Απάντηση του ΤΥΠΕΞ διά του εκπροσώπου του Τανζού Μπιλγκίτς για την απόφαση που ελήφθη σχετικά με τους «ιστορικούς χώρους της Κωνσταντινούπολης» κατά την 44η διευρυμένη Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
«Το τζαμί «Hagia Sophia-i Kebir» (η Αγία Σοφία) και το τζαμί Kariye (η Μονή της Χώρας), τα οποία συγκαταλέγονται στις «Ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης» στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς, μετατράπηκαν σε τζαμιά με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο τέλος νομικής διαδικασίας. Η Αγία Σοφία και η Χώρα είναι ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας και προστατεύονται με σχολαστικό τρόπο στο πλαίσιο ιστορικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών αξιών.
Ο σκοπός για τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα τζαμιά της Αγίας Σοφίας και της Χώρας σχετίζεται με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Το άνοιγμα του τζαμιού της Αγίας Σοφίας για λατρεία συνίσταται στην αποκατάσταση δικαιώματος που υπάρχει στην βακουφική πράξη και αποτελεί άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας μας.
Η Τουρκία βρίσκεται σε ανοιχτή και συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από την αρχή αυτής της διαδικασίας. Η επίσκεψη της Συμβουλευτικής Αποστολής της UNESCO στην Κωνσταντινούπολη δύο φορές, μετά από πρόσκληση της Τουρκίας, καταδεικνύει σαφώς την εποικοδομητική και διαφανή προσέγγιση της χώρας μας. Αυτό τονίζεται επίσης στις εκθέσεις της Συμβουλευτικής Αποστολής.
Η συνεχιζόμενη αποκατάσταση και άλλες ρυθμίσεις και στις δύο μνημειακές δομές δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο όσον αφορά τα πρότυπα της UNESCO, αντίθετα, στοχεύουν στη διατήρηση της πρωτοτυπίας και της ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, όπως φαίνεται στις εκθέσεις της UNESCO που πραγματοποιήθηκαν το 2019, 2020 και 2021.
Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά την 44η διευρυμένη Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, στην οποία η χώρα μας εξακολουθεί να συμμετέχει ως παρατηρητής, περιέχει δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις εκθέσεις της Συμβουλευτικής Αποστολής για την κατάσταση επί τόπου.
Η Τουρκία απορρίπτει τα σχετικά άρθρα της απόφασης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σχετικά με τους ιστορικούς χώρους της Κωνσταντινούπολης, και θεωρεί ότι η απόφαση αυτή έχει γραφτεί με προκατάληψη, μεροληψία και πολιτικά κίνητρα. Αυτή η κατάσταση καταγράφηκε σε δήλωση της επιτροπής μας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Η Τουρκία, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της ως προς τη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς του 1972, της οποίας είναι συμβαλλόμενο μέρος από το 1983, θα συνεχίσει να εργάζεται επιμελώς και σχολαστικά για την προστασία των τοποθεσιών, που είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομίας, έχοντας επίγνωση των δικαιωμάτων, των αρχών και των ευθυνών της.
Κωνσταντινούπολη/Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου
ertnews.gr