Ελλάδα

Καύσωνας: Στην ανηφόρα για τους 42 ο υδράργυρος – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Σε μέγγενη των πολύ υψηλών θερμοκρασιών εισέρχεται από σήμερα Πέμπτη η χώρα. Σε πολλές περιοχές ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου φτάνοντας τους 42 και από την Παρασκευή (30-7-2021) μέχρι και την Τρίτη (3-8-2021) θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με τις μέγιστες  τιμές, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, να φθάνουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Ειδικότερα σήμερα σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές, όπως η Θεσσαλία, η Δ. Στερεά, η Πελοπόννησος, η Φθιώτιδα, η Αττικοβοιωτία, ίσως και βορειότερες περιοχές όπως Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, ο υδράργυρος θα δείξει τοπικά τους 40-42, και την Παρασκευή και τους 43 βαθμούς, ενώ το Σαββατοκύριακο που θα κορυφωθεί ο καύσωνας δεν αποκλείεται να δούμε και 44-45 βαθμούς κατά τόπους. Σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερες, εκτός από το Ιόνιο που θα ζήσει και 40άρια. Τη γλιτώνουν οι Κυκλάδες και η Β. Κρήτη όπου λόγω των ισχυρών βοριάδων το θερμόμετρο θα δείχνει τους 32-35 βαθμούς, μέχρι την Κυριακή.

Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:
α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς
Κελσίου) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).

Από σήμερα μέχρι και το Σαββατοκύριακο, η θερμοκρασία ούτε τη νύχτα δε θα πέφτει κάτω από τους 26-28 βαθμούς και σε αρκετές περιοχές θα παραμένει ακόμα και στους 30, που σε συνδυασμό και με την υγρασία θα δημιουργεί έντονο αίσθημα δυσφορίας.

Να σημειωθεί ότι αυτό εντείνεται σε μεγάλες αστικές περιοχές όπου λόγω της υπερθέρμανσης των κτιρίων και της ασφάλτου από αυτήν, δημιουργείται το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.

Όπως αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου, είμαστε αντιμέτωποι με ένα ακραίο “Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα” με εκτεταμένο σχηματισμό “Θόλου Ζέστης”.

Όσο για ανάσα δροσιάς, δεν αναμένεται πριν τις 10 Αυγούστου.

Για έναν από τους 10 μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες της τελευταίας 35ετίας, σε ένταση και τη διάρκεια έκανε λόγο ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, με τη Δυτική Ελλάδα, κυρίως, να μετατρέπεται σε καμίνι. Αρκετοί ήδη ετοιμάζονται για συγκρίσεις σε επίπεδο ζέστης με τον μεγάλο καύσωνα του 1987 που άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς, ελλείψει κλιματισμού, υποδομών και οργάνωσης.

Σήμερα Πέμπτη ο καιρός αναμένεται αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως στα βόρεια το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα είναι ασθενείς και το απόγευμα βορειοδυτικοί έως 4 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 42 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 39 βαθμούς, στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη γενικά αίθριος ο καιρός, με λίγα μόνο σύννεφα το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 και το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες της ΓΓΠΠ για την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας

Οδηγίες προς τους πολίτες απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αισθητής ανόδου της θερμοκρασίας. Πιο συγκεκριμένα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:
-Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
-Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
-Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
-Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

ertnews.gr

Back to top button