ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Ιούλιος 1943 εκδίδεται στη Νέα Υόρκη το περιοδικό “Τhe Kastorian” για τους Καστοριανούς επιστρατευθέντες στον αμερικανικό στρατό (φωτογραφίες)

Τον Ιούλιο του 1943 εκδίδεται για πρώτη φορά το περιοδικό ” Τhe Kastorian “, από μία ομάδα Καστοριανών νεανίδων στην Νέα Υόρκη, που σκοπό είχε να ενημερώνει τους Καστοριανούς επιστρατευθέντες στον αμερικανικό στρατό Του Αντώνη Παπαδαμιανού

Τους ενημέρωνε για τα διάφορα γεγονότα και νέα από την ιδιαίτερη πατρίδα αλλά και της Καστοριανης παροικίας. Κυκλοφόρησε έως τον Σεπτέμβριο του 1945 που τελείωσε ο δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος.

Ήταν τον Αύγουστο του 1943 (21 Αυγούστου), που ο Σύλλογος είχε μεταφερθεί στο κτήριο της 8ης Λεωφόρου, στο Μανχάταν, και όλοι οι συμπατριώτες ήταν επί ποδός. Σκοπός όλων ήταν να βοηθήσουν στην εξέλιξη του πολέμου και να οργανώνουν δραστηρίοτητες για ερανους υπέρ των στρατιωτών και των οικογενειών των αλλά και στις προσπάθειες διαχείρισης των μετοχών πολέμου, όπου οι αποδημοι Καστοριανοι κατάφεραν να κερδίσουν την ονομασία ενός πολεμικού αεροπλάνου, το οποίο εμαχετο στον Ειρηνικό Ωκεανό, με την ονομασία “Kastorian Fleece”.

Η εφημερίδα εστέλνετο σε όλους τους στρατευμένους στην Αφρική, Σικελία, Ιταλία, Νότια Γαλλία, στην Ινδία, στον Ειρηνικό.

Πάρα πολλοί από τους στρατιώτες έστελναν ευχαριστήρια αλλά και φωτογραφίες τους προς την διεύθυνση του περιοδικού.

Φανταστείτε ότι ακόμη και στην απόβαση στην Νορμανδία συμμετείχαν συμπατριώτες μας.

Η βασική εκπαίδευση όλων σχεδόν των Καστοριανων έλαβε χώρα στο Φορτ Λογκαν της πολιτείας του Κολοράντο. Εντυπωσιακά πόσα συνέβησαν από τους συμπατριώτες μας της Αμερικής!

—————————————————

 Σε συνέχεια θα ήθελα συμπληρωματικα να αναφέρω τα ονόματα όλων των κοριτσιών της Καστοριανης παροικίας της Νέας Υόρκης που με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, φροντίδα, ενδιαφέρον και φιλότιμο κράτησαν συντροφιά στους επιστρατευθεντες συμπατριώτες μας με την έκδοση του περιοδικού ” ΤHE KASTORIAN “.

Πρώτη σειρά από αριστερά :Ελένη Μπαχας, εκδότης, Άννα Τασση, Ελένη Γιανκου, Σοφία Κιντερη, Κλεοπάτρα Παπαμιχαήλ, Ανδριανη Σμιλιος, Μαίρη Μπαρκα.
Δεύτερη σειρά :Αγνή Νικολαΐδη, Δωροθέα Μαργαριτη, Ελένη Μήλιος, Δωροθέα Σαμαρα, Άννα Ρουσκα, Δωροθέα Αγγελιδη, Τεσση Ταβαντζη, Εθελ Αβαζη, Δωροθέα Γεωργίου, Κάρολ Μπεντου, Ελένη Καρανα, Πρισιλα Μαργαριτη
Πίσω τελευταία σειρά Εθελ Ρουσκα, Άννα Κασοπουλου, Ελένη Σαράντη, Λορετα Ζερμα, Δωροθέα Παπαμιχαλη, Τίνα Τσεα, Κατερίνα Αλεξίου, Τεσση Καλινικου, Φρίντα Σμιλιος, Ελπίδα Στρεζου, Ελεονορα Γιανκου και Άννα Χαροπουλου.
Σε όλες αξίζουν ιδιαίτερα συγκινησιακά συγχαρητήρια που με ζήλο διέθεσαν τον προσωπικό τους χρόνο για να γεμίσουν χαρά και χαμόγελα στις πρώτες γραμμές του πολέμου.
Δεν γνωρίζω πόσες από αυτές τις κυρίες είναι εν ζωή. Η αναφορά μου ας είναι ένα μνημόσυνο σε όσες λείπουν και ευχές για μακροζωία σε όσες κυρίες είναι εν ζωή!

Αλεκος Ν. Γλαβας, Θωμάς Κ. Μαλεγκανος και καθήμενος ο Απόστολος Σκαπερδας το 1943 στο στρατόπεδο Καρσον του Κολοράντο με το Ελληνικό τάγμα.

Από αριστερά : Ζήσης Κοτσωνας, Απόστολος Σκαπερδας, Αλέκος Γλαβας, σκυφτός ο Γιάννης Γ. Σιωμκος και γονυπετής με τον όλμο ο Θωμάς Κ. Μαλεγκανος.

 

Back to top button