Ελλάδα

Χαρδαλιάς: Δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση (βίντεο)

Υποχρεωτικά σε έλεγχο με δύο τέστ εβδομαδιαίως (1 self test και 1 rapid test) θα υποβάλλονται όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση σε όλη την επικράτεια, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Όσον αφορά τη Μύκονο ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι τα δεδομένα δείχνουν υψηλή επιδημιολογική επιβάρυνση αλλά και μερική σταθεροποίηση της κατάστασης ενώ αρχίζει να διαφαίνεται και μία μικρή τάση μείωσης. Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από το Σάββατο στη νησί ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα και η παράτασή τους θα αξιολογηθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα και εγκαίρως θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, τα πρόσθετα μέτρα που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από το Σάββατο δείχνουν ότι κατάφεραν μερικώς να ανακόψουν την περαιτέρω διασπορά του ιού και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ, όπως προσέθεσε, από τις ιχνηλατήσεις των τελευταίων ημερών προέκυψε ότι δεν υπάρχουν νέες συρροές στο νησί και ότι τα όποια νέα κρούσματα σχετίζονται με ήδη υφιστάμενες συρροές των προηγούμενων εβδομάδων.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους σε όλη τη χώρα είναι υποχρεωτική όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως και στην περίπτωση της Μυκόνου όπως και άλλων νησιών, πρωτίστως σε στενά σοκάκια, που υπάρχουν σε πολλούς οικισμούς.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι από τη Δευτέρα θα πραγματοποιούνται σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις για την τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων τόσο στη Μύκονο όσο και στις υπόλοιπες περιοχές που επιδημιολογικά προβληματίζουν.

Ακόμη, αναφερόμενος στην κριτική που δέχτηκαν για τα μέτρα στη Μύκονο ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι αν δεν είχαν προχωρήσει στη λήψη τους «αυτοί οι οποίοι σήμερα τους εγκαλούν αύριο με περισσή ευκολία θα έστρεφαν και πάλι τα βέλη της κριτικής τους ενάντια στην κυβέρνηση για ολιγωρία, γιατί δεν έλαβε μέτρα ενώ θα έπρεπε να λάβει».

«Σκοπός μας είναι η χώρα μας να συνεχίσει να εκπέμπει το μήνυμα ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός κι αυτό ακριβώς το μήνυμα στέλνει η λήψη των μέτρων τοπικού χαρακτήρα με βάση αποκλειστικά και μόνο τα επιδημιολογικά δεδομένα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πώς διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας

Στη συνέχεια ο υφυπουργός αναφέρθηκε στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας και πώς αυτός διαμορφώνεται. Αναλυτικότερα:

– Ο Δήμος Μυκόνου παραμένει σε καθεστώς υψηλής επιδημιολογικής παρατήρησης και διερεύνησης.

– Οι Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Καρδίτσας, Αχαΐας, Κορινθίας, Λασιθίου, και Χανίων (εκτός Δήμου Γαύδου), ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).

– Οι Δήμοι Ζακύνθου, Λέρου, Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Νότιας Κέρκυρας, Κω, Δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Σίφνου, Σερίφου, Μήλου, Τροιζηνίας, Αντιπάρου και Ρόδου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).

– Οι Περιφερειακές Ενότητες Έβρου (εκτός του Δήμου Σαμοθράκης), Φλώρινας, Τρικάλων, Φωκίδας, Σερρών, Πέλλας, Φθιώτιδας, Λακωνίας (εκτός του Δήμου Ελαφονήσου), Κιλκίς, Ευρυτανίας, Καβάλας, Δράμας και Ημαθίας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

– Οι Δήμοι Σκύρου, Καλύμνου, Λειψών, Παξών, Κιμώλου, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Αλοννήσου και Σκοπέλου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

