ΑθλητικάΕλλάδαΚόσμος

Τόκιο 2020: Τα πρόσωπα της ημέρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες – Ο σημερινός ελληνικός απολογισμός 25/7 (πίνακας μεταλλίων)

Την έκτη θέση στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι γυναικών κατέλαβε η Άννα Κορακάκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, η οποία είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, συγκέντρωσε 157.4 βαθμούς και δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο. Νωρίτερα η δις Ολυμπιονίκης είχε πάρει εύκολα την πρόκριση για τον τελικό με 585/600.

Στο μεταξύ, ιδανικά άρχισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στην πρώτη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς νίκησε δύσκολα στον 1ο γύρο τον Γερμανό Φίλιπ Κολσράιπερ, No 112 στον κόσμο, με 6-3, 3-6, 6-3. Στον 2ο γύρο του Ολυμπιακού τουρνουά ο Τσιτσιπάς θ’ αντιμετωπίσει τον Αμερικανό Φράνσις Τιαφόε, ο οποίος επιβλήθηκε του Νοτιοκορεάτη Σουνγού Κβον με 6-3, 6-2.

Με το… δεξί μπήκε η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών στο Ολυμπιακό τουρνουά, καθώς πέτυχε σπουδαία νίκη επί της Ουγγαρίας με 10-9, στην πρεμιέρα της στον Α΄ όμιλο.

Στον τρίτο γύρο του μονού ανδρών στο πινγκ πονγκ προκρίθηκε ο Παναγιώτης Γκιώνης, επικρατώντας με 4-1 (13-11, 11-7, 9-11, 11-3, 11-6) του Αιγύπτιου Αχμέντ Σαλέχ, έπειτα από 39 λεπτά αγώνα. Ο 41χρονος Έλληνας πρωταθλητής θα αντιμετωπίσει στο πλαίσιο του 3ου γύρου τον Νοτιοκορεάτη Γιουνγκσίκ Τζέουνγκ (νο 10 στο κυρίως ταμπλό).

Εκτός τελικού στα 100μ. πεταλούδα για έξι εκατοστά του δευτερολέπτου έμεινε η Άννα Ντουντουνάκη, η οποία σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ με 57.25 (σ.σ. βελτίωσε το 57.37 που είχε πετύχει στις 18 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης), αλλά κατετάγη ένατη στους ημιτελικούς του αγωνίσματος.

Ο Απόστολος Χρήστου προκρίθηκε στους ημιτελικούς των 100μ. ύπτιο. Στον σημερινό προκριματικό, ο Έλληνας πρωταθλητής τερμάτισε πέμπτος στη σειρά του με 53.77 και κατετάγη 15ος στο σύνολο, όντας ο τελευταίος που προκρίθηκε μαζί με τον Αμερικανό Τζόζεφ Άρμστρονγκ.

Εκτός τελικού έμεινε η ομάδα 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών καθώς κατετάγη 15η στα προκριματικά με 3:15.29.

Ο Δημήτρης Μάρκος κολύμπησε πολύ κοντά στο ατομικό ρεκόρ του στα 200μ. ελεύθερο και αναδείχθηκε νικητής στην 1η προκριματική σειρά με 1:49.16, ωστόσο έμεινε εκτός ημιτελικών, καθώς κατετάγη 31ος.

Στην κωπηλασία, οι Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου προκρίθηκαν στα ημιτελικά της δικώπου, καθώς τερμάτισαν πρώτες στη σημερινή κούρσα ρεπεσάζ με 7:28.00. Η Αννέτα Κυρίδου προκρίθηκε στα ημιτελικά του απλού σκιφ, καθώς τερμάτισε τρίτη στην 3η προημιτελική σειρά με επίδοση 8:02.19. Στα ημιτελικά του απλού σκιφ προκρίθηκε και ο Στέφανος Ντούσκος, καθώς τερμάτισε δεύτερος στην 1η προημιτελική σειρά του αγωνίσματος με χρόνο 7:12.77.

