Ελλάδα

Τέσσερα μέτωπα φωτιάς στη Λίμνη Ευβοίας – Καθηλωμένα τα εναέρια μέσα – Μετρούν τα καμένα σπίτια

Κορυφώνεται η αγωνία στη Λίμνη Εύβοιας, καθώς η φωτιά μαίνεται σε τέσσερα κύρια μέτωπα αυτήν την ώρα και υπάρχει αδυναμία βοήθειας από τα εναέρια μέσα.

Οι χειριστές δύο αεροπλάνων, που πέταξαν πάνω από τη φλεγόμενη περιοχή με το πρώτο φως της ημέρας, διαπίστωσαν έλλειψη ορατότητας που δεν τους επέτρεψε να κάνουν ρίψεις και αποχώρησαν. Ήδη, πριν από λίγα λεπτά έφτασε και επιχειρεί στην περιοχή ένα ελικόπτερο.

Ένταση υπήρξε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Οι αντιδράσεις από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και τον δήμαρχο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη ήταν έντονες και ζήτησαν άμεση επέμβαση των εναέριων μέσων.

Ήδη από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς σηκώθηκε drone πάνω από την φλεγόμενη περιοχή έτσι ώστε να διαπιστώσουν τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν και κρατούν καθηλωμένα τα εναέρια μέσα. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να προσδιορίσουν παράλληλα το χρόνο που θα βελτιωθούν οι συνθήκες ορατότητας για να καλέσουν και πάλι το Συντονιστικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να αποστείλει εναέριες δυνάμεις.

Οι εκτιμήσεις που κυριάρχησαν από όλες τις πλευρές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου είναι πως “δεν πρόκειται να σταματήσει η καταστροφή από την φωτιά ακόμη και μετά 2 η 3 εναέρια μέσα που πιθανά να αποσταλούν στην περιοχή. Οι εναέριες δυνάμεις χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση και άμεση επέμβαση” που ήταν και το μήνυμα που μεταφέρουν στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει αναπτύξει 4 μεγάλα μέτωπα και κινείται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Όλη τη νύχτα η φωτιά ανέβαινε προς το βουνό και με το ξημέρωμα βοηθούμενη από τους ανέμους επιστρέφει και πάλι σε παραλιακές περιοχές.

Στο χωριό Κούρκουλοι είναι το ένα μέτωπο, το δεύτερο στην περιοχή Μανδανικά, το τρίτο στην Καυκάλα και κινείται προς τις Ροβιές πλέον και το τέταρτο μέτωπο είναι από την άλλη πλευρά στη Βατερή και κινείται προς τη Λίμνη.

Κατά τη διάρκεια του Συντονιστικού η πρώτη αποτίμηση θέλει την φλεγόμενη περιοχή να έχει έκταση έως 20.000 στρέμματα μέσα στα οποία υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις, σπίτια, τουριστικά καταλύματα και αποθήκες η καταγραφή των οποίων ξεκινά αυτές τις ώρες.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και 2 αεροσκάφη που όμως αποχώρησαν λόγω έλλειψης ορατότητας. Συνδρομή παρέχουν ακόμη εθελοντές των περιοχών υδροφόρες και μηχανήματα έργων που έχουν διατεθεί από το Δήμο και την Περιφέρεια.

Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια του συντονιστικού πάνω από 10 σπίτια έχουν καεί στον οικισμό Σηπιάδα όπου η φωτιά πέρασε τη ζώνη άμυνας των πυροσβεστών πού ήταν ο παραλιακός δρόμος και έφτασε στη θάλασσα.

Έχουν ακόμα μετρήσει 6 καμένα σπίτια στον οικισμό Χρόνια που επίσης η φωτιά συγκρατήθηκε στον παραλιακό δρόμο αλλά μέχρις εκεί κατέστρεψε σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του βουνού ενώ υπάρχουν και άλλα καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή και τα χωριά.

“Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή και κάνεις πλέον δεν ξέρει τι θα προκύψει τις επόμενες ώρες καθώς δεν υπάρχουν εναέρια μέσα να βοηθήσουν” υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Λίμνης κ. Αργύρης Λιάσκος.

Ο ίδιος ο αντιδήμαρχος περιγράφει στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως “υπάρχουν δεκάδες καμένα σπίτια στα χωριά, στις παραλιακές περιοχές που πέρασε μέσα η φωτιά. Υπάρχουν καμένες αποθήκες, αγροτικές εγκαταστάσεις, ποιμνιοστάσια και άνθρωποι που έχασαν το βίο τους. Δυστυχώς όμως η καταστροφή συνεχίζεται. Όπου περνάει η φωτιά δεν αφήνει τίποτα».

ΑΠΕ

Back to top button