ´αρέσουν για κάποιο λόγο. Οι άλλοι μου κάνουν πιο περίεργοι, η darkιλα με τη μελωδία, ενώ έχουν ωραία κομμάτια, πανέξυπνη παραγωγή δεν πορώθηκα τόσο πολύ ώστε να πάρω cdΆκουσα μερικά κομμάτια αλλά ως εκεί, δεν ένιωσα την ανάγκη να τα ξανακούσω, τουλάχιστον, μέχρι τώρα.

RockOverdose: Μάλιστα. Πάμε σε κάτι άλλο τώρα, πριν από μερικούς μήνες έκανες την εμφάνισή σου σε δύο πολύ γνωστές σελίδες στο facebook, το ΚΨΜ και τα ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΑ, προκαλώντας πανικό στα σχόλια…

Φοίβος: Είμαι και στο MONO GLAM…από εκεί κάποιος με κάλεσε στο ΚΨΜ. Ναι, είπα να το τολμήσω και το έκανα! 

RockOverdose: Πως σου φαίνεται εκεί η φάση; Σε επηρεάζουν τα σχόλια που διαβάζεις; 

Φοίβος: Οι περισσότεροι με υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά και ευγένεια, ενθουσιασμό. Φυσικά, υπήρχαν και κάποιοι που ένιωσαν ότι “απειλήθηκε” ο χώρος τους… δηλαδή που μπήκε τώρα εδώ αυτός να μας μαγαρίσει τη μουσική μας. Κοίτα να δεις, τους κατανοώ, αν ήμουν κι εγώ 18 χρονών μπορει να αντιμετώπιζα έτσι κάποιον που θα έμπαινε σε μια ομάδα που είχα και θα έκανε τη δουλειά που κάνω εγώ. Για αυτό και δε τσακώθηκα ποτέ με κανένα, παρόλο που κάποιοι ήταν αρκετά επιθετικοί στα σχόλιά τους, και κοίταξα να τους απαντήσω και να τους εξηγήσω. Προσπαθώ να απαντώ σε όλους, πολλές φορές είναι αδύνατον, αλλά διαβάζω τα περισσότερα και απαντώντας θέλω να τους πω ότι είμαι ένας από αυτούς, μπορεί να είμαι 50 χρονών αλλά παραμένω 17, έτσι αισθάνομαι. Τους κατανοώ και μου αρέσει πολύ αυτή η παρέα, γιατί πιστεύω πως η μουσική που ακούμε και ειδικά το metal μας ενώνει, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, είναι λάθος να διχαζόμαστε λόγω του metal, το metal ενώνει. πχ Μια φορά φορούσα μια μπλούζα των Judas Priest , ταξιδεύοντας στο εξωτερικό και με σταματάει στο αεροδρόμιο στη Γαλλία ένας και μου λέει “Great t-shirt!”, έτσι πιάσαμε την κουβέντα με τις ώρες, ήπιαμε και μπύρες, γίναμε φίλοι… Αν φορούσα κάτι άλλο, δε θα με σταματούσε κανένας… Για αυτό προσπαθώ να απαντήσω σε όσα περισσότερα σχόλια μπορώ, γιατί αυτό περιμένει και ο άλλος, ποιός είμαι δηλαδή εγώ να μη του γράψω; Έρχομαι στη θέση τους, γιατί κι εγώ σαν παιδί έστελνα μηνύματα σε αυτούς που θαύμαζα ή τους θεωρούσα σημαντικούς και δεν απαντούσαν ποτέ. Αν κάποιος μου απαντούσε το σεβόμουν και το εκτιμούσα πολύ, μου έδινε χαρά και έτσι τον γούσταρα περισσότερο. Ακόμα κι αυτός που με βρίζει, αν του απαντήσω και του εξηγήσω με ευγενικό τρόπο πιστεύω θα καταλάβει… 

RockOverdose: Πιστεύω πως αρχικά υπήρχε μια αμηχανία, με την έννοια “Τί θέλει ο Φοίβος σε μια τέτοια ομάδα;” Αλλά με τον τρόπο σου τους κέρδισες!

