Κόσμος

Τουρκία: Στους 58 οι νεκροί από τις πλημμύρες – Συνεχίζονται οι έρευνες των διασωστών

Οι πλημμύρες που σημειώθηκαν σε πολλές τουρκικές πόλεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας προκάλεσαν τον θάνατο 58 ανθρώπων, δήλωσαν σήμερα οι αρχές, στη δεύτερη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που πλήττει την Τουρκία αυτό τον μήνα.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν χάος σε βόρειες επαρχίες τη στιγμή που οι αρχές ανακοίνωναν ότι οι πυρκαγιές είχαν τεθεί υπό έλεγχο αφού μαίνονταν για δύο εβδομάδες στις νότιες παραλιακές περιοχές.

Σαράντα οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των πλημμυρών στην επαρχία Κασταμονή, άλλοι εννέα στη Σινώπη και ένας στην Μπαρτίν, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD).

Πλάνα από drone του Reuters δείχνουν μαζικές ζημιές στην πόλη Μποζκούρτ, στην επαρχία Κασταμονή. Διασώστες αναζητούν αγνοούμενους σε ό,τι απέμεινε από κτίρια.

Χείμαρροι νερού παρέσυραν δεκάδες αυτοκίνητα και σωρούς μπάζων σε δρόμους, κατέστρεψαν κτίρια και γέφυρες, έκλεισαν δρόμους και προκάλεσαν τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού σε εκατοντάδες χωριά.

Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές, ορισμένοι με τη βοήθεια ελικοπτέρων και πλεούμενων, ανέφερε η AFAD.

«Πρωτοφανές»

Οι συγγενείς των αγνοουμένων, θέλοντας απεγνωσμένα να μάθουν νέα, βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση.

«Είναι πρωτοφανές όλο αυτό. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Τα κινητά τηλέφωνα δεν λειτουργούν… Δεν μπορείς να μάθεις νέα από κανέναν», είπε ο 42χρονος κάτοικος της περιοχής Ιλιάς Καλαμπαλίκ.

«Δεν είχαμε καμία ιδέα εάν τα νερά ανέβαιναν ή όχι, εάν είχαν πλημμυρίσει το κτίριο ή όχι. Απλά περιμέναμε, όπως εδώ. Οι σύζυγοι και τα παιδιά μας είχαν πανικοβληθεί. Μόλις ξημέρωσε, είδαμε αστυνομικούς. Μας πήραν από το κτίριο και μας άφησαν σε ένα πρατήριο καυσίμων».

Ο 42χρονος περιστοιχιζόταν από άλλους κατοίκους, οι οποίοι ρωτούσαν ο ένας τον άλλο εάν κανείς τους είχε νέα σχετικά με τους αγνοούμενους.

«Τα παιδιά της θείας μου είναι εδώ. Η θεία μου αγνοείται. Ο σύζυγός της αγνοείται. Τα δίδυμα εγγόνια της αγνοούνται. Η σύζυγος του διαχειριστή της πολυκατοικίας μας αγνοείται μαζί με τα δύο παιδιά τους», είπε ο ίδιος στο Ρόιτερς.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν χάος στις βόρειες επαρχίες, την ώρα που οι αρχές ανακοίνωναν πως οι πυρκαγιές που κατέκαιγαν για δύο εβδομάδες εκτάσεις στα νότια παράλια είχαν τεθεί υπό έλεγχο.

Περίπου 45 εκατοστά βροχής έπεσαν σε λιγότερες από τρεις ημέρες σε ένα χωριό κοντά στο Μποζκούρτ.

ΑΠΕ

Back to top button