ΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπα

Σαν σήμερα το 1958 πεθαίνει από ανακοπή στον Εσπερινό της Παναγίας ο Μητροπολίτης Καστορίας Νικηφόρος

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς Νικηφόρος Παπασιδέρης γεννήθηκε στην Καστοριά το έτος 1888 από πατέρα Δισπηλιώτη κι από μητέρα Καστοριανή. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Νικόλαος. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο Δισπηλιού και υπηρέτησε ως δάσκαλος στα χωριά Αμπελόκηποι και Τσάκωνη του Νομού Καστοριάς (1900-1904), τα δύσκολα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα.

Έζησε όλους τους πολέμους της εποχής του (ατυχής πόλεμος του 1897, Μακεδονικός Αγώνας, Α’ και Β’ Βαλκανικός πόλεμος, Α’ και Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, Μικρασιατική Εκστρατεία, Εμφύλιος πόλεμος.).Ο Μητροπολίτης Καστορίας Νικηφόρος με κλήρο και λαό, έμπροσθεν του Μητροπολιτικού Ναού.

Το 1904 ακολουθώντας την κλήση του, μετέβη στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικάνορος στη Ζάβορδα, με σκοπό να μονάσει εκεί. Ο Ηγούμενος της Μονής, βλέποντας την έφεσή του στα γράμματα, τον έστειλε στη Σιάτιστα και στην Κοζάνη αργότερα (1912) όπου τελείωσε το Γυμνάσιο. Μετέπειτα μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου το 1916 αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής.

Όταν επέστρεψε υπηρέτησε ως Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγίου Νικάνορος έως το 1929. Κατά την εκεί ηγουμενία του, συνόδευσε τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Νικάνορος στην Καστοριά, όπου ο λαός εκείνη την εποχή υπέφερε από την επιδημία οστρακιάς. Μετά το 1930 υπηρέτησε ως Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου παράλληλα όμως απέκτησε το πτυχίο Φιλολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου. Το 1936 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Καστοριάς την οποία και ποίμανε για 22 έτη με ζήλο αγάπη και αυταπάρνηση.

Σύμφωνα με την διήγηση του ανηψιού του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Νικηφόρου, Δαμιανού Παπασίδερη στο Δισπηλιό, ο αγαπημένος ποιμενάρχης της Καστοριάς, χοροστατούσε στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Παναγίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς, κατά την διάρκεια του οποίου και ενώ βρισκόταν επί του θρόνου, υπέστη ανακοπή καρδιάς, με αποτέλεσμα να πέσει, σοκάροντας τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι έσπευσαν για βοήθεια. Ήδη όμως ο αγαπημένος επίσκοπος είχε εκπνεύσει, παραδίδοντας την ψυχή του εις χείρας Θεού μια τόσο χαρακτηριστική ημέρα, προκαλώντας μεγάλη θλίψη στο λαό και το ποίμνιο της Καστοριάς.

Σήμερα 14 Αυγούστου 20210, συμπληρώθηκαν 63 χρόνια από την εκδημία του, που συνέβη με αυτόν τον αναπάντοχο τρόπο.

ditikostipos.gr

Back to top button