Φοίβος: Μα κι εγώ ένας από εσάς είμαι! 

RockOverdose: Όταν ανεβάσαμε κι εμείς στο RockOverdose κάποια άρθρα από περιστατικά στο House Of Fame, από κάτω τα σχόλια ήταν τέτοια … Οπότε εσύ με τον τρόπο σου έβαλες κάπως τα πράγματα στη θέση τους.

Φοίβος: Εμένα αυτό που με χαλάει σε αυτές τις παρέες είναι ότι μπλέκουν και τα πολιτικά. Αυτό με χαλάει πάρα πολύ! Θεωρώ πως αυτές οι παρέες έχουν να κάνουν μόνο με τη μουσική,θέλω να είμαι με ανθρώπους που μας ενώνει η μουσική, γιατί η μουσική έχει πολύ μεγάλη δύναμη και μας ενώνει! Δε θέλω μέσα σε κάτι που είναι τόσο μουσικό και τόσο δυνατό να μπαίνουν τα δηλητήρια της πολιτικής! Ποτέ δε συμμετέχω σε τέτοια! 

RockOverdose: Τον Επίτροπο τον γνώρισες τελικά; 

Φοίβος: Ναι τον γνώρισα, ξέρω ποιος είναι αλλά δε λέω! Είναι απίστευτο παιδί, πάρα πολύ καλός, μου έκανε φοβερή εντύπωση! Όπως το ίδιο καλή εντύπωση μου έκανε και ο admin στο “ΜΟΝΟ ΓΚΛΑΜ”, έχει απίστευτες γνώσεις πάνω στο είδος και δεν είναι καν 20 χρονών…

Έχω προσκαλέσει, μάλιστα, και πολλά παιδιά από τις ομάδες αυτές να πάμε μαζί σε συναυλία, στο κάγκελο μπροστά… χωρίς κινητά όμως! Αυτό που γίνεται με τα κινητά είναι απαίσιο, και στους Maiden ειδικά το είδα και δε μου άρεσε καθόλου… κανείς δεν απόλαυσε τη συναυλία, ήταν όλοι με τα κινητά, είδαν τη συναυλία μέσα από τις οθόνες τους! Έχεις δηλαδή τη μαγική πραγματικότητα μπροστά σου και την κάνεις εικονική! Είναι τραγικό αυτό! Το μαγνητοσκοπούνε … και δε θα το δούνε και ποτέ! Δε χαίρεσαι τη συναυλία έτσι! 

RockOverdose:Είναι η ιδέα πως κάτι κάνουν εκείνη τη στιγμή αλλά ουσιαστικά χάνουν τη συναυλία…

Φοίβος: Ναι! Σκέψου και οι Maiden και οι κάθε Maiden πόσο ξενερώνουν, που από εκεί που βγαίναν παλιά στη σκηνή και γινόταν χαμός στη λαοθάλασσα … τώρα να είναι όλοι ακίνητοι με τα κινητά …. Δε παίρνουν κι αυτοί το vibe που τους δίνει δύναμη για να παίξουν καλύτερα και πιο έντονα…. 

RockOverdose: Έχουν αλλάξει οι εποχές δυστυχώς! Πάμε σε κάτι άλλο τώρα. Πρόσφατα παρουσίασες το maiden μπουζούκι και την wasp κλασική κιθάρα, έχεις κι άλλα όργανα τέτοια;

Φοίβος: Έχω γενικώς πολλά μουσικά όργανα τα οποία είναι ιδιοκατασκευές! Δηλαδή μου έρχεται μία ιδέα και παίρνω κάποιους τεχνίτες, κάποιους οργανοποιούς και τους λέω πως θέλω να το φτιάξω. Έχω πχ φτιάξει από λεκάνη μπουγάδας κιθάρα, από μεταλλικό νεροχύτη… Μαζεύω γενικώς όργανα και μηχανήματα audio effect, κομπρέσορες και τέτοια vintage και κατασκευάζω και δικά μου πράγματα. 

