Καστοριά

ΚΚΕ Καστοριάς: Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η δραματική κατάσταση στο Νοσοκομείο

Αντί η διοίκηση να σκύψει πάνω από το πρόβλημα, να πάρει όλα τα μέτρα για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, προσφεύγει σε απειλές απέναντι στους υγειονομικούς που καταγγέλλουν και αναδεικνύουν τα προβλήματα

Μπροστά στο 4ο κύμα της πανδημίας η ΝΔ επιχειρεί να κρύψει την προκλητική έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού, την απαράδεκτη κατάσταση του επικίνδυνα υποστελεχωμένου δημόσιου τομέα της Υγείας και της σχεδόν ανύπαρκτης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, τις αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα που αφήνουν εκτεθειμένο το λαό, τόσο απέναντι στην πανδημία όσο και στην αντιμετώπιση όλων των άλλων αναγκών του στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ενώ η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, την ίδια στιγμή «κουνάει το δάκτυλο» στο λαό και στους εργαζόμενους, ώστε να αποδεχτούν αυτήν την πολιτική και σε αντίθετη περίπτωση τους απειλεί ακόμη και με την περικοπή του μισθού τους ή και με την απόλυσή τους. Ο κατήφορος της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής δεν έχει πάτο.

Είναι γεγονός ότι οι διαχρονικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και μέσα προστασίας είναι αποτέλεσμα της συνεχούς υποχρηματοδότησης της υγείας από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα. Αρκετές είναι οι κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο, υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες όπως πχ αναισθησιολόγος, πνευμονολόγος. Ανάλογες ελλείψεις υπάρχουν στα ΚΥ του Άργους Ορεστικού και της Καστοριάς, τα περιφερειακά ιατρεία στα χωριά υπολειτουργούν. Μεγάλες καθυστερήσεις παρουσιάζονται στις διακομιδές από το ΓΝ Καστοριάς καθώς καλύπτονται από τα πληρώματα του ΕΚΑΒ από τα Γρεβενά, οι ελλείψεις και στο ΕΚΑΒ είναι μεγάλες ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σήμερα στις απαιτητικές ανάγκες που υπάρχουν. Έχουν αποδυναμωθεί οι πρωτοβάθμιες δομές οι οποίες ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες θα έπρεπε να ενισχυθούν και να λειτουργούν με αυξημένη επάρκεια σε 24ωρη βάση.

Το πρόσφατο γεγονός στο ΓΝ Καστοριάς όπου δεν λειτουργούσε  το μηχάνημα αερίων αίματος άλλα και ότι υπάρχει μόλις ένα «διαθέσιμο»  αναδεικνύει  πως οι ελλείψεις είναι τραγικές, παροπλίζουν το υγειονομικό προσωπικό και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Κυβέρνηση και διοίκηση κάνουν τα στραβά μάτια και αδιαφορούν συνειδητά για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στους ασθενείς τέτοιες ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό.  Αντί λοιπόν η διοίκηση να σκύψει πάνω από το πρόβλημα, να πάρει όλα τα μέτρα για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, προσφεύγει σε απειλές απέναντι στους υγειονομικούς που καταγγέλλουν και αναδεικνύουν τα προβλήματα. Όσο αυταρχισμό και τρομοκρατία σκοπεύουν να επιστρατεύσουν μάταια προσπαθούν να κρύψουν την γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη στρώσει το έδαφος για την προώθηση των κρατικών περικοπών στην Υγεία και της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Ρίχνει την ευθύνη για την εξάπλωση του ιού στους ανεμβολίαστους για να απεμπολήσει την κρατική-κυβερνητική ευθύνη για πρόληψη και έλεγχο στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που είναι οι κατ’ εξοχήν χώροι υπερμετάδοσης. Παρουσιάζει ως μοναδικό όπλο τον εμβολιασμό, που όντως είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα που έχουμε, για να κρύψει τις τραγικές ελλείψεις και προβλήματα στις δημόσιες δομές Υγείας. Δεν εξασφάλισε όλα τα διαθέσιμα και ασφαλή εμβόλια, ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα στελεχώθηκαν με το ήδη υπάρχον ελλιπές και εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό.

Η κατάσταση αυτή επικρατεί την ώρα που φουντώνει η συζήτηση από κυβερνητικά στελέχη για ανάγκη περιορισμού των εξόδων, τη συγχώνευση νοσηλευτικών ιδρυμάτων με μόνο και αντιεπιστημονικό κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση, τη λειτουργία των νοσοκομείων σαν αυτοτελών “επικερδών” επιχειρήσεων και τη σύνδεση με τον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτή την συζήτηση περιπλέκουν και τις ήδη υποβαθμισμένες παροχές υγείας του ΓΝ Καστοριάς που με τον «εξορθολογισμό» που προωθούν σκοπεύον να το υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο.

Παράλληλα η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει το σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη βαθμολογία στον τίτλο ειδικότητας των γιατρών. Πρόκειται για απαράδεκτη εξέλιξη. Εκτός του γελοίου του πράγματος, καθώς δεν νοείται τίτλος επιστημονικής επάρκειας με διαβάθμιση, δηλαδή ή είναι κάποιος ικανός λόγου χάρη να είναι παθολόγος ή δεν είναι, η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για επικίνδυνες εξελίξεις. Ανοίγει το δρόμο για την κατηγοριοποίηση των γιατρών που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα επαγγελματικά και εργασιακά τους δικαιώματα.

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στο αγώνα για:

  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και προμήθεια όλων των αναγκαίων φαρμάκων και υλικών, των Μέσων Ατομικής Προστασίας, εξασφάλιση όλων του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού για την λειτουργία των δομών υγείας.
  • Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία (ΠΦΥ), με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, υγιών και ασθενών, με τις πλήρως αναπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, υγείας και ασφάλειας της εργασίας και Δημόσιας Υγείας.
  • Στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας με υγειονομικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με 24ωρη λειτουργία, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.
  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Να υπάρξουν σαφείς οδηγίες ώστε αξιοποιώντας τα ολοένα και εμπλουτιζόμενα επιστημονικά δεδομένα και στη βάση ιατρικών ενδείξεων να διενεργείται ο εμβολιασμός με το κατάλληλο εμβόλιο.
  • Δωρεάν πλήρης προληπτικός ιατρικός έλεγχος πριν τον εμβολιασμό και κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν ότι δεν θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση.

Καστοριά 21.7.2021

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΒΟΙΟΥ

Back to top button