Στην ιστιοπλοΐα, η Βασιλεία Καραχάλιου βρίσκεται στην πέμπτη θέση της γενικής κατάταξης των Laser Radial Γυναικών με 21 βαθμούς ποινής μετά την ολοκλήρωση των πρώτων δύο ιστιοδρομιών. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατέκτησε την δεύτερη θέση στην πρώτη κούρσα, ενώ κατετάγη 19η στην δεύτερη ιστιοδρομία.

Ο Βύρων Κοκκαλάνης βρίσκεται στην 11η θέση της γενικής κατάταξης για τα RS:X Ανδρών με 18 βαθμούς ποινής. Ο Έλληνας πρωταθλητής κατετάγη όγδοος στην πρώτη ιστιοδρομία, 17ος στην δεύτερη και δέκατος στην τρίτη κούρσα.

Η Κατερίνα Δίβαρη βρίσκεται στην 23η θέση της γενικής κατάταξης μετά τις πρώτες τρεις κούρσες στα RS:X Γυναικών. Η Ελληνίδα αθλήτρια κατετάγη 19η θέση και στις τρεις ιστιοδρομίες και έχει 38 βαθμούς ποινής.

Ο Νίκος Μαυρομμάτης βρίσκεται στην 26η θέση της γενικής κατάταξης μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους στον προκριματικό του σκητ. Ο Έλληνας σκοπευτής έχει 70/75 βολές (23/25, 24/25 και 23/25) μετά τους πρώτους τρεις γύρους του προκριματικού, ο οποίος θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί αύριο.

Η Φένια Τζέλη ηττήθηκε 2-0 από την Τεκιάτ Μπεν Γεσούφ (Νίγηρας) στα ρεπεσάζ των -57κ. του ταεκβοντό και αποκλείστηκε. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε ηττηθεί και στον πρώτο αγώνα της στο Ολυμπιακό τουρνουά από την Τατιάνα Μίνινα με 15-7, αλλά η Ρωσίδα έφτασε στον τελικό της κατηγορίας, με αποτέλεσμα να «τραβήξει» την Τζέλη στους αγώνες της «δεύτερης ευκαιρίας».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ

Τα πρόσωπα της ημέρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Ως «χρυσή οικογένεια» θα μπορεί, κάλλιστα, ν’ αποκαλείται στο εξής η οικογένεια Αμπε στην Ιαπωνία, δεδομένου ότι δύο μέλη της είναι Ολυμπιονίκες! Πρόκειται για την Ούτα και τον Χιφούμι, οι οποίοι με διαφορά λίγων λεπτών (!) κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, επικρατώντας στα -52κ. και στα -66κ. του τζούντο, αντίστοιχα!

Ένας συμπατριώτης τους, ο 22χρονος Γιούτο Χοριγκόμε, «έγραψε Ιστορία» στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, καθώς έγινε ο πρώτος Ολυμπιονίκης στο νεοεισελθέν, στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, άθλημα του σκέϊτμπορντ.

Από τα πρόσωπα της ημέρας στην διοργάνωση του Τόκιο, αλλά με «στενάχωρο» πρόσημο, είναι και η Ανεμιέκ Φαν Φλέουτεν. Η Ολλανδή πρωταθλήτρια της ποδηλασίας δρόμου πανηγύρισε έξαλλα μόλις τερμάτισε, θεωρώντας ότι κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, όμως δεν είχε αντιληφθεί ότι η Αυστριακή Άννα Κιζενχόφερ είχε τερματίσει σχεδόν ένα λεπτό (!) νωρίτερα. Η Φαν Φλέουτεν χρειάσθηκε μερικά δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσει ότι ήταν δεύτερη και στην συνέχεια κατηγόρησε τους διοργανωτές: «Υπήρξε μεγάλη σύγχυση και εσφαλμένη επικοινωνία σήμερα. Δεν γνωρίζαμε τα κενά, άκουσα ότι απέμεναν 45 δευτερόλεπτα από τον τερματισμό, ενώ, στην πραγματικότητα, η χρονική απόσταση ήταν περισσότερα από δύο λεπτά».