Σε φάση metal έχω φτιάξει και μια ντόμπρα – ένα πιο βαρύτονο μπουζούκι – κιθαρο-μπούζουκο, και έχω το σήμα του Gene Simmons των Kiss που μοιάζει με νυχτερίδα.

RockOverdose: Από συγκροτήματα που έχεις φέρει αν δε κάνω λάθος πρέπει να είναι οι Twisted Sister, Wasp…Σκοπεύεις να κάνεις κάτι παρόμοιο στο μέλλον;

Φοίβος: Έχω φέρει Twisted Sister, Wasp, Whitesnake, Judas Priest και άλλα που δεν είναι metal! Δε σκοπεύω να κάνω κάτι παρόμοιο, γιατί έχασα πολλά λεφτά… Δεν ήταν καθόλου συμφέρον! Είχε μαγικές στιγμές σαν event, αλλά όταν πας στο λογιστήριο αρχίζει η λυπητερή… Ας μη το σχολιάσω! Είναι ένα σπορ που δε θα ήθελα να ξανακάνω, όσο μαγικό κι αν είναι. Ειδικά με τους Twisted Sister περάσαμε πολύ ωραία, είναι πολύ φιλικοί, ήταν σαν να ήμασταν κολλητοί! Προσπάθησα να πάρω τα δικαιώματα της ταινίας των Mötley Crüe, ήθελα να νοικιάσω μια κινηματογραφική αίθουσα και να φωνάξω 100 άτομα για την πρώτη προβολή, εν τω μεταξύ έχω και μια εταιρεία που κάνει εισαγωγές δίσκων και εκπροσωπούμε τους Mötley Crüe, παρόλο όμως που η εταιρεία ήθελε- δεν ήθελε το Netflix. Έτσι μαζευτήκαμε με μερικούς φίλους, νοικιάσαμε ένα σπίτι στην Ανάβυσσο, μια μεγάλη γιγαντοοθόνη, ψήσαμε και ήπιαμε βλέποντας την ταινία και το καταευχαριστηθήκαμε! Μετά καπάκι είδαμε και λίγο Predator για να ισιώσουμε! 

RockOverdose: Η ταινία ήταν φοβερή όντως! Σίγουρα εδείξαν τα μισά από όσα έχουν κάνει…

Φοίβος:Πράγματι! Τώρα βγάζουνε και οι Kiss νομίζω … 4 ώρες ντοκυμαντέρ. Είχαν βγάλει και πριν πολλά χρόνια μία ταινία. 

RockOverdose:Άλλες παρόμοιες ταινίες που έχεις δει;

Φοίβος: Είδα και αυτό με το Jack Black, την είχα χάσει αυτή την ταινία… Είχε χαβαλέ, ωραία μυθοπλασία! 

RockOverdose:Πάμε στο House Of Fame, όπου σε είδαμε να φοράς κάθε φορά και διαφορετικά μπλουζάκια. Κάποιοι σχολίασαν ότι δεν είναι αυθεντικά… 

Φοίβος: Αυτό το έχω απαντήσει πολλές φορές! Δε μπορώ να καταλάβω τί προσπαθούν να πουν αυτοί που σχολιάζουν, τί ζόρι τραβάνε… Έχω άπειρα μπλουζάκια! Δε μπορείς να τα φορέσεις όμως σε ένα τηλεοπτικό show, είναι πολύ έντονα, έχουν πολύ πληροφορία, πολλές εικόνες και θα βγεις στο φακό κιτς … αν τη βάλεις με ένα σακάκι! 

