ευρωπηΚόσμος

ΕΜΑ: Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν χρειάζεται ενισχυτική δόση εμβολίου

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να υπάρξει σύσταση για ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, ανέφερε σήμερα η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την ανακοίνωση μεγάλων χωρών μελών της ΕΕ ότι θα χορηγήσουν μια τρίτη δόση για τους πιο ευάλωτους από τον Σεπτέμβριο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είχε πει στα μέσα Ιουλίου πως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία προτού μπορέσει να κάνει σύσταση για ενισχυτικές δόσεις, όμως οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, η Γερμανία και η Γαλλία, προχωρούν τα σχέδιά τους να χορηγήσουν ορισμένες έτσι κι αλλιώς.

Κι αυτό, παρά την έκκληση που απηύθυνε προχθές, Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να υπάρξει ένα μορατόριουμ μέχρι να έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

“Είναι προς το παρόν πολύ πρώιμο να επιβεβαιώσουμε αν και πότε θα χρειαστεί μια ενισχυτική δόση εμβολίων κατά της COVID-19, επειδή δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία από τις εμβολιαστικές εκστρατείας και τις μελέτες που είναι σε εξέλιξη προκειμένου να καταλάβουμε πόσο θα κρατήσει η προστασία από τα εμβόλια”, ανέφερε ο EMA σήμερα.

Ωστόσο, η Γερμανία σχεδιάζει να χορηγήσει ενισχυτικές δόσεις σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, στους πολύ ηλικιωμένους και σε ενοίκους οίκων ευγηρίας από τον Σεπτέμβριο. Η Γαλλία εργάζεται για τη χορήγηση τρίτων δόσεων σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες από τον ερχόμενο μήνα.

Μετά τις αναφορές για τα σχέδια του Βερολίνου και του Παρισιού, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως οι αποφάσεις για τους εμβολιασμούς λαμβάνονται από τις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά τόνισε πως στο θέμα των ενισχυτικών δόσεων –καθώς και για άλλα θέματα–η Επιτροπή της ΕΕ ενθαρρύνει “αποφάσεις στη βάση της επιστήμης σύμφωνα με τη σύσταση του EMA”.

Η ΕΕ έχει κρατήσει τους τελευταίος μήνες δισεκ. δόσεις από αρκετούς παρασκευαστές εμβολίων κατά της COVID-19 για τα επόμενα έτη, λέγοντας ότι μπορεί να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις ή για να αντιμετωπιστούν νέες παραλλαγές. Θα μπορούσαν επίσης να δοθούν σε φτωχότερες χώρες.

Ο EMA ανέφερε πως εργάζεται με τις παρασκευάστριες εταιρίες εμβολίων “για να συζητήσουν σχέδια δημιουργίας δεδομένων που θα υποστηρίζουν ενισχυτικές δόσεις”. Η Moderna και η Pfizer δεν διστάζουν να υποστηρίξουν ανοικτά την άποψή τους ότι ο κόσμος θα χρειαστεί σύντομα ενισχυτικές δόσεις προκειμένου να διατηρήσει υψηλά επίπεδα ανοσίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι επίσης προσεκτικός σχετικά με την έλλειψη δεδομένων για τις ενισχυτικές δόσεις.

“Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε πώς, πότε και αν θα υπάρξει ανάγκη για μια ενισχυτική δόση”, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.

“Μπορεί να υπάρξουν συγκεκριμένες ομάδες με ιδιαίτερες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να χρειαστούν επιπλέον δόσεις, αλλά σε αυτό το στάδιο καλούμε πραγματικά, όπως κάναμε από την έναρξη των εμβολιασμών, να μοιραστούμε δόσεις εκεί όπου μπορούμε”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση αν τα σχέδια για ενισχυτικές δόσεις συνάδουν με τις δεσμεύσεις που έχει διατυπώσει επανειλημμένα η ΕΕ ότι θα επιτρέψει δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια σε όλους στον κόσμο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν έκανε κάποιο άμεσο σχόλιο.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του Π.Ο.Υ. από τον Ιούνιο το οποίο είδε το Reuters, ο οργανισμός θεωρούσε τη χορήγηση ετήσιων ενισχυτικών δόσεων για τους πιο ευάλωτους ως το πιο πιθανό σενάριο, αλλά ανησυχούσε πως αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα οι πιο φτωχές χώρες να περιμένουν περισσότερο για πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19.

ΑΠΕ

Back to top button