– Ο Δήμος Κύθνου πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα ανιχνεύεται όλο και περισσότερο στη χώρα και δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. «Είναι πασιφανές ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας απαιτεί επαγρύπνηση και αυξημένη προσοχή από όλους. Απαιτεί να μην ατονήσουν οι εμβολιασμοί. Πέρα από τις διακοπές μας ας προγραμματίσουμε και τον εμβολιασμό μας. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία. Ταυτόχρονα δεν ξεχνάμε να τηρούμε πιστά τα μέτρα γιατί κάθε πισωγύρισμα μας φέρνει στη δύσκολη θέση να πρέπει να εφαρμόσουμε επιπλέον περιορισμούς. Έχουμε αποδείξει ότι δεν διστάζουμε να το κάνουμε και ότι η κυβέρνηση λαμβάνει και θα λαμβάνει κάθε απαραίτητο μέτρο για να διασφαλίσει και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Από την πρώτη ημέρα της πανδημίας ο στόχος μας ήταν και παραμένει να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού για να προστατεύσουμε το ύψιστο αγαθό που δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη ζωή», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν θα ακολουθηθεί και σε άλλες περιοχές το μοντέλο Μυκόνου σε περίπτωση που χρειαστεί ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η κυβέρνηση έχει εργαλεία – σε περιπτώσεις που υπάρχει εκθετική αύξηση της διασποράς και των κρουσμάτων – να εφαρμόζει συγκεκριμένους περιορισμούς και συγκεκριμένες πολιτικές τοπικού χαρακτήρα. Σχετικά με τη Μύκονο τόνισε ότι η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται, ωστόσο από εκεί και πέρα αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι εκείνοι δεν δαιμονοποιούν περιοχές ή καταστάσεις. «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι λειτουργούμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και μόνο. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους, Θα κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το ύψιστο αγαθό που αφορά στην ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τα rapid test, στην πραγματοποίηση των οποίων θα υποχρεούνται οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση σε όλη τη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι κάποια σημεία θα αποσαφηνιστούν μέσα στις επόμενες ώρες.

Κληθείς να σχολιάσει τα παράπονα των επιχειρηματιών της Μυκόνου για τα μέτρα που λήφθηκαν ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι υπάρχει μεγάλος σεβασμός και στην αγωνία και στην ανησυχία όλων εκείνων των ανθρώπων που επενδύουν, έχουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. «Προφανώς η συντριπτική πλειοψηφία έκανε τα πάντα και τήρησε τα μέτρα, οι εικόνες όμως από τη Μύκονο είναι εικόνες που αποδεικνύουν ότι δεν ήταν όλοι συντεταγμένοι σε σχέση με τα μέτρα και παρά τους αλλεπάλληλους ελέγχους που προσπαθούμε να κάνουμε στο νησί. Έχουμε ενισχύσει και το προσωπικό των ελέγχων ακόμα περισσότερο μετά την απόφαση για τα μέτρα. Δεν επιδιδόμαστε σε κυνήγι φαντασμάτων, δεν έχουμε προηγούμενα με κάποιες περιοχές. Κάθε φορά που κάνουμε κάποια αναφορά το κάνουμε ακριβώς γιατί προβληματιζόμαστε σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση. Αν κάποιοι θεωρούν, με απόλυτο σεβασμό, ότι απλά πρέπει να αναγάγουν τις συγκεκριμένες μας πολιτικές στη σφαίρα άλλων λογικών ή προσεγγίσεων κάνουν λάθος. Εμείς είμαστε εδώ γιατί θέλουμε όλα να λειτουργήσουν άψογα, θέλουμε να μην υπάρχει διασπορά πουθενά, θέλουμε να μην έχουμε κρούσματα πουθενά και θέλουμε η χώρα μας να παραμείνει ασφαλής και το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε είναι ότι δεν πιεζόμαστε, δεν εκβιαζόμαστε, δεν κάνουμε πίσω όταν έχουμε να κάνουμε με την ανθρώπινη ζωή», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά με τα πλωτά μέσα καραντίνας για τα νησιά που θεωρούνται υπερμεταδότες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα πλωτά. «Σε μία περίοδο τουριστική που βρίσκεται σχεδόν στα μέσα της τουριστικής περιόδου πλωτά μεγάλα μέσα, μικρά κρουαζιερόπλοια για τα ξενοδοχεία καραντίνας, για χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν κρούσματα δεν υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι ένα δυναμικό φαινόμενο σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού που έχει την ευθύνη να κλείνει τα ξενοδοχεία καραντίνας έχουμε προχωρήσει σε επανασχεδιασμό και έχουν παρθεί όλες οι πρωτοβουλίες που χρειάζονται. Σε κάθε περίπτωση αν φτάσουμε πάλι σε φαινόμενα που υπάρχει άρνηση ενώ υπάρχει πραγματική ένδειξη ότι υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ένα ακραίο μέσο, που ευχόμαστε να μην το χρησιμοποιήσουμε, είναι και η επίταξη. Θα κάνουμε όλα όσα χρειάζονται για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε χώρο για την καραντίνα των ανθρώπων που νοσούν και για να μπορούμε να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι στην κάθε κοινωνία και στους συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε αυτήν τη δύσκολη θέση», επισήμανε.

ΑΠΕ

Back to top button