Φλώρινα

Φλώρινα: Με μικρά “αγρίμια” γέμισε το Κέντρο Επανένταξης Άγριων Ζώων (βίντεο)

Με μικρά «αγρίμια» γέμισε το Κέντρο Επανένταξης Άγριων Ζώων, καθώς εδώ και λίγες εβδομάδες ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ φροντίζει τρία αρκουδάκια, δύο λυκάκια και ένα τσακαλάκι, φετινής γέννας, που όλα είχαν την ατυχία να μείνουν ορφανά σε ηλικία μόλις λίγων μηνών.

Ο Σκαρ, ο Σίμπα, η Λίνα, η Χούμπα, ο Βίχαρ και ο Γκόραν, για έναν περίπου χρόνο θα παραμείνουν στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου, και την άνοιξη του 2022, εφόσον όλα πάνε καλά, θα επανενταχθούν στο φυσικό περιβάλλον. Την αρχή έκαναν τα δύο λυκάκια και ένα μικρό θηλυκό τσακάλι που βρέθηκαν σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.

Ο Σκαρ ονομάστηκε έτσι εξαιτίας του σημαδιού που έχει στο πρόσωπό του από τα δερματικά προβλήματα που τον ταλαιπωρούσαν όταν βρέθηκε μόνος του και σε πολύ άσχημη κατάσταση πριν καν συμπληρώσει έναν μήνα ζωής Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ τον παρέλαβε από τη Δασική Υπηρεσία Κοζάνης και αμέσως τον μετέφερε στο κτηνιατρείο του. Έπειτα από χορήγηση κατάλληλης θεραπείας ανέκαμψε και γρήγορα ξεκίνησε να τρέφεται και να κοιμάται πολύ καλά. Είναι το νεαρότερο λυκάκι που έχει ενταχθεί ποτέ στο πρόγραμμα περίθαλψης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Λίγες ημέρες αργότερα, κοντά στη λίμνη Κερκίνη στον οικισμό Καλά Δένδρα Σερρών, ιδιώτης βρήκε ένα νεογέννητο τσακαλάκι 30-40 ημερών και το παρέδωσε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών, η οποία και ενημέρωσε τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Η Λίνα, όπως ονομάστηκε, δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας, τρεφόταν μόνη της και έδειχνε ιδιαίτερα ζωηρή.

Το τρίτο “αγρίμι της παρέας”, ο Σίμπα, βρέθηκε από ιδιώτη στο Μονοπήγαδο Χαλκιδικής να περιπλανάται υποσιτισμένο και σε άσχημη κατάσταση. Οι πρώτες εξετάσεις αίματος έδειξαν χαμηλό αιματοκρίτη, όμως γρήγορα επανήλθε με την κατάλληλη φροντίδα και περίθαλψη.

Ο Σκαρ, ο Σίμπα και η Λίνα μοιράζονται τον ίδιο χώρο στο Κέντρο Επανένταξης Άγριων Ζώων του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Η Λίνα είναι πολύ ντροπαλή και κρύβεται συνεχώς αποφεύγοντας τους φροντιστές της, ενώ τα δύο λυκάκια κινούνται συνεχώς μαζί. Ο Σίμπα δείχνει να είναι σήμερα ο πιο δυνατός της παρέας, όμως είναι ακόμα πολύ μικρά. Εάν όλα πάνε καλά, και αφού περάσουν τις απαραίτητες κτηνιατρικές και γενετικές εξετάσεις, τα τρία μικρά ζώα θα επανενταχθούν στη φύση.

“Υιοθετήστε τη Λίνα, τον Σκαρ ή τον Σίμπα”

Οι πολίτες που επιθυμούν να υποστηρίξουν την ανατροφή των δύο λύκων και του μικρού τσακαλιού μπορούν να το κάνουν υιοθετώντας συμβολικά τον Σκαρ, τη Λίνα ή τον Σίμπα και θα λαμβάνουν τακτικά νέα τους.

Τρία ορφανά αρκουδάκια από τη Βουλγαρία

Εκτός όμως από τα λυκάκια και το τσακαλάκι, στο Κέντρο Επανένταξης Άγριων Ζώων φιλοξενούνται και τρία ορφανά αρκουδάκια. Βρέθηκαν σε δάσος στην Βουλγαρία σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Πιθανολογείται πως τα δύο από τα τρία είναι αδέλφια, ενώ το τρίτο, το θηλυκό, είναι λίγο πιο μεγαλόσωμο. Τη φροντίδα τους ανέλαβε αρχικά η φιλοζωική οργάνωση Four Paws σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Νερού της γειτονικής χώρας, αλλά ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία να τα μεγαλώσει, με σκοπό την επανένταξη στη Βουλγαρία. Η Χούμπα, ο Γκόραν και ο Βίχαρ συμπεριφέρονται πλέον σαν αδελφάκια και έχουν δημιουργήσει μια ωραία σχέση μεταξύ τους. Ήδη αποφεύγουν τους ανθρώπους και προτιμούν να περνάνε χρόνο μαζί στο δάσος σκαρφαλώνοντας στα δέντρα και αναζητώντας τροφή. Το φαγητό τους αποτελείται από φρούτα και ξηρούς καρπούς εποχής, αυγά, ψάρι, γιαούρτι και οτιδήποτε βρουν οι ίδιοι σκάβοντας στο χώμα. Τα ονόματα που τους δόθηκαν όταν βρέθηκαν ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά τους. Στα βουλγαρικά Χούμπα σημαίνει «όμορφη», Βίχαρ «σίφουνας», και Γκόραν είναι το «παιδί του δάσους».

Τα αρκουδάκια φιλοξενούνται σε ξεχωριστούς χώρους από τα δύο λυκάκια και το τσακαλάκι, καθώς τα πρωτόκολλα ανατροφής είναι διαφορετικά. Τα αρκουδάκια θα επανενταχθούν στη Βουλγαρία, όπως είχε γίνει και το 2018 με τον Μίτκο, τον Γιόνας και την Ραντόστινα, ενώ ο Σκαρ, ο Σίμπα και η Λίνα θα επανενταχθούν στην Ελλάδα όπου και βρέθηκαν.

Η δημιουργία του ειδικού χώρου φιλοξενίας τους εντάχθηκε στο έργο «Ενίσχυση επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στην περίθαλψη και επανένταξη μεγάλων ειδών της Άγριας Πανίδας της Ελλάδας» στο πλαίσιο του προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις για τους πολίτες: Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Περιβαλλοντικές Δράσεις 2019» που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

ertnews.gr

Back to top button