Γρεβενά

«Τείχος ανοσίας» στην Δεσκάτη Γρεβενών – Τα στοιχεία έρευνας

Η έκρηξη  κρουσμάτων κορωνοϊού τον περασμένο Νοέμβριο στην Δεσκάτη Γρεβενών και το κύμα που έπληξε την περιοχή, προκάλεσε  φυσική ανοσία σε ένα ποσοστό που ξεπέρασε  το  40% του τοπικού πληθυσμού, ενώ ένας  στους  τρεις  κατοίκους της  Δεσκάτης  Γρεβενών που βρέθηκαν με αντισώματα  ήταν  ασυμπτωματικοί και δεν το ήξεραν.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας  και της επιστημονικής ομάδας  συνεργατών  του  Καθηγητή και  Διευθυντή της Πνευμονολογικής  Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου  Λάρισας, Κωνσταντίνου  Γουργουλιάνη, ο  οποίος  σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ Κοζάνης, τόνισε ότι «με βάση  το πολύ υψηλό ποσοστό φυσικής ανοσίας, αλλά  και   τους εμβολιασμένους  στην κωμόπολη αυτή της  Δυτ. Μακεδονίας, έχει  δημιουργηθεί αυτό  που αναφέρεται,  ως  τείχος ανοσίας».

Η  επιστημονική έρευνα  για τα αντισώματα στη Δεσκάτη  Γρεβενών,  πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του Δήμου  Δεσκάτης στον τοπικό πληθυσμό και  έχει ήδη δημοσιευθεί σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά , ενώ  όπως επεσήμανε ο κ. Γουργουλιάνης, «πολύ σημαντικό είναι και το στοιχείο  που δείχνει  ότι τα αντισώματα κρατάνε  9 μήνες».

Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι ο κ. Γουργουλιάνης  υπολογίζει  το πανελλαδικό ποσοστό φυσικής ανοσίας  στο  25% περίπου , κάτι  που όπως δήλωσε  «αυξάνει την ικανότητα, να αποκτήσουμε τείχος ανοσίας  στην χώρα,  μέχρι και τον  Σεπτέμβριο, συνυπολογίζοντας και τους εμβολιασμούς».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «αυτό που  ενδιαφέρει κυρίως  είναι ο αριθμός των νοσούντων, των διασωληνωμένων και του δείκτη θετικότητας, ενώ   το τελευταίο πράγμα  που πρέπει να μας απασχολεί είναι ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων τοπικά και πανελλαδικά, αφού δεν υπάρχει καθημερινά σταθερή βάση αριθμού ελέγχων και τεστ».

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς, υποστήριξε  ότι «επειδή ο κίνδυνος για να νοήσει κάποιος βαριά, αφορά κατά  κύριο λόγο τους  ηλικιωμένους και όσους  είναι πάνω από  50 ετών –που κατά  30% φαίνεται ότι δεν  έχουν εμβολιαστεί- τα  κίνητρα της Πολιτείας πρέπει να  επικεντρωθούν  σ  αυτές  τις ηλικίες και όπως  ήδη γίνεται σε ορισμένες χώρες, μπορεί να διατίθενται  κουπόνια  σε  ηλικιωμένους για ψώνια σε σούπερ ή αλλού», όπως επίσης να υπάρξει μια ειδική εκστρατεία πειθούς για εμβολιασμό σε συγκεκριμένες κατηγορίες και μεταξύ αυτών, με την συνδρομή ανθρώπων που μπορούν να επηρεάσουν θετικά στο χώρο της Εκκλησίας.

ΕΡΤ  ΚΟΖΑΝΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗ: Αντώνης  Μαυρίδης  

ertnews.gr

Back to top button