Αυτό που ήθελα είναι να διαφημίσω τα συγκροτήματα και τη μουσική τους. Έπαιρνα το βασικό logo ώστε να ταιριάζει, όσο το δυνατόν, με το σακάκι. Δε το καταλαβαίνει ο κόσμος αυτό! Είμαι τόσα χρόνια στη δισκογραφία, τόσο από πλευράς του καλλιτέχνη, όσο και από πλευράς του εταιρειάρχη… Πάντα, ολες οι εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμουν, μου προσέφεραν τα cd του ξένου ρεπερτορίου που εκπροσωπούσαν στην Ελλάδα, ως “δείγμα δωρεάν”, αλλά ποτέ δεν πήρα κάτι τέτοιο από καμιά εταιρεία! Πήγαινα και τα αγόραζα γιατί πρώτα από όλα μου άρεσε η διαδικασία να πάω στο δισκάδικο, και να δώσω πραγματικά τα λεφτά μου στο γκρουπ που αγαπάω, ένιωθα την ανάγκη να τους ευχαριστήσω με αυτό τον τρόπο. Δεν ήθελα να εκμεταλλευτώ την δυνατότητα αυτή να έχω τσάμπα όλη μου τη δισκοθήκη. 

Όταν λοιπόν λειτουργώ έτσι όλα αυτά τα χρόνια, και έχω από κάθε γκρουπ τουλάχιστον 5 μπλουζάκια – εκτός των Maiden που έχω πάνω από 60 -70 δε μπορώ να ακούω τον κάθε γραφικό να μου λέει για ντεμέκ μεταλάς και μπλουζάκια…. για να χρησιμοποιήσω και τη θεσσαλονικιώτικη έκφραση… 

RockOverdose: Είναι γεγονός πάντως πως σαν δημόσιο πρόσωπο σε μια τέτοια εκπομπή, πρόβαλες την μουσική μας! Δε το βλέπεις κάθε μέρα αυτό… 

Φοίβος: Πες μου όντως, μπόρεσε να το κάνει κανείς άλλος αυτό; Να έχει τη δυνατότητα να το κάνει αρχικά και να έχει και το θάρρος να το κάνει κόντρα στα καθωσπρέπει. Εγώ το έκανα! Και μόνο που το κάνω και δημιουργείται μια συζήτηση γύρω από αυτό, ξανανακατεύεται η τράπουλα και ακούγεται ξανά η μουσική μας! Κάποιοι μπορεί να μπήκαν να ακούσουν έστω και από περιέργεια! 

RockOverdose: Ήταν και μια ευκαιρία να σε ξαναδούμε κι εμείς, να ρθεις ξανά κοντά μας…

Φοίβος: Οι περισσότεροι δε θέλανε! Δε νομίζω να τους έλειπα ή να ήθελαν να δουν τη φάτσα μου.  

Το τραγούδι των OULOUD το οποίο γράψανε οι Bob Katsionis,Chandler Mogel και ο Φοίβος!

RockOverdose: Προσωπικά χάρηκα πραγματικά που έγινε αυτό. Γνώριζα από παλιά ότι είσαι ένας από εμάς, γνωρίζω για τις συνεργασίες σου πχ με τον Bob Katsionis και για το ότι έχεις φέρει ονόματα σε συναυλίες… 

Φοίβος: Ναι, τον Κατσιώνη τον είχα δει κάποια στιγμή στο internet που έκανε κάτι ορχηστρικά με πλήκτρα. Είχα εντυπωσιαστεί, επικοινώνησα μαζί του και έμαθα μετά για τη δουλειά του κλπ. Μ’αρέσει πάρα πολύ σαν μουσικός, τον εκτιμώ απεριόριστα! Τα έχει όλα! Είναι One man show – Πολυεργαλείο! Έχουμε συνεργαστεί και γράψαμε και μαζί. 

RockOverdose: Ποιόν λαϊκό καλλιτέχνη θεωρείς ότι είναι metal;

Φοίβος: Ο Καρράς, δεν υπάρχει άλλος! Είναι πραγματικά sex,drugs και rock n’ roll! Είναι φοβερός και πολύ καλός σαν άνθρωπος! Δε ξέρω αν ακούει ροκιές αλλά ό,τι του έβαζα τρελαινόταν, του άρεσε πολύ! Το attitude του όμως είναι πραγματικά πολύ ροκ, ο τρόπος ζωής του! 

RockOverdose: Αν δεν υπήρχε metal, ελληνική pop, λαϊκά κλπ τί μουσική θα άκουγες; 

Φοίβος: Μάλλον δε θα άκουγα μουσική… ή θα ήμουν σαν εκείνους που απλά βάζουν κάτι να ακούγεται στο background κάνοντας παράλληλα κάτι άλλο, σαν υπόκρουση. 

