Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Κριτική-παρουσίαση του βιβλίο: “Οι Βλάχοι της περιοχής του Άργους Ορεστικού”

Οι Βλάχοι αποτελούν μια σημαντική ομάδα του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου και κατ’ συνέπεια του Άργους Ορεστικού. Η παρούσα εργασία τολμά μια προσέγγιση στην καταγωγή τους που χάνεται στο βάθος των αιώνων, στη γλώσσα και την κουλτούρα τους, που δεν ξεχωρίζει από την κουλτούρα της Ελλάδας.
Λύνονται πολλές απορίες που αφορούν στην ύπαρξη ονομάτων, τόπων και προσώπων και συμπληρώνονται πολλά κομμάτια του πάζλ της κοινωνίας και της ιστορίας του Άργους Ορεστικού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Αναλύονται σχέσεις και επιρροές ανάμεσα σε ξακουστά βλαχοχώρια και το Άργος Ορεστικό. Οι Βλάχοι, μια πολιτισμική ομάδα του Ελληνισμού ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και εύπορη, έφερε αέρα ανανέωσης και ανάπτυξης στον τόπο. Δεινοί τσελιγκάδες φερμένοι από τη Σαμαρίνα, καταξιωμένοι μεγαλέμποροι από τη Μοσχόπολη, αλλά και από όπου αλλού κι ήρθαν και επέλεξαν το Άργος Ορεστικό ως νέα τους πατρίδα και εγκαταστάθηκαν σ’ αυτό, προώθησαν τις τέχνες τους συμβάλλοντας τα μέγιστα στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. Ακόμα και το πιο παλιό γνωστό προϊόν του, τα λουκούμια ΜΟΥΣΙΟΥ Βλάχοι τα κατασκεύασαν. Ακόμα και άρχοντες του τόπου διετέλεσαν καθώς και βουλευτές και καθηγητές πανεπιστημίου και διακρίθηκαν σε όλα τα επιστημονικά πεδία.
Ξεχωριστή γλώσσα αλλά το πνεύμα Ελληνικό, ορίστηκαν παλαιόθεν ως Ελληνικός πληθυσμός, προσθέτοντας τα παμπάλαια ήθη, έθιμα και συνήθειες στην ελληνική παράδοση.
Έλληνες στρατιώτες, να πολεμούν και να πέφτουν στο μέτωπο για το Ελληνικό Ιδεώδες όσες φορές τους χρειάστηκε η πατρίδα, επεδείκνυαν πάντοτε περήφανα το Ελληνικό φρόνημα τους. Αγάπησαν το Άργος Ορεστικό τόσο πολύ, που πολλοί έγιναν και ευεργέτες του.
Η παρούσα μελέτη δεν είναι διόλου κουραστική και μας βοηθά να μάθουμε τον ακριβή αριθμό των Βλάχων ανά τους αιώνες, εμπεριστατωμένα και αποδεδειγμένα από κιτάπια και απογραφές περασμένων αιώνων.
Λίγο- πολύ όλοι οι κάτοικοι του Άργους έχουν στενό συγγενή κάποιον με Βλάχικη καταγωγή. Όλοι λοιπόν πρέπει να διαβάσουν και να γνωρίσουν περισσότερα για την περήφανη αυτή πολιτισμική ομάδα του Ελληνισμού της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα τους περήφανους αυτούς ανθρώπους του Άργους Ορεστικού.
Η εργασία, μια τελέσφορη προσπάθεια του διακεκριμένου Αργείτη για την πολυετή προσφορά του στα πολιτιστικά του τόπου κ. Κώστα Αδάμ, είναι σημαντική και για ένα άλλο λόγο, που δείχνει την επιθυμία του για συνέχιση αυτής της προσφοράς. Το κόστος της είναι συμβάλλει στα έσοδα του Μορφωτικού Συλλόγου «Η Ορεστίς», που δουλεύει ακούραστα και ασταμάτητα για την πολιτιστική και πολιτισμική ανάδειξη του Άργους Ορεστικού.
Μαρία Παπαϊωάννου

Back to top button