Η μεγάλη έκπληξη της ημέρας είχε… προέλευση από την Τυνησία και σημειώθηκε στην κολύμβηση. Ο Αχμέντ Χαφναουϊ, σε ηλικία 18 ετών, έγινε Ολυμπιονίκης στα 400 μέτρα ελεύθερο, «υποχρεώνοντας» τον θρυλικό Μάικλ Φελπς να τον «αποθεώσει. Ο Τυνήσιος κολυμβητής «έπεσε» στον τελικό από τον όγδοο διάδρομο -που μαζί με τον πρώτο είναι οι χειρότεροι για έναν αθλητή- και τερμάτισε πρώτος, μπροστά από τους Αμερικανούς και τους Αυστραλούς συναθλητές του, οι οποίοι ήταν και τα φαβορί για τα μετάλλια.  «Φυσικά και εξεπλάγην. Είναι απίστευτο. Το πίστεψα όταν χτύπησα στον τοίχο και είδα ότι ήμουν πρώτος. Ήταν υπέροχο» δήλωσε λίγο μετά τον αγώνα ο νεαρός Τυνήσιος, ο οποίος έγινε ο -μόλις- δεύτερος κολυμβητής από την πατρίδα του που στέφθηκε Ολυμπιονίκης, μετά τον Ουσάμα Μελούλι.

Από τις πλέον αξιέπαινες πρωταθλήτριες που λαμβάνουν μέρος στην κορυφαία διοργάνωση είναι και η Νατάλια Παρτίκα. Η Πολωνή πρωταθλήτρια του πινγκ πονγκ αποκλείσθηκε στον Β΄ γύρο του τουρνουά, μετά την ήττα της με 4-2 από την Αιγύπτια, Ντίνα Μεσρέφ. Το αξιοσημείωτο για την 31χρονη Παρτίκα είναι πως, παρά το γεγονός ότι εκ γενετής δεν έχει αντιβράχιο (σ.σ. γεννήθηκε χωρίς το δεξί χέρι από τον αγκώνα μέχρι και τα δάκτυλα), αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντιμετωπίζοντας αρτιμελείς αθλητές. Βέβαια, η Παρτίκα, μετρά έξι μετάλλια σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, εκ των οποίων τρία χρυσά, όμως, αφού εκτίμησε ότι το επίπεδο είναι χαμηλό, αποφάσισε να παίξει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ο πίνακας μεταλλίων μετά την 2η ημέρα

ΧΩΡΑ                    ΧΡΥΣΑ       ΑΡΓΥΡΑ        ΧΑΛΚΙΝΑ       ΣΥΝΟΛΟ
Κίνα                      6           1              4            11
Ιαπωνία                   5           1              0             6
ΗΠΑ                       4           2              4            10
Νότια Κορέα               2           0              3             5
Ρωσία                     1           4              2             7
Ιταλία                    1           1              3             5
Αυστραλία                 1           1              1             3
Γαλλία                    1           1              1             3
Ουγγαρία                  1           1              0             2
Τυνησία                   1           1              0             2
Αυστρία                   1           0              0             1
Ισημερινός                1           0              0             1
Ιράν                      1           0              0             1
Κόσοβο                    1           0              0             1
Ταϊλάνδη                  1           0              0             1
Ουζμπεκιστάν              1           0              0             1
Καναδάς                   0           2              0             2
Ολλανδία                  0           2              0             2
Βραζιλία                  0           1              1             2
Μ. Βρετανία               0           1              1             2
Ινδονησία                 0           1              1             2
Σερβία                    0           1              1             2
Κινεζική Ταϊπέι           0           1              1             2
Βέλγιο                    0           1              0             1
Βουλγαρία                 0           1              0             1
Κολομβία                  0           1              0             1
Ισπανία                   0           1              0             1
Γεωργία                   0           1              0             1
Ινδία                     0           1              0             1
Ρουμανία                  0           1              0             1
Γερμανία                  0           0              2             2
Καζακστάν                 0           0              2             2
Τουρκία                   0           0              2             2
Ουκρανία                  0           0              2             2
Εσθονία                   0           0              1             1
Ισραήλ                    0           0              1             1
Μεξικό                    0           0              1             1
Μογγολία                  0           0              1             1
Σλοβενία                  0           0              1             1
Ελβετία                   0           0              1             1

ΑΠΕ

Back to top button