RockOverdose: Υπάρχει κάποιο όνειρό σου που δεν έχεις πραγματοποιήσει;

Φοίβος: Έχω πάρα πολλά όνειρα! Πιστεύω πως αν πάψεις να έχεις όνειρα, παύεις να ζεις! Δεν μπορώ να πώ πως είμαι αυτάρκης και γεμάτος, γιατί τότε σημαίνει πως είσαι έτοιμος να πεθάνεις ευτυχισμένος … Δε θέλω όμως να πεθάνω ακόμα, έχω πολλά να κάνω!

RockOverdose: Από ξένους μουσικούς ποιούς έχεις γνωρίσει από κοντά; Πώς ήταν; 

Φοίβος: Όλοι οι Maiden έχω βγει μαζί τους πολλές φορές, ο Don Dokken, οι Twisted Sister που είπα και πριν φοβερά παιδιά ειδικά ο Dee, επίσης ο Kee Marcello έχει έρθει και στο studio, Frank Benali, ο Klaus Maine… Από τους Maiden αυτόν που θαύμασα περισσότερο ήταν ο Steve Harris, στη ζωή του είναι στρατιώτης, κάνει πρωταθλητισμό. Ο Nicko ήταν συνέχεια ντίρλα από τις μπύρες, ήταν συνέχεια όρθιος και έλεγε ανέκδοτα, ο Murray τον μπούκωνα συνέχεια με φαγητό, πρέπει να πήρε 2 κιλά εκείνη τη μέρα. Ο Gers ήταν αμίλητος, σε μια γωνιά καθότανε, ο Smith ήταν επίσης λίγο μαζεμένος δε ξέρω αν ήταν από σνομπισμό ή είναι ο χαρακτήρας του έτσι. Ο Bruce ήρθε με δικό του αεροπλάνο την επόμενη μέρα ξεχωριστά, ήταν τη χρονιά που βγήκε το Final Frontier… Μάλιστα είχα πει στον Dave αν γίνεται να πάω καμιά χρονιά να δω τις πρόβες τους στην Αγγλία και σκύβει στο τραπέζι και μου λέει, “You have to ask Stevie”, και τον δείχνει διακριτικά να μη φαίνεται.. σαν να τον φοβάται, σαν να είναι ο μπαμπούλας! Και γυρνώ και βλέπω τον θεό να κάθεται, να τρώει ένα πιάτο με ένα απλό λευκό κρέας από ψάρι που δεν είχε ούτε πέτσα επάνω φιλέτο – χωρίς τίποτα από γύρω και ένα ποτήρι νερό! Δε τόλμησα καν να τον ρωτήσω! Σιγά τώρα μην επαιρνε ο Steve τον οποιονδηποτε από μια δισκογραφική, είχα πάει με την EMI τότε, σιγά μην ασχοληθεί με τον κάθε “πικραμένο”! Αποφασίζει μόνο ο Steve! 

RockOverdose: Πολύ ωραία εμπειρία! Για το τέλος, θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα σε όσους διαβάζουν την συνέντευξη;

Φοίβος:  Να ακούτε πολύ μουσική και να της δείχνετε έμπρακτα την αγάπη σας και το σεβασμό σας. Όσο πιο σημαντική την κάνετε να αισθάνεται ότι είναι για εσάς, τόσο εκείνη θα προσπαθεί να γίνει καλύτερη και να επιστρέψει σ´εσάς προσπαθώντας να κερδίσει ακόμα περισσότερη από την αγάπη και τον σεβασμό σας !

RockOverdose: Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου! Να ακούμε πολλή μουσική, να έχουμε χιούμορ.

Φοίβος: Κι εγώ σε ευχαριστώ Ζήση! 

Για το Rock Overdose,
Ζήσης Πετκανάς

Απομαγνητοφώνηση: Βιβή Ζαμπαντιώτου

rockoverdose.gr

 

 

Back to top button