ΚαστοριάΝεστόριο

Σωστή η απόφαση για απαγόρευση των ορεινών δραστηριοτήτων (του Βασίλη Λ. Κωνσταντίνου)

Έζησα τις φωτιές του Γράμμου σαν εθελοντής. Ένα πανέμορφο δάσος προς παλιά Κοτύλη χάθηκε σε ένα απόγευμα. Πήγα για ημέρες στο χωριό μου. Διαπίστωσα από κοντά ότι άλλο η θεωρία του καφενείου και άλλο η πράξη. Δεν το ήξερα π.χ. ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της φωτιάς είναι το χώμα. Αν την σκεπάσεις την έπνιξες! Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο για την κατάσβεση. Κάποιοι είναι για όλους κάποιοι για τους ειδικούς πυροσβέστες. Να μην γινόμαστε εύκολα από μακριά  κριτές. Όλοι μπορούν να παίξουν ένα σπουδαίο και αποτελεσματικό ρόλο.
Ο απλός εθελοντής που σβήνει την φωτιά με ένα κλαδί, ο ξυλοκόπος που μπορεί να κόψει δέντρα για να γίνει η αντιπυρική ζώνη μπορούν να συνδράμουν στους επαγγελματίες πυροσβέστες αποτελεσματικά.
Κατά την προσωπική μου άποψη –διαπίστωση , σημασία έχει η καλή γνώση του χώρου, η προετοιμασία της Πυροσβεστικής ,ο συντονισμός των υπευθύνων, α απόλυτη αρμοδιότητα σε έναν που θα συντονίζει όλους υπόλοιπους και θα τους προστατεύει, η συνεργασία με τους ντόπιους, Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ δασικών υπαλλήλων που γνωρίζουν μέρη δρόμους καταστάσεις, ώστε ο απόλυτος συντονισμός να σβήσει την φωτιά πριν χτυπήσει ο “φονιάς” αέρας με μποφόρ. Γιατί όταν έλθει αυτός δεν υπάρχουν σχέδια, μέσα, άνθρωποι μηχανήματα να τον παλέψουν.
Γι αυτό και χάρηκα που πάρθηκε η απόφαση να απαγορευτούν οι δραστηριότητες στο βουνό. Βέβαια  κανένας ορειβάτης δεν θα βάλλει φωτιά να κάψει το μέρος που απολαμβάνει για να το …ξαναεπισκεφτεί  καμένο! Αλλά μέσα σε αυτούς μπορεί να υπάρξει ο αφελής, ο ψυχάκιας, ο θυμωμένος γενικά ή πολιτικά, ο δολιοφθορέας.
Νορμάλ άνθρωπος να βάλει φωτιά δεν υπάρχει! Γιατί τα ζώα και τα φυτά που κατακαίγονται είναι απίθανο να μην τον απασχολούν, να μην τον συγκλονίζουν αν έχει ίχνος ανθρωπιάς μέσα του!
Γι αυτό και πρέπει κατά τόπους να γίνεται κάτι ανάλογο αν συντρέχουν λόγοι. Όταν υπάρχουν δυσμενείς συνθήκες. Θα ξαναπάμε στο βουνό, δεν χάθηκε ο κόσμος αν μείνουμε μακριά του για λίγες μέρες. Αρκεί να μην καταστραφεί.
Τέλος εύχομαι να σταματήσει εδώ το κακό. Βοηθούμε όλοι με την πρόληψη, με την ευαισθητοποίηση και με τον εθελοντισμό όταν χρειάζεται! Το δάσος είναι το ευρύτερο σπίτι μας!

 

 

 

 